Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİDER: "Bankalar sicil affını uygulamalıdır" PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2009

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, sicil affı ile ilgili kanuni zorunluluğun ve bir yaptırımın olmadığının kesin olduğunu, fakat, insani ve ticari anlamda da bankaların sicil affını uygulaması gerektiğini bildirdi.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada esnaf, sanatkar ve kobilerin, işlerini büyütmek için borç almak istediklerini, ancak bankaların krizi bahane ederek borç vermemek için "işi yokuşa sürdüklerini", daha önce "kara listede" olduklarından dolayı sicili bozulan esnafın istatistiki bilgilerini silmeyen özel bankaların yeni kredi vermediğini savundu.

Özel sektör bankalarının sicil affını dikkate almadıklarını vurgulayan Özgenç, "Buna dair açıklamayı Türkiye Bankalar Birliği, ’kanun bizi bağlamaz’ diye yapmıştır" ifadesinde bulundu.

Özgenç, sicil affının bir milyondan fazla kişiyi ilgilendirdiğini, ancak özel bankalar tarafından uygulamaması halinde bir anlamı olmayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu anlayış ile hareket edildiğinde reel sektörün kredi ve çek alabilmesi zorlaşmakla birlikte ödeme sıkıntısı da doğuracaktır. Sicil affı ile ilgili kanuni zorunluluk ve bir yaptırımın olmadığı kesindir. Fakat insani ve ticari anlamda da bankalar sicil affını uygulamalıdır.

Bankalar, ’biz reel sektörün yanındayız. Ayrılmaz bir bütünün bir parçasıyız’ diyorlarsa elini taşın altına koymalıdırlar.

Bankalar, önüne gelene kredi kartları verdiler. İnsanlar bol bol harcama yaptı, şimdi ödeyemiyor, bunalım yaşanıyor. Verdikleri kredilerde önemli sorun yaşanmasından dolayı, kara listeye alınanlar milyonları geçti. Bu sebepten dolayı sicil affı çıkarıldı. Bu sefer de bankalar ’bizi bağlamaz’ deyip kenara çekildiler. Buna benzer nedenler yüzünden küçük esnaf zora düştü."

http://kobi.milliyet.com.tr/haber/kobi-kobider-bankalar-sicil-affini-uygulamalidir,3676