Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye bir taşla birkaç kuş vuracak (13.03.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2009

Hükümetin krize önlem paketi ‘gider artırıcı’ görünse de; aslında devlet kasasına ‘gelir’ yazacak. Ekonomideki durgunluk nedeniyle Maliye gelirlerinde de büyük miktarda düşüşler yaşanırken, 3 aylık geçici vergi indirimi bu kaybı ‘kısmen’ de olsa telafi edecek.

 

 

2008 yılı bütçe sonuçlarına bakıldığında Maliye, 168 milyar liralık vergi geliri elde etti. Bu gelirin yaklaşık 4 milyar lirası Motorlu Taşıtlar Vergisinden oluştu. İşte Maliye bürokratlarının halen üzerinde çalıştığı motorlu taşıtlardan alınan ÖTV indirimi, aynı zamanda Maliye kasasına MTV ve KDV geliri olarak girecek.

 

İndirimin 1600 cc ve altındaki araçları kapsayacağı tahmininden yola çıkarak; Maliye,

1300 cc ve altındaki bir araçtan 393 lira MTV alacak. 1300 ila 1600 cc arasındaki araçlardan ise 628 lira MTV alacak. Araç satışından aynı zamanda yüzde 18 KDV ve indirimli ÖTV alacak. Oysa bu araçlar satılmadığında Maliye hiç gelir elde edemeyecek. 

 

2008 yılında motorlu taşıtlar üzerinden toplam 3.8 milyar liralık ÖTV geliri elde edildi.

 

Dayanıklı tüketim mallarından alınan ÖTV geliri ise 2008’de 1 milyar lira oldu. Şimdi bu kalemde de indirim yapılacak olsa da yine kasaya KDV ve ÖTV olarak gelir yazacak.

 

Tüketici kredilerinden alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi yoluyla da 2008’de 2.3 milyar liralık gelir elde edildi.

 

Banka Sigorta Muameleleri Vergisinden ise 3.7 milyar Maliye kasasına girdi.

 

Böylece otomotiv, konut ve dayanıklı tüketim mallarının kredi yoluyla satılması durumunda Maliye, hem KKDF hem de BSMV olarak kaynak girişi sağlayacak. Dolayısıyla

bugün açıklanan tüm indirimler her ne kadar ‘gider’ yazıyor görünse de aslında kriz nedeniyle düşen devlet gelirlerini artıracak.

 

İşte ünlü fıkra!

Ankara’da krize önlem olarak yapılan vergi indirimlerini konuştuğumuz bir Maliyeci ‘ünlü’ fıkrayı anlattı:

 

“Bir Maliyeci denizde boğuluyormuş. Kurtarma kayığındaki adam ‘elini ver elini ver’ diye bağırıyormuş. Ama Maliyeci bir türlü elini uzatmıyormuş. Kıyıdan adama seslenmişler: ‘O bir Maliyeci, elimi al elimi al diye bağıracaksın’. İşin özeti Maliyeci vermez, alır”  

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11205857.asp?mnID=11205857