Türkiye ilk kez gelişmiş ülke gibi reaksiyon gösteriyor (17.03.09)
17 Mart 2009
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “İlk defa Türkiye, dünyadaki böyle bir krize karşı direnç gösteriyor. Türkiye, ilk kez gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösteriyor” dedi.
Şimşek, Diyarbakır Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen “Türkiye Ekonomisi” konulu toplantıya katıldı.
Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, İngiltere'deki G-20 Zirvesi'nden yeni döndüğünü anımsatarak, zirvenin krize karşı çözüm arayışı nedeniyle son dönemlerde rutin olarak bir araya gelme platformuna dönüştüğünü ifade etti.
Nisan ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir liderler zirvesi yapılacağını bildiren Şimşek, gerek G-20 Zirvesi'nde gerekse diğer platformlarda ekonomiyi destekleyici ve bu krizden nasıl çıkılacağı konusunda araştırmaların yapıldığını kaydetti.
“BÜTÜN DÜNYADA BİR DARALMA BAŞLADI”
Şimşek, ihracatta ve sermaye artışlarında ciddi bir daralma olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerdeki fonlardan gelen destek miktarında düşme olabileceğini belirttiği konuşmasında, şunları söyledi:
“2007 yılında gelişmekte olan ülkelere gelen destek miktarı yaklaşık 928 milyar dolardı. Bu sene, bunun 165 milyar dolara düşmesi gündemde. Fon imkanlarında çok büyük bir gerileme söz konusu. IMF gibi özel kuruluşların imkanlarını ikiye katlama taahhütleri ortaya çıktı. Eskiden çok kolay kredi bulunurken, şimdi muazzam bir daralma söz konusu. Bütün ülkelerde bu daralma var.”
80 yıldır ilk defa dünya ticaretinde böyle bir daralma başladığını vurgulayan Şimşek, “Yani bazı ülkeleri çok yüksek vurdu, bazılarını çok daha az. İhracatının yüzde 90'ı petrol olan ülkeler çok az etkileniyor, ama dünyaya mal satan diğer bütün ülkeler etkilendi” değerlendirmesinde bulundu.
“İlk defa Türkiye'nin dünyadaki böyle bir krize karşı direnç gösterdiğini” dile getiren Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye ilk kez gelişmiş bir ülke gibi reaksiyon gösteriyor. Niye, bankalarımızı iyi denetlemişiz. Bankalar sonra kar etmiş ve vatandaş rahatlamış. Türkiye'de büyüme var. 'Reformlar 2001'de yapıldı' deniliyor, doğrudur, ama reformları kağıt üzerinde yapmak ayrıdır, uygulamak ayrıdır. 2001'de IMF'den kredi alındı. Biz geldik bu kredi borçlarını ödedik. Keramet, ne IMF programlarında, ne şunda ne bunda. Keramet, bu programları iyi bir şekilde uygulamaktır.
Türkiye 90'lı yıllarda böyle bir krize girmiş olsaydı hayal bile etmek istemezdim. Şimdi bizim 1 yılımız, gelirimiz, 90'lı yılların 20 yılına bedeldir.” GAP PROJESİ
GAP Projesine de konuşmasında yer veren Şimşek, GAP'ın tamamlanmasıyla bölgede gelirin üretimin, ticaretin ve tarıma dayalı üretimin katlanacağını söyledi.
Türkiye'nin genç nüfusa sahip büyük bir ülke olduğunu ifade eden Şimşek, “Biz komşularımızla ticaret yapmak istiyoruz. Eskiden Türkiye etrafı düşmanlarla sarılı bir ülke olarak görülüyordu. Irak'takiler, Suriye'dekiler bizim kardeşlerimiz, onlarla hiçbir sorunumuz yok. Onların kalkınmasını gelişmesini istiyoruz. Çünkü bundan en çok biz kazançlı çıkacağız” diye konuştu.
Toplantıya; Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile sanayici ve iş adamları da katıldı.