Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ankara'ya "iflas ertelemesi" çıkarması yapan bankacılar, eli boş döndü (16.03.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2009

Türk bankacılık sektörü, verilen kredinin batması veya geri ödenmemesi halinde yöneticilerin 'zimmet' suçundan yargılanmasının kaldırılması için harekete geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'ndan (TMSF) gerekli desteği alamayan bankacılar, son olarak Ankara'ya çıkarma yaptı.

Ancak Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in kapısını çalan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, istedikleri desteği bulamadı. Edinilen bilgilere göre Bakan Şahin, talep karşısında zimmet suçunun kaldırılması veya kapsamının değiştirilmesi yönündeki istek için şu an herhangi bir girişimde bulunmalarının mümkün olmadığını iletti. Görüşmede bakanlık kanadı tarafından BDDK ve TMSF'nin bağlı bulunduğu ilgili devlet bakanlığının konuya ilişkin çalışma yapması gerektiğine dikkat çekildi. BDDK tarafından hazırlanan ve Bankacılık Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı geçen ay sonunda Başbakanlık tarafından Meclis'e gönderildi. Zimmet suçuna ilişkin herhangi bir değişikliğin yapılmadığı tasarıda sektöre yönelik yeni düzenlemelere gidildi. BDDK ve TMSF kanadı zimmete ilişkin geçmişteki davaların düşmesi kaygısı taşıdığı için konuya ilişkin herhangi bir değişikliğe sıcak bakmadı. Finans sektörü ise tasarının Meclis sürecinde rötuşlanması için girişimlerini hızlandırdı. Bankacılar zimmet suçunun tamamen kaldırılmaması halinde en azından yeni açılacak krediler için ilgili maddenin değiştirilmesini talep ediyor. Yasadaki zimmet suçunu "kişinin kendine veya başkasına menfaat sağlaması" şeklinde düzenleyen yasa maddesinin kredi verilmesini zorlaştırdığını kaydediyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=825923&title=ankaraya-zimmet-cikarmasi-yapan-bankacilar-eli-bos-dondu