Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dolar serbest düşüşe geçti...(12.03.09) PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2009

Dolar MB'nin çıkışı ve yurtdışındaki havanın yumuşaması sonrasında 1.72'ye kadar indi. Uzmanlar dolardaki hareketin tamamen yurtdışına bağlı bir seyir izleyeceğini düşünüyor

Dolar spekülasyonu, şimdilik geri püskürtüldü. 1.82 lira seviyesine kadar yükselen dolar, dün 1.72 lira seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar, doların geri çekilmesine neden olarak tüm dünyadaki dolar talebinin zayıflamasını ve Merkez Bankası'nın devreye girmesini gösteriyorlar. Öte yandan dolar, TL'nin dışında Macaristan, Polonya ve Norveç para birimleri karşısında da değer yitirdi. Güney Afrika para birimi rand ise bu tepkinin dışında kaldı.

TANSİYON ŞİMDİLİK DÜŞTÜ

Dolarda iki gün içinde dip ve zirve seviyeler arasında gerçekeleşen düşüş yüzde 6'yı buldu. Önceki günü 1.7625 seviyesinden tamamlayan dolar dün en düşük 1.7265 TL'yi gördü. Dolarda tansiyonun şimdilik düştüğünü anlatan uzmanlar, bundan sonraki seyrin de ağırlıklı olarak yurtdışına bağlı olmaya devam edeceğini söylüyorlar. “Dolardaki sert düşüşü tamamen Merkez Bankası'nın açıklamalarına bağlamak zor” diyen ING Bank Döviz Piyasası Müdürü Özlem İmren, MB'nin dışında yurtdışı piyasalardan gelen haberlerin de doların düşüşünde etkili olduğunu söyledi.

MERKEZ'İN TAVRI DA ETKİLİ OLDU

Dolardaki hareketle ilgili Yeni Şafak'a konuşan İmren sözlerini şöyle sürdürdü; “Bundan sonraki süreçte de yurtdışı piyasalar belirleyici olacaktır. Merkez Bankası'nın müdahalesi de etkili oldu. Merkez döviz ihalesi açarak ben buradayım mesaji verdi. Yurtdışı piyasalarda volatilite birgün artı birgün eksi şeklinde yaşanıyordu son dönemlerde. Fakat son iki gündür yurtdışı piyaslardaki volatilite artı olması doların 1.72'lere kadar geri çekilmesine neden oldu. Fakat ben önümüzdeki dönemde volatilitedeki artı eksi kapanışların devam edeceğini düşünüyorum ve doların 1.72 ila 1.82 arasında gidip geleceğini tahmin ediyorum.”

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=12.03.2009&i=174476