Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrüklerde prosedür azalıyor kalite artıyor (09.03.09) PDF Yazdır e-Posta
09 Mart 2009

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim sürecinden sonra ilk defa çıkaracakları bir yasayla gümrüklerde çok uzun yıllardır yaşanan problemleri büyük oranda çözeceklerini söyledi

MÜSİAD' ın İskenderun'da düzenlediği Genel İdare Kurulu Toplantısına katılan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, gümrüklerle ilgili 68 maddelik yasanın seçim sonrasında kananlaştırılacağını belirterek, bu yasanın bir iç denetim mekanizması getirdiğini ve gümrük kapılarının modernleştirdiğini, prosedürü azalttığını ve kaliteyi arttırmayı amaçladığını ifade etti.

KOMİSYONDAN GEÇİRDİK

4458 Nolu yasa tasarısının Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçtiğini ve seçimden sonra meclis genel kuruna indirerek yasalaştıracaklarını ifade eden Yazıcı, seçimlerden sonra gümrük müşavirleri yasa tasarısını bakanlar kuruluna getireceklerini ve üzerinde mutabakat sağlanması halinde Meclis'ten geçirmeye çalışacaklarını kaydetti.

STK'LARA BRİFİNG VERİRİZ

Kendisine takdim ettiği raporda ifade edilen görüş ve önerileri de değerlendiren Bakan Hayati Yazıcı, sivil toplum kuruluşlarını dinlemekten büyük memnuniyet duyduklarını anlatarak, "Daha faydalı olması için bu konularda brifing verebiliriz. Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi, refah seviyesinin ve insanların hayat standardının yükselmesini cani gönülden istiyoruz" şeklinde konuştu. 2008'de yetkilendirilmiş gümrük müşaviri statüsünü oluşturarak kapı ve noktalarda devrim niteliğinde bir adım attıklarını dile getiren Bakan Yazıcı, "C antrepolarda yetkilendirilmiş gümrük elemanları sorumluluk ve yetkilerini kullanarak noktalardaki bürokratik işlemleri en hızlı şekilde aşmasına çalışıyorlar" diye konuştu.

DIŞ TİCARETİMİZ ÇOK ÖNEMLİ

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da, gümrük idaresinin Türkiye ticareti için büyük ettiğini belirterek, "Türkiye'nin, dünyanın 17. ve Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olmasında dış ticaretinin büyük önemi vardır" dedi. Gümrük kapılarında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Vardan, bir dizi öneride bulundu. Vardan, MÜSİAD'ın önerileri şu şekilde sıraladı:

SIKINTILAR HÂLÂ VAR

“Eleman sayı ve nitelikleri arttırılsın. Gümrük binaları ve alt yapısının teknik yetersizlikleri giderilsin. Diğer kurumlarla iletişimde yaşanan aksaklıklar giderilsin.” Vardan, yurt dışından gelen numunelerin denetim işlerinin çok uzadığını, sarı hat ve kırmızı hat denetimlerin herkese eşit bir şekilde uygulanmadığını, İran gibi ülkelere yapılan ihracatlarda mal bedellerinin ödeme şeklinde yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade etti.

Sarp tek kapı oluyor

Gümrük kapılarının sadece pasaport ve vize işlemlerinin yerine getirildiği noktalar olmadığını anlatan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakın ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısı'nı yeniden modern bir yapıya kavuşturularak açtıklarına dikkat çekerek, "Bu kapının devreye alınmasıyla Kafkaslara açılarak Çin'e dek uzanma imkânı buluyoruz. İpek yolu üzerindeki ülkelerle ilişkilerimizin daha sıklaştırılması ve güven esasına dayandırılmasını temin ve tesis etmeye çalışıyoruz" dedi. Türkiye'de ilk kez yapılacak bir düzenlemeyle Sarp Sınır Kapısı'nda iki gümrük müdürlüğünün tek çatıda işleyeceğini açıklayan Bakan Yazıcı, TOBB'un Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafının modernizasyonunu üstleneceğini de ifade etti.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=09.03.2009&i=173825