Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi indirimi yurtdışından gelen araçları yoldayken sattırdı (20.03.09) PDF Yazdır e-Posta
20 Mart 2009

Hükümetin, otomotiv pazarını canlandırmak için uygulamaya koyduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi etkisini gösteriyor. İndirimin ardından otomobil satışlarında adeta patlama yaşanırken, özellikle yurtdışından gelen araçların henüz yoldayken satıldığı belirtiliyor.

Opel ve Chevrolet'nin Bursa'daki bayisi Neskar'ın satış müdürü Mehmet Araz, kriz söylentisi başladığı andan itibaren satışlarının ayda ortalama 25'e kadar düştüğünü söyledi. Vergide indirime gidilmesinin ardından satışlarda patlama yaşandığını ifade eden Araz, günlük satış ortalamalarının 23-24'e kadar çıktığını anlattı. Bir ayda sattıkları otomobili bir günde ellerinden çıkarmaya başladıklarını dile getiren Araz, "İthal araç satan firmalar hazırlıksız yakalandı. Yurtdışına 'hemen üretin, gönderin' demek zor oluyor. Özellikle bazı modeller elimizde kalmadı. 2 ve 2,5 ay sonrasına gün veriyoruz. Stoktaki otomobillerin bazı modelleri tükendi. Yurtdışından istediğimiz otomobiller bile henüz yoldayken satıldı. Özellikle 1.600 cc'lik araçların satışlarında önemli canlanma yaşandı. Talepten memnunuz." dedi.

 

Yastıkaltı ortaya çıktı, alışverişler peşin

 

Hyundai Assan Otomotiv yetkilileri de ÖTV indiriminden sonra showroom ve satış trafiğinin inanılmaz arttığını, talebin bu şekilde sürmesi durumunda eldeki otomobillerin ay sonuna kadar tükeneceğini kaydetti. Bayilerden gelen bilgilere göre, yapılan alışverişlerin önemli bölümünün peşin olduğunu vurgulayan yetkililer, "Şu ana kadar en yüksek kredi başvurusunun 10 bin lira olduğunu öğrendik. ÖTV, yastıkaltı paraları bile çıkardı. Bazı modellere olan talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Yerine koymak için de vakit gerekiyor. Bunun için de ileri tarihe gün veriliyor." bilgisini verdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Toyotasa Pazarlama Genel Müdürü İbrahim Orhon, vergi indirimi başladıktan sonra firmaların web siteleri ve showroom'larına adeta akın olduğunu söyledi. Toyota'nın web sitesine ilk gün 160 bin kişinin girdiğine işaret eden Orhon, şöyle konuştu: "Bu rakam normalin yaklaşık 5 katı. Showroom ziyaretlerinde de 5 katlık artış oldu. Bunlar satış büyüklüğünü ortaya koyuyor. Şimdilik iyi ama 1-2 hafta sonra nasıl olur bilinmez. Bazı modellerin satışında talebin fazla olması nedeniyle sıkıntı yaşanabiliyor. Ancak tüketiciler zamanla farklı modellere yönelebilecek. Vatandaş, bulamadığını başka modelde giderecek. İlk haftadaki talep devam ederse ülkedeki yaklaşık 150 bin adetlik stok eriyebilir."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=827596&title=vergi-indirimi-yurtdisindan-gelen-araclari-yoldayken-sattirdi