Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bu paket ancak stoku eritir yeni tedbirle desteklenmeli (17.03.09) PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2009

Otomotivci, hükümetin açıkladığı destek paketini olumlu bulurken, yeni tedbirler ile bu sürecin desteklenmesi gerektiğini, aksi durumda geçici bir rahatlama sağlayacağını dile getirdiler.

 

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, otomotivde ÖTV'nin biriken stokların eritilmesinde yardımcı olacağını ancak 3 aylık süre sonunda pazarın yeniden çöküşünü engellemek için yeni tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Tezer, bu kısa süreli şok tedbirin ertelenmiş talebi pazara yeniden davet edeceğini ifade ederek, bu tedbirin kısa vadeli olmasının uzun süren krizin olumsuz etkilerini gidermeyeceğini kadetti.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, otomotivde özel tüketim vergisinde yapılan indirime ilişkin, "Yapılan düzenleme, sektöre bir nefes sağlamış oldu" dedi. Aybar, düzenlemeyi kimsenin memnuniyetsizlikle karşılamayacağını düşündüğünü ifade etti. Her markanın farklı olmakla birlikte sektörün yaklaşık 120 bin stokla yeni programa girdiğini bildiren Aybar, markaların anahtar teslim fiyatlarını bu sabahtan (dün) itibaren yeniden düzenlenmeye başladığını, şu aşamada ÖTV'deki avantajın müşteriye en iyi şekilde yansıtılmasının önem taşıdığının altını çizdi. Kararın, tüketici için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Aybar, "Tüketici alım yaptığı sürece, stokların eritilmesinden sonra üretim başlayacak. Umarım bu tetikleme yılın sonuna kadar belli bir ivmeyi korur. Bu süreçte üretim, satış ve kamu maliyesi hepsi kazanç içinde olacaktır" diye konuştu.

 

ÖTV indirimine ilişkin, "Bu uygulamanın küresel ekonomik krizden binek otomobillere oranla daha fazla etkilenen ticari araç pazarına istenen düzeyde bir katkısı olmayacağı düşüncesindeyiz" yorumunu yapan Ford Otomotiv Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay da "Avrupa'nın ticari araç üretim merkezlerinden biri olan ülkemizde, otomotiv sektörünün bütününü dikkate alan başka olumlu adımlara da gereksinim duyulduğuna inanmaktayız" dedi.

 

 

FORD VE ISUZU ÜRETİME YENİDEN BAŞLADI

Ford Otomotiv Sanayi AŞ Kocaeli fabrikasında üretime gece yarısı (önceki gece) vardiyasıyla yeniden başlandı. Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel, 6 bin 400 işçinin 26 Şubat 2009'da ücretli izne çıkarılarak, üretime ara verildiğini hatırlattı. İşçilerin, ücretlerinin yüzde 65'inin ödenerek izne ayrıldığını, yıllık izin haklarının saklı kaldığını ifade eden Yücel, iznin dolduğunu, fabrikada üretime gece yarısı vardiyasıyla yeniden başlandığını bildirdi. Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde kurulu Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'de de üretime 2 ay aranın ardından dün sabah vardiyasıyla yeniden başlandı.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=118989&KTG_KOD=480