Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Müteahhit ile alıcı arasına KDV girdi (19.03.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2009

Maketten bugün ev beğenen ve ödemeye başlayan, faturasını çok sonra, evin tesliminde alacak. O zaman fiyata KDV indirimi yansıtılacak mı? Daha önce ev alıp indirim döneminde teslim alacak olan KDV indiriminden yararlanacak mı? Her kafadan bir ses çıkıyor

 

Hükümetin açıkladığı kriz paketinde yer alan 150 metrekare ve üzerindeki konutlara üç ay boyunca 10 puanlık KDV indirimi uygulaması, sektörü memnun etmediği gibi, satıcıyla alıcıyı da karşı karşıya getirdi.


Maketten konut satışlarında fatura, evin alındığı tarihte değil, teslim edildiği tarihte kesiliyor. Müteahhitle bugün anlaşıp ödemeye başlayan, konutu ise örneğin bir yıl sonra teslim alacak kişiler bu indirimden yararlanamayacak. Bir çok şirket, 3 aydan uzun sürede teslim edeceği konutlar için indirimli fiyat açıklamadı.


Hükümetin yayımladığı kararnamede, daha önce maketten satılan ancak anahtar teslimi KDV indiriminin uygulanacağı 3 aylık süreye denk gelen konutlarda uygulamanın nasıl olacağına dair bir açıklama bulunmuyor. 

Yüzde 10 indirim
KDV’nin 10 puanlık indirimle yüzde 18’den yüzde 8’e çekilmesi  konutun fiyatının yaklaşık yüzde 10 düşmesi anlamına geliyor.


Paketten önce peşin veya taksitle konut alan ancak konut teslimi, KDV indiriminin uygulanacağı 3 aya denk gelen konut alıcıları, şimdi ödedikleri konut fiyatında yüzde 10’luk bir iade yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.


Vergi uzmanları bu durumda vatandaşların mutlaka müteahhitlerle görüşerek yüzde 10’luk iade talep etmeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, iade alamayanların dava açmasını öneriyor.

 

İkinci el konuta KDV yok
İkinci el konut satışlarında KDV uygulanmıyor. Bu nedenle söz konusu KDV indirimi, ikinci el konut alanları kapsamıyor.

 

‘Hakkınızı arayın’
Erdoğan Sağlam - Vergi uzmanı:
“Konut satışlarında fatura, yapı kullanım izninin alınmasının ya da fiilen anahtar tesliminin gerçekleşmesinin ardından kesilir ve KDV yükümlülüğü doğar. Daha önce peşin, banka kredisi veya senetle mal bedeli ve KDV’si ödenmiş bir konutun anahtar teslimi ve fatura tarihi, bu üç aylık döneme denk geliyorsa, satıcı alıcıdan tahsil ettiği yüzde 18’lik KDV’nin 10 puanlık kısmını iade etmek zorundadır. Bu kapsamdaki konut alıcılarına yüzde 10’luk farkı talep etmelerini, alamazlarsa dava açmalarını öneriyorum.”

 

‘Müteahhide kalacak’
Ekrem Sarısu - Vergi uzmanı:
“Konut satışlarında fiyat pazarlığı çoğunlukla KDV içinde olarak yapılıyor ve vatandaş KDV ödediğinin bile farkında olmuyor. Daha önceden satılmış ama faturası bu üç aylık dönemde kesilecek olan konutlarda da yüzde 10’luk indirim müteahhidin cebinde kalacak. Bu tip bir satışla konut alan ve faturasını üç ay içinde alacak olan vatandaşlar, yüzde 10’luk KDV indirimini müteahhitten talep etmeli, müteahhit iade etmelidir. Eğer iade edilmiyorsa vatandaş kanuni yollara başvurabilir.”

 

‘İade söz konusu olamaz’
Nazmi Durbakayım - Teknik Yapı Başkanı:
“Düzenleme yapılırken, bu tür detaylar ve tedbirleri düşünülmedi. Konut satış sözleşmesi yapılırken KDV hariç fiyat üzerinden anlaşma yapılmış, sözleşmeye ‘KDV alıcıdan, fatura tarihinde tahsil edilecektir’ ibaresi konmuşsa sözleşme tarihi eski bile olsa 3 ay içinde faturası kesilecek olan konutların KDV’si yüzde 8 olacak. KDV içinde fiyat pazarlığı ve sözleşmesi yapılmış konutlarda ise alıcıyla satıcı arasında sorun olabilir. Fatura önümüzdeki 3 ay içinde kesilse bile yüzde 10’luk bir KDV iadesi söz konusu olamaz. O alışveriş bozulur.”

 

‘Nisan teslimlerde iade yapacağız’
Fethi Yılmaz - İntaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili
: “Bizim nisan ayında teslim edeceğimiz konutlar arasında 150 metrekarenin üzerinde daireler var. Bu teslimlerde borcunu bitirmiş olan müşterilerimize faturalarıyla birlikte ödedikleri paranın yüzde 10’luk kısmını da iade edeceğiz. Hatta bugüne kadar bir müşterimizin parasını iade ettik bile. Ancak krediyle ev alanların faturalarını kredi aşamasında kestiğimiz için onların böyle bir hakkı olmayacak.”

 

3 ay için yüzde 8 KDV
Emrullah Turanlı - Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Biz yaptığımız satışlarda KDV’yi fatura tesliminde tahsil ediyoruz. Dolayısıyla fatura tarihindeki KDV oranı geçerli oluyor. Örneğin Mashattan projemizde şu an daire teslimleri sürüyor. Bu 3 ay içinde evlerini ve faturalarını alanlar yüzde 10’luk KDV indiriminden faydalanmış olacak.”


‘Yenilerde indirim yok’
Ömer Faruk Çelik - Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi:
“Sinpaş’ın bugün satışta olan bütün projeleri ortalama 2 yıl sonra teslim edileceği ve faturaları da o tarihte kesileceği için indirimli fiyat listesi açıklamadık. Maketten satışlarda konut teslim edilene kadar tahsil edilen ücret avans sayılıyor. O yüzden bugün yapacağımız bir indirim, Vergi Usul Kanunu’na göre zorda bırakır.”

 

‘KDV dahiller sorun’
Nejat Elaldı - Mesa GYO Yönetim Kurulu Üyesi:
“Biz konut satış sözleşmelerimize ‘Fatura kesim tarihindeki KDV oranı geçeridir’ ibaresi koyuyoruz ve KDV’yi konut tesliminde tahsil ediyoruz. 3 ay içinde tamamlanacak olan projemiz olsaydı KDV’sini yüzde 8 olarak tahsil edecektik. Ancak KDV içinde fiyatlarla yapılan satışlarda bu tür anlaşmazlıklar yaşanabilir.”

 

 

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=ekonomi&KategoriID=3&ArticleID=1072802&Date=19.03.2009&b=Muteahhit%20ile%20alici%20arasina%20KDV%20girdi&ver=07