Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda bir milyar lira da bankalardan geldi (18.02.09) PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2009

Gurbetçinin parası ve yastık altı birikimi ekonomiye kazandırma çalışmasının sonuçları netleşiyor.

 

2 Mart itibarıyla vergi dairelerine 13,5 milyar TL'lik bildirimin yapılmasının ardından bankalar üzerinden şubat ayında yapılan beyan miktarı da belli oldu. Edinilen bilgilere göre yurtiçi ve yurtdışından finans sektörü aracılığı ile Varlık Barışı kapsamında yaklaşık 1 milyar liralık bildirimde bulunuldu. Yasa kapsamında ekonomiye kazandırılacak toplam rakam ise 14,5 milyar liraya kadar çıktı. Vergi dairesine beyan edilen rakamın büyüklüğü Maliye'de yüzleri güldürürken bankalar aracılığı ile gelen bildirim fazlaca olumlu karşılanmadı. Bankalar aracılığı ile gelen rakamın tahminlerinin altında olduğunu aktaran bir yetkili, "En azından 2-3 milyar TL geleceğini öngörüyorduk. Ancak beyan edilen miktar bizim açımızdan beklentilerin altında gerçekleşti." dedi. Maliye'nin kasasına, beyan edilen tüm miktarın ekonomiye kazandırılması halinde 500-600 milyon TL'lik vergi geliri girecek.

 

Bildirimden daha çok, gelecek miktarın önemli olduğunu dile getiren bir başka yetkili ise "Vergi daireleri veya bankalara yapılan başvurudan ziyade, paranın sisteme girmesi daha önemli. Kişiler yurtdışından başvuru yapabilir, yüzde 2'lik vergiyi de ödeyebilir. Burada esas olan, bildirim yapılan kaynağın Türkiye'ye getirilmesi. Bunun için de kanunda başvurudan sonra 1 aylık süre öngörülmüştü. Önümüzdeki süreç içinde ekonomiye kazandırılan tutar da netleşecek." diye konuştu.

 

Varlık Barışı kapsamında sadece bir kişinin 5 milyar TL'lik bildirimde bulunmasının dün Zaman'da yayınlanmasının ardından bu ismin kim olduğu Maliye Bakanlığı'nda merak konusu oldu. Sadece 1-2 kişinin bildiği esrarengiz isim sır gibi saklanmaya devam ediyor. Şahsın kimliğini Gelir İdaresi Başkanlığı'ndaki üst düzey bürokratlar dahi bilmiyor. 5 milyar liralık bildirimle 100 milyon TL'lik vergi getirecek şahıs bütçe hedefi tutturmakta zorlanan Maliye'nin de yüzünü güldürecek.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=826781&title=varlik-barisinda-bir-milyar-lira-da-bankalardan-geldi