Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'ler Cansuyuna Koşuyor (09.03.09) PDF Yazdır e-Posta
09 Mart 2009

KOSGEB kredisi yoğun ilgi gördü. Beşinci gün talepte 900 milyon dolar aşıldı. Bankacılar talepte KOBİ’lerin nakit sıkıntılarının etkili olduğunu söyledi

 

Krizden en çok etkilenen kesim olan KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için uygulamaya konan 1 milyar dolarlık cansuyu kredisine olan talep ilk iki günde adeta patladı. KOBİ’lerin ilk iki günde 700 milyon dolarlık talepte bulunduğu, ardından üç gün içinde gelen başvurularla bu rakamın 900 milyon dolara ulaştığı bildirildi. Böylece 1 milyar dolarlık pakette henüz bir aylık süre dolmadan toplam tutara yaklaşılmış oldu. Hafta başında gelmesi beklenen yeni kredi başvurularının ardından ilgili paketin ilk 10 günde dolacağı belirtiliyor.

6 ay vadeli yabancı para ihracat kredisi olarak kullandırılacak kredinin yıllık faizi yüzde 7. Kredinin faizinin üçte ikisini KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi) destekliyor. Faizin üçte birini ise kredinin vade bitiminde KOBİ kendisi ödeyecek. 10 bankanın kullandıracağı 1 milyar dolarlık KOBİ kredisine gelen talep

 

KOBİ’lerin içinde bulunduğu sıkıntıya da işaret ediyor.
Halkbank, Garanti, İş Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, TEB, Şekerbank, Fortis ve HSBC olmak üzere toplam 10 bankaya yapılan başvuruların ikinci günü olan 3 Mart tarihi itibarıyla talep sayısı 3 bin 755’e, kredi tutarı ise 700 milyon dolara ulaştı.

Vergi borcu olana kolaylık
Kredi kullanmak isteyen KOBİ’ler, kredi sürecini internetten takip ediyorlar. İhracatçı KOBİ’lere kullandırılacak cansuyu kredisinin üst limiti ise 200 bin dolar. Bu üst limitin kullanılması halinde en az 5 bin KOBİ’ye ihracat kredisinin verilmesi hedefleniyor.


1 milyar dolarlık pakette kapsamında kullanılacak kredinin, ilk 6 ayı ödemesiz olacak. KOBİ altı ay sonra krediyi defaten ödeyecek. Bankalar knedilerine yapılan cansuyu kredisini onayı bir ay içinde sonuçlandıracaklar, ancak kredinin ilk onayını KOSGEB yapacak.


İhracat kredisinin kullanımında teminat sıkıntısı çeken KOBİ’ler ise Kredi Garanti Fonu’ndan yüzde 1 komisyon karşılığı teminat alabilecekler.


1 milyar dolarlık kredi paketiyle KOBİ’lere sağlanan en büyük olanak ise devlete olan vergi ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) borçlarının krediden mahsup edilebilmesi.

‘Daralan piyasada yoğun talep geldi’ Hüseyin Aydın, Halkbank Genel Müdürü:
KOSGEB’in kullandırdığı cansuyu kredisinde en fazla talebi alan bankalardan biri olan Halkbankası’ nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, krediye ciddi anlamda yoğun talep olduğunu söyledi. Talep yoğunluğunu ihracatın daraldığı bir ortamda Türkiye’nin çevresinde global krizden daha az etkilenen komşu ülkelere ihracat yapmasına bağlayan Aydın, kredinin stoğa çalışan KOBİ’ler için az maliyetli olmasının ilgi yarattığını belirtti.


Bankaların da küresel kriz sıkıntılarını göz önünde tutarak ciddi şekilde kredi müşterilerini yönetmeye yöneldiklerine dikkat çeken Aydın, “Yaşanan sıkıntıların firmanın kendisine özgü sorunlardan kaynaklanmadığının farkındayız. O nedenle bankalar, müştelerine genel yaklaşımlarda bulunarak çözüm üretmeye çalışıyorlar” dedi.


Aydın, sanayi odalarıyla yapılan kredi anlaşmalarında da sunulan paketlerin çok kısa sürelerde bittiğini söyledi.


‘KOBİ’lerin kredi sıkıntısı artıyor’

Nafiz Karadere, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı:
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, KOSGEB destekli kredilerin özellikle krizde zorda olan KOBİ’lerin nakit akışına yardımcı olması açısından çok yararlı olduğunu söyledi. Cansuyu kredisinin istihdam sağlayan ve ihracat yapan KOBİ’lere verileceğini belirten Karadere, “İşşizliğin arttığı bu ortamda daha çok işçi çalıştırana daha çok kaynak aktarmak doğru bir yaklaşım. İhracatçıların desteklenmesi de çok doğru bir yaklaşım” dedi.


KOBİ’lerde yaşanan sıkıntıların büyüklüğüne de dikkat çeken Karadere şöyle konuştu:

Krizin etkisi artıyor
“Ne yazık ki KOBİ’lerde sorunlar artıyor. Türkiye’de reel sektörün ve reel sektörü çoğunlukla temsil eden KOBİ’lerin global krizin etkilerini daha yeni yeni hissetmeye başladıkları görülüyor. Bundan sonra önümüzdeki aylarda bu etkiyi biraz daha yoğun hissedecekler.


Türkiye’deki talep ciddi bir şekilde azalıyor. Bunların hepsi üreticiye mal ve hizmet üreten KOBİ’ler için iyi haberler değil. Bankaların KOBİ kredilerindeki tahsili gecikmiş alacakların oranları da artıyor.


KOBİ’lerin kullandığı ticari kredilerin geri ödenmesinde sorunlar giderek artıyor.

 

KOBİ’lerin araç kredileri ve işyeri kredilerinde de sorunlar giderek artmaya başladı.

 

KOBİ’lerin kullandığı tüm kredi türlerinde bankalara yansıyan olumsuz bir durum var ve giderek artıyor.”

Kaynak:Milliyet