Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizliğin tek nedeni ekonomik kriz değil (27.03.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2009

Her hükümetin yapılacak işler listesinde birinci sıraya koyduğu işsizlik sorunu artarak devam ediyor. Özellikle son bir yıldır rakamlardaki artış dikkatlerden kaçmıyor. TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de işsiz sayısı 3 milyon 274 bin kişiye ulaştı.

Söz konusu artışı sadece küresel ekonomik krize bağlamanın yanlış olduğunu belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, işsizliğin Türkiye için yapısal bir sorun olduğunu söyledi. Ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine işaret eden Sabancı, "İşsizlik bir değil, birkaç seri reform gerektiren bir konudur." dedi.

Sabancı Vakfı'nın 35 yıllık faaliyetini ve geleceğe yönelik projelerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Güler Sabancı, 2006'dan bu yana Türkiye'de işsizliğin yapısal bir sorun olduğunu söylediğini hatırlattı. Sabancı, "Türkiye, en başarılı büyüdüğü yıllarda, yüzde 7�7,5 büyüdüğümüz yıllarda dahi işsizliğimizi yüzde 9'un altına indiremedik. Demek ki yapısal bir sorunumuz var. Olay sadece dünyadaki kriz değil." değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'le de bu konuyu görüştüklerini ifade eden Sabancı, bu konuda ciddi bir çalışma yapılmasını beklediklerini belirterek, "Bir değil, birkaç seri reform gerektiren bir konu. Sayın Ekren'den edindiğim izlenim, yerel seçimlerden sonra bu konuda çalışma yapılacağı, orta ve uzun vadeli bir bakış açısı için çalışılacağı yönündeydi." diye konuştu. Aynı zamanda Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti başkanı olan Güler Sabancı, vakfın en büyük yatırımı olan Sabancı Üniversitesi'nin nanoteknoloji alanında 50 milyon TL'lik yatırım yapma kararı aldığını kaydetti. Nanoteknolojinin Türkiye'nin geç kalmadığı, dünyayla birlikte yakalayacağı bir konu olduğunu ifade eden Sabancı, "Sabancı Üniversitesi olarak bu konuda Türkiye'nin iddiasına katkıda bulunmak, liderlik yapmak istiyoruz. Dünyadaki bu gelişmeler, ekonomik kriz, bizim bu konudaki hızımızı kesmiyor." dedi. Güler Sabancı, bundan 35 yıl önce Sabancı kardeşlerin kurmuş oldukları Sabancı Vakfı'nın dönemin ihtiyaçlarına göre faaliyet alanlarını belirlemiş ve geçen yıllar boyunca bu alanlarda çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bugün ise Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini ve ihtiyaçların farklılaştığını belirterek, "Sabancı Vakfı olarak bizlerin de bu ihtiyaçlara göre stratejilerimizde değişikler yapmamız kaçınılmazdı." dedi.

5 milyon lira hibe etmeyi planlıyoruz

Küresel vakıflar düzeyinde işler başarmak amacıyla yürütülen çalışmaların 2008 yılı sonunda tamamlandığını belirten Güler Sabancı, "Bundan böyle var olan yatırımlarımızın yanında toplumda kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların oluşturulması amacıyla yeni bir hibe programı başlattık. Bu hibe programı ile cesaretlendirmek ve teşvik etmeye çalışıyoruz. Sabancı Vakfı'nı bugün ulaşmış olduğu boyut ve birikim itibarıyla yeni bir döneme girmeye hazır gördük. Hedefimiz, hibe programlarıyla 5 milyon TL'ye yakın bir hibe vermeyi planlıyoruz." sözlerine yer verdi. Vakfın en büyük yatırımı olan Sabancı Üniversitesi'ni kurarken disiplinler arası çalışmaları yapabilecek bir altyapıda kurduklarını ifade eden Sabancı, "Çünkü önümüzdeki dünyada hiçbir soruna tek bir disiplinle çözüm bulamayacağız. Görüyoruz ki; dünyada en önemli konulardan biri ve Türkiye'nin geç kalmadığı, dünyayla birlikte yakalayacağımız bir konu var. O da nanoteknoloji. Sabancı Üniversitesi'nde 50 milyon TL tutarında bir yatırım yapma kararı aldık." diye konuştu.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ise vakfın 2006'da Adana'dan İstanbul'a taşınmasıyla birlikte başlayan değişim sürecini anlattı. Vakfın 78 yerleşim merkezinde 121 kalıcı eser yaptırdığını, her yıl bin 200 öğrenciye burs verdiğini aktaran Paçacıoğlu, bugüne kadar eğitim, sanat ve spor dallarında 700'ün üzerinde ödül verdiklerini söyledi. Vakfın kalıcı eserler, kültür sanat, burslar, ödüller ve toplumsal katkı alanlarındaki faaliyetlerine yeniden yapılandırma çerçevesinde kadınlar, gençler ve engelliler alanlarını eklediklerini dile getirdi. Paçacıoğlu, vakıf olarak her yıl 50-52 milyon TL arası bir harcama yaptıklarını belirtti. Genel Müdür, bu yıl buna yakın harcama planladıklarını, 2010 için de önlem aldıklarını söyledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=830562&title=issizligin-tek-nedeni-ekonomik-kriz-degil