Hükümet, yeni pakette işsizliğe çözüm bulacak önlemleri devreye sokacak. İşten çıkarmaları önlemek için, vergi ötelemesiyle işverenlerin vergi yükünün azaltılması, borç yapılandırma ve işçi çıkarmayana kredi gündeme geldi..
Küresel krizle birlikte resmi işsiz sayısı 3 milyonu aşarken, ekonomi yönetimi mevcut istihdamı korumak için harekete geçti. Hükümet, işten çıkarmaların önüne geçebilmek için, SSK prim ödemeleri ve istihdam üzerindeki vergileri süreli olarak ertelemeye hazırlanıyor. Hazine çatısı altında kurulacak Devlet Garanti Fonu aracılığıyla da işçi çıkarmayan patronlara da bir yıl ödemesiz kredi verilmesi öngörülüyor. Kredinin yüzde 60-70'i Hazine garantili olduğu için faiz oranı da düşük tutulacak. Fon kapsamında, KOBİ'lerin borçları yeniden yapılandırılacak ve kredi muslukları açılacak.
İNDİRİM DEĞİL ÖTELEME
Çalışma, sanayi ve maliye bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda, ücretlerden alınan gelir ve damga vergisi gibi yüklerin 3-5 ay ertelenmesi, belli bir sayının üzerinde işçi çalıştıranların sigorta primi işveren payını Hazine'nin üstlenmesi planlanıyor. SSK primlerinde 5 puanlık indirimin maliyetinin 5 milyar TL olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Bu kez prim indirimi yerine ödemelerin ötelenmesi, borçların taksitlendirilmesi gündemde. Finansman düğümü çözülmeye çalışılıyor. Bu öteleme ile daha az insan işini kaybedecek" yorumunu yaptı.
İSTİHDAM YENİ PAKETTE
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, AA'ya yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerinin azaltılması amacıyla 4. pakete, yenilerinin ilave edileceğini açıkladı. Özellikle de işsizliğe çözüm bulacak önlemlerin devreye sokulacağını bildiren Unakıtan, "İşsizlik son zamanlarda büyük problem. İşsizimiz bizim insanımız, bizim vatandaşımız. Derdine çare bulmak mecburiyetindeyiz" dedi.
Kredi musluğu açılıyor
* İstihdam üzerindeki yük hafifletilecek. Ücretten alınan gelir ve damga vergisi gibi yük 3-5 ay ertelenecek.
* Belli bir sayının üzerinde işçi çalıştıranların sigorta priminde işveren payını Hazine üstlenecek.
* Kredilerini ödemekte zorlanan firmaların elini rahatlatmak amacıyla Devlet Garanti Fonu kurulacak.
* Fon, işçi çıkarmayan firmaların kredilerine garantör olacak. Bir yıl geri ödemesiz kredi kullandırılacak. Kredinin faizi düşük tutulacak.
* KOBİ'lerin borçları yeniden yapılandırılacak ve kredi muslukları açılacak.
'Para verecek halimiz yok'
ABD'nin talebi artırmak için düşük gelir gruplarına para transfer ettiğini anımsatan Unakıtan, "Tabii bizim o kadar yapacak halimiz yok. Onlar 784 milyar dolarlık paket açıkladı. Bundan sonra da yeni paketler açıklıyorlar. Bizde batık krediler yok. Konut kredilerinden gelen sıkıntılar yok. Bankalarımızdan gelen sıkıntılar yok. Batan bankalarımız da yok. Ama kredi damarlarındaki akan kanı daha bollaştırmamız lazım" dedi.
İstihdamda vergi yükü ağır
İstihdam üzerinde işçi ve işveren payı olarak brüt ücretin yaklaşık yüzde 40'ına, net asgari ücretin de yüzde 70'ine yakın bir yük bulunuyor. Kıdem tazminatı ile birlikte bu yük 10 puan daha artıyor. Reel sektör kriz nedeniyle ücretler üzerindeki gelir ve damga vergisi, SSK primi işçi hissesi, işveren hissesi, işsizlik sigorta primi ödemelerinde zorluk çekiyor. Çalışma kapsamında, gelir vergisi tarifesinin yeniden düzenlenmesi de tartışılırken vergi ödemelerinin ötelenmesi görüşü ön plana çıktı. Belli bir sayının üzerinde işçi çalışanların sigorta işveren payının Hazine tarafından üstlenmesi de planlar arasında.
http://www.sabah.com.tr/haber,06D3A51B9CB34040BE5CBF118E816277.html
|