Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal güvenlik reformu için yeni yasa sil baştan hazırlanacak PDF Yazdır e-Posta
10 Eylül 2007
Image
  
  
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sosyal güvenlik reformu İptal gerekçeleri ele alınarak  yasanın sil baştan yazılacağını kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası yürürlüğü 2008 yılına bırakılan sosyal güvenlik reformu için yeni yasa hazırlanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemelerin ele alınacağı taslak, kamuoyunda tartışılan reform maddelerini de yeniden düzenleyecek. Hazırlanacak taslağın kapsamlı olacağını vurgulayan yetkililer, bir iki ay içinde düzenlemenin TBMM'ye sevk edileceğini belirtti. Taslak, uzun süre kamuoyunda tartışılan ve daha sonra iptal edilen "sosyal güvenlik destek primiyle" ilgili yeni düzenlemeleri de içerecek.

Sosyal güvenlik reformunun ana unsuru olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 16 Haziran 2006 tarihinde yayımlanmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin 15 Aralık 2006'da, reformun özellikle memurlarla ilgili düzenlemelerini iptal etmesinin ardından; yasanın yürürlük tarihi önce 1 Temmuz 2007'ye daha sonra da 1 Ocak 2008'e ertelenmişti. Yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda, sosyal güvenlik reformu iptal edilen maddeler dışında 2008 yılı başında yürürlüğe sokulacak.

 

Yüzde 33'lük prim tartışılacak

Edinilen bilgilere göre, sosyal güvenlik reformunun akıbeti 60. hükümetin kurulmasının ardından bir kez daha masaya yatırıldı ve reformun yeni bir erteleme olmaksızın 2008 yılında yürürlüğe sokulması benimsendi. Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Kurumu reformun iptal edilen veya tartışmalı olan maddeleri için kapsamlı bir çalışma başlattı. Buna göre, reformun gündeme getirdiği düzenlemelerin büyük bir bölümü yeniden irdeleniyor ve ilgili sosyal kesimlerden gelen eleştiriler kapsamında yeniden yazılıyor.

Ele alınan maddeler arasında, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesine dönük düzenleme de var. Emekli olup çalışan herkesten yüzde 33 sosyal güvenlik destek primi kesilmesiyle ilgili madde, birçok kesimin tepkisini çekmiş ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Tüm sektörlere asgari işçilik uygulamasını getiren maddenin de yeniden değerlendirileceği belirtiliyor. Bilgi veren bir yetkili de, ilgili kesimlerin eleştirilerine neden olan tüm maddeleri gözden geçirdiklerini ifade etti. Bilgi veren kaynaklar, hazırlanan taslağın birçok kritik konuyu yeniden düzenlemesi nedeniyle; "Sil baştan bir sosyal güvenlik reformu" niteliğinde kabul edilebileceğini vurguluyor.

 

Memurlar da kapsama alınacak

Hazırlıkları süren ve bir-iki ay içinde TBMM'ye sevk edilmesi öngörülen yasa taslağı, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen memurlarla ilgili düzenlemeleri de yeniden ele alacak. Yeni taslağın da, sosyal güvenlik sisteminde "norm ve standart birliğini" esas alacağı kaydediliyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak, memurlar da yeni sisteme entegre edilecek. Memurlarla ilgili düzenlemelerde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından mayıs ayında hazırlanan beyaz kitapta yer alan çözüm önerileri esas alınacak. Beyaz kitapta, iptal edilen düzenlemeler arasında bulunan "emeklilik için aylık bağlama oranlarının" daha makul biçimde düşürülmesi öngörülmüştü. Ayrıca emeklilik aylıklarındaki artış oranları için de yeni bir sistem öngörülmüştü. Şu anki sistemde, emekli aylıkları SSK ve Bağ-Kur'da TÜFE kadar, Emekli Sandığı'nda ise memur maaşı artış oranı kadar artırılıyor. Sosyal güvenlik reformu ise, aylık artışlarında TÜFE'nin dikkate alınmasını öngörmüştü. Hazırlanan kitapçığa göre, yeni dönemde aylık artışları için karma bir sepet kulllanılacak. Emekli aylıklarının artışında yüzde 75 TÜFE ve yüzde 25 genel ücret seviyesindeki artıştan oluşan karma bir endeks kullanılacak.

 

YENİ YASADA NELER OLACAK

* Emekli olup çalışan herkesten yüzde 33 sosyal güvenlik destek primi kesilmesiyle ilgili madde değiştirilecek.

* Sosyal güvenlik sisteminde "norm ve standart birliğini" esas alınacak.

* Memurlar yeni sisteme entegre edilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mayısta hazırladığı beyaz kitaptaki öneriler esas alınacak.

* Emeklilik için aylık bağlama oranları daha makul biçimde düşürülecek.

* Emekli aylıklarının artışında yüzde 75 TÜFE ve yüzde 25 genel ücret seviyesindeki artıştan oluşan karma bir endeks kullanılacak.

 

5 YILDA AK PARTİ NE YAPTI

* Sosyal sigortalar tek çatı altından toplandı.

* Emeklilik ve sağlık finansmanı birbirinden ayrıldı.

* Sosyal sigortalılara fark ücreti karşılığında özel kuruluşların kapısı açıldı.

* SSK hastaneleri devlete devroldu. SSK'lı hastalara 800'den fazla kamu hastanesinin kapısı açıldı.

* Genel Sağlık Sigortası'nın bir uzantısı olan "aile hekimliği" pilot uygulamaya geçti.

* Başhekimlere muayenehane işletme yasağı getirildi.

* Tıp Fakültesi hocalarına part-time özel sektörde çalışma izni verildi.

* Hastaneye gitmek için gerekli sevk sistemi kaldırıldı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=77831&ForArsiv=1