Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Otomotiv sektöründe 'kademeli oran indirimi' gündemde (13.03.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2009

Hükümetin otomotive vereceği desteğin ÖTV indirimini de kapsadığı belirtiliyor. Buna göre en büyük indirimin Türkiye'de üretilen düşük hacimli otolara yapılması gündemde. Genelde AB ülkelerinden ithal edilen yüksek hacimli otolar içinse daha düşük bir indirim düşünülüyor.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in açıklamalarının ardından otomotiv sektörüne nasıl bir destek verileceğinin ayrıntıları merak konusu oldu. Bürokrasi, otomobillerden motor hacmine göre alınan ÖTV'de oran indirimi düşünüyor. Eğer sadece yerli üretim desteklenecekse, 1600 cc'nin altında yüzde 37 ÖTV alınan grupta indirim yapılacak. Böylece yerli stoklar eritilmiş olacak. Ancak bunun "davalık" olup olmayacağı konusunda tartışma yaşanıyor. Çünkü genelde ithal arabalar 1600-2000 cc arasında. Bu gruptakilerden yüzde 60, 2000 cc üstündekilerden yüzde 84 ÖTV alınıyor. Yerliler genelde 1600 cc altında üretim yaptığı için, sadece bu gruba özel bir indirim olması halinde konunun yargıya taşınacağı endişesi yaşanıyor. Bu nedenle gruplar arasında "kademeli indirim" üzerinde duruluyor. Ayrıca reel sektörün desteklenmesi amacıyla KOSGEB'e bütçeden ayrılan kaynağın nasıl artırılacağı üzerinde de ayrı bir çalışma yapılıyor.

 

Bürokratlar desteğin "bütçenin imkânları" ölçüsünde hayata geçirileceğini ifade ettiler.

Otomobil sektöründe üretilen ya da ithal edilen otomobillerin üzerine motor silindir hacimlerine göre ÖTV uygulanıyor. ÖTV uygulandıktan sonra toplam üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Otomotiv sektörünün desteklenmesi için 4 alternatifli bir çalışmanın yapıldığı söyleniyor. Daha çok yerli üretimin 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde yoğunlaştığı, stokların da aslında bu grupta olduğu belirtiliyor. Bu nedenle yüzde 37'lik ÖTV oranında yapılacak indirimin hem yerli üreticiyi destekleyeceğini hem de süre kısa tutularak stokların eriyeceğini anlatan yetkililer, bu grupta indirimin daha kapsamlı olacağını dile getirdiler. Bakanlar kurulunun ÖTV oranını sıfıra kadar indirmeye yetkisi var.

 

İndirim 2 aylığına yapılabilir

Üst grupta ise indirimin düşünülmediği ifade edildi. Ancak 1600-2000 cc arasındaki otomobillerin genelde Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edildiğini, bu nedenle sadece yüzde 37'lik oranının indirilmesinin "Yerli üretici korunuyor" sonucunu doğurabileceği endişesi yaşandığını anlatan yetkililer, yüzde 60 ÖTV alınan gruptaki araçların ÖTV'sinde daha az bir indirimin uygulanabileceğini dile getirdiler. Üst gruba yönelik otomobillerde vergi adaletinin, "üst grup otomobili alacak gücü varsa vergiyi de ödeyebilecek gücü vardır" mantığına dayandığını anlatan yetkililer, üst gruptakiler için hiç indirime gidilmemesinin de bir alternatif olduğunu anlattılar. Ancak sadece yüzde 37'lik grupta indirim yapılması halinde konunun yargıya taşınabileceği endişesi de yaşanıyor. ÖTV'de yapılacak indirimin imkânlar ölçüsünde ama 2 ay gibi kısa süreli olacağının da altı çizildi.

 

Lüks konut satışındaki KDV inecek 
İnşaat sektörünü rahatlatmak için de lüks konutlardaki KDV'nin indirilmesi planlanıyor. Şu anda gerçek kişilerin yaptığı konut satışlarından KDV alınmıyor. Ancak eğer satıcı mükellefse yani müteahhit ya da şirketse 150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1, üstü konutlardan yüzde 18 KDV alınıyor. Hükümet, lüks konutlardan alınan KDV'yi indirmeyi planlıyor. Böylece inşaat sektörünün elindeki stoklar eritilmiş olacak.

 

Bürokratlar mali sistemi rahatlatmaya yönelik çalışmalar ile KOSGEB'in verdiği kredilerin etkinliği, ödenek artışı gibi önlemler üzerinde de durulduğunu belirterek KOSGEB'in etkinliğinin artırılacağını söylediler.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=118768&KTG_KOD=201