Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda 5 milyar TL'yi bir kişi getirecek PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2009

Image

Ekonomik krize karşı önlem olarak çıkarılan 'Varlık Barışı Yasası', Maliye'nin yüzünü güldürdü. 2 Mart itibarıyla vergi dairelerine 13,5 milyar TL'lik bildirimde bulunuldu.

Türk vatandaşlarının yurtdışındaki birikimleri ile yastık altında tutulan paraları ekonomiye kazandırmayı amaçlayan düzenleme, 'gizli zenginleri' de ortaya çıkarmaya başladı. Maliye kulislerinde, toplam tutarın yaklaşık 5 milyar lirasının tek bir kişi tarafından beyan edildiği konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre bu miktar için İstanbul veya Ankara'dan bildirimde bulunuldu. Söz konusu para yaklaşık 3 milyar dolar ediyor. Yurtdışından 5 milyar TL'sini getireceğini beyan eden kişinin ismi sır gibi saklanıyor.

Bu para Türkiye'ye getirildiğinde, devletin kasasına da yaklaşık 100 milyon liralık vergi geliri girecek. Eğer konuşulduğu gibi tek bir kişi 5 milyar TL beyan etmiş ise en zengin işadamlarının sıralandığı Forbes 100 listesinin de değişmesi gerekecek. Derginin son listesine göre Türkiye'nin en zengin işadamı 2,9 miyar dolar serveti ile Hüsnü Özyeğin. Mehmet Emin Karamehmet'in serveti 2,8, üçüncü sıradaki Şarık Tara'nın varlığı ise 1,6 milyar dolar.

Varlık Barışı kapsamında iki hafta önce sona eren bildirim rakamlarına göre yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 13,5 milyar liralık başvuru yapıldı. Bunun 5 milyar 232 milyon liralık bölümü Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleşirken, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na yapılan bildirim ise yaklaşık 8 milyar TL oldu. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'na da 283 mükellef, toplam 100 milyon 713 bin TL tutarında başvuruda bulundu. Bildirimde bulunduğu halde parasını getirmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak. Varlık Barışı ile para, döviz, altın ve menkul kıymet gibi varlıkların düşük bir vergiyle ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Düzenleme kapsamında yurtdışından getirilen tasarruflardan yüzde 2, yurtiçindeki tasarruflardan ise yüzde 5 vergi alınacak. Maliye'nin kasasına yaklaşık 350-400 milyon TL vergi geliri girecek.

Varlık Barışı kapsamında başvuru miktarı 13,5 milyar TL'yi bulurken Maliye, gözünü getirilecek paranın miktarına çevirdi. Gelişmeyi değerlendiren bir Maliye yetkilisi, "Oldukça yüksek bir başvuru gerçekleşti. Ancak bildirim ve vergi dairelerine başvurudan ziyade, paranın sisteme girmesi önemli. Kişiler yurtdışından başvuru yapabilir, yüzde 2'lik vergiyi de ödeyebilir. Burada esas olan bildirim yapılan kaynağın Türkiye'ye getirilmesi, sisteme dahil edilmesi." dedi. Yasaya göre beyanda bulunup vergisini ödeyenlerin, parayı 1 ay içinde Türkiye'deki bankalara yatırması gerekiyor. Yurtdışında tutulan ya da yastık altında saklanan varlığını bu şekilde sisteme dahil edenlere 'nereden buldun' sorusu sorulmayacak.

Yatırımcıyı Tevfik Bilgin'in uyarısı ve mektup uygulaması ikna etti

Varlık Barışı yasası kapsamındaki rekor başvurunun perde arkasında iki gelişmenin etkili olduğu belirtiliyor. Bunlardan ilki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in tarihî uyarısı. Bilgin, bir konuşmasında, "Sadece bir Avrupa ülkesinde (İsviçre) Türklere ait 60 milyar dolar var. Ülkenin kaynak aradığı bir dönemde Varlık Barışı'ndan faydalanılmaması affedilecek bir durum değil." demişti. Bu konuşmanın ardından yasanın son gününde 8 milyar TL'lik başvuru geldi. Elde edilen başarının altında yatan ikinci etken ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi mükelleflerine mektup göndermesi oldu. Yasa kapsamında aralık ve ocak aylarında gelen rakamlardan memnun olmayan idare, şubatta mükelleflere "Yastık altında bulunan paranızı ülke ekonomisine kazandırın, herhangi bir vergi incelemesi yapmayacağız." yazılı bir mektup göndermişti.

Forbes'in en zenginler listesini bile değiştirebilir

Sıra İsim ve şirketi Servet (milyar $)

1. Hüsnü Özyeğin (Fiba) 2,9

2. M. Emin Karamehmet (Çukurova) 2,8

3. Şarık Tara (Enka) 1,6

4. Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat) 1,5

5. Ahmet Zorlu (Zorlu Holding) 1,3

6. Ferit Şahenk (Doğuş Holding) 1,1

7. Mubariz Gurbanoğlu (Palmali) 1,1

8. Murat Ülker (Yıldız Holding) 1,1

9. Murat Vargı (MV Holding) 1,1

10. Ahmet Çalık (Çalık Holding) 1,0

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=826284&title=varlik-barisinda-5-milyar-tlyi-bir-kisi-getirecek