Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2009

5746 Sayılı Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliğiyle, Ar-Ge faaliyetlerinde çalışan personelle ilgili gelir vergisi stopajı teşviki hakkında açıklamalar yapılmıştır.

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun’un 3. maddesinde yer alan gelir vergisi stopajı teşvikiyle ilgili olarak 5838 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeye ilişkin açıklamaların yer aldığı 2 seri no.lu “5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği” 24.03.2009 tarih ve 27179 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yayımlanan Genel Tebliğ ile 1 seri no.lu “5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği”nin ilgili bölümleri değiştirilmiştir.

5838 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 75. maddeyle aşağıdaki düzenleme yapılmıştır:

"31/12/2013 tarihine kadar, 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen Ar-Ge ve destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisinin; doktoralı olanlar için yüzde 90'ı, diğerleri için yüzde 80'i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu süre içerisinde, anılan maddenin bu maddeye aykırı olan hükmü uygulanmaz."

Bu madde 01.03.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yapılan bu düzenlemeyle, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’un 3. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan düzenleme 31.12.2013 tarihine kadar askıya alınarak, bu madde yerine yukarıda yer alan geçici 75. madde hükmünün uygulanması öngörülmüştür.

Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 75. maddeyle, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde istihdam edilen personelin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin belli bir kısmının, 2013 yılı sonuna kadar, verilen beyanname üzerinden tahakkuk ettirilerek terkini öngörülmüştür. Böylece daha önce istisna yöntemiyle personele sağlanan vergi teşviki belli bir süre için işverene aktarılmıştır.

Tebliğde yapılan açıklamalar aşağıda kısaca özetlenmiştir:

§ Kapsamdaki personelin Ar-Ge ve yenilik faaliyetinde çalıştığı süreye ilişkin ücreti üzerinden hesaplanan vergi tutarına öncelikle asgari geçim indirimi uygulanacaktır. Asgari geçim indirimi mahsubu yapıldıktan sonra kalan gelir vergisi tutarının doktoralı olanlar için yüzde doksanı, diğerleri için yüzde sekseni her bir işçi bazında tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkine konu edilecektir.

§ Gelir vergisi stopajına ilişkin teşviklerden yararlanacak olan işverenin çalıştırdığı destek personelinin tam zaman eşdeğeri sayısı, toplam tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu geçemeyecektir.

§ Destek personelinin tam zaman eşdeğeri sayısının, toplam tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu geçmesi halinde, brüt ücreti en az olan destek personelinin ücretinden başlanılarak hangi personel için teşvikten faydalanılacağı belirlenecektir. Ücretin eşit olması halinde seçim işverenlerce belirlenecektir.

§ Terkin tutarına ilişkin hesaplama, Ar-Ge kapsamında çalışan doktoralı ve diğer personelin her biri için ayrı ayrı yapılarak Tebliğin 1 no.lu ekinde yer alan "Ar-Ge Kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim" tablosunda gösterilecek ve bu bildirimler muhtasar beyanname ekinde ilgili vergi dairesine verilecektir.

§ "Ar-Ge Kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim"in son  sütununda yer alan "Terkin Edilecek Tutar" toplamı, verilecek muhtasar beyannamenin Tablo-1 "Matrah ve Vergi Bildirimi" bölümünün (18/c) no.lu satırında  (18/c-Ücret Ödemeleri Üzerinden Yapılan Tevkifatın 5746 sayılı Kanun Gereği Terkin Edilen Tutarı) gösterilecektir. Bu tutar, (17/b) no.lu satırda gösterilen gelir vergisi kesintisi toplamından indirilerek terkin sonrası kalan gelir vergisi tutarı, (19) no.lu satırda gösterilecektir."

Düzenleme 01.03.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, Mart ayına ilişkin olarak yapılacak ilk uygulamada, kapsamdaki Ar-Ge ve destek personelinin ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulanacak, daha sonra hesaplanan gelir vergisinin personelin doktoralı olup olmamasına göre % 90 veya % 80’i tahakkuk ettirilip terkin edilecektir.

 

İlgili Genel tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

§     5746 Sayılı Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)

pwc