Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşini kaybedenlere fon 'can simidi' oldu (28.03.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2009

İşkur bünyesinde kurulduğu yıldan beri sendikalar tarafından "Bu para ne zaman kullanılacak?"sözleriyle eleştirilen İşsizlik Fonu, küresel mali krizde imdada yetişti. Fon, yaklaşık 42 bin sendikalı başta olmak üzere toplam 282 bin işini kaybeden vatandaşa 40 milyar liralık kaynağıyla umut kaynağı oldu

 

İşsizlik Sigortası Fonu, biriken 40 milyar liralık kaynağıyla küresel mali krizde can simidi oldu. Ekonomik durgunlukta hükümet, patron, işçi ve işsiz Fon'a koştu. Çalışma Bakanlığı, 40 milyar liralık kaynağa dayanarak işsizliği önleyecek kararları rahatça aldı.

 

RESMEN İMDADA YETİŞTİ

İşsizlik Fonu'nda biriken parayla işini kaybeden 281 bin kişiye işsizlik maaşı verilirken, 28 bin çalışana işini kaybetmemesi için kısa çalışma maaşı ödeniyor. Türkiye İş Kurumu (İşkur) bünyesinde kurulduğu yıldan bu yana sendikalar tarafından "Bu para ne zaman kullanılacak?" sözleriyle eleştirilen Fon, küresel mali krizde imdada yetişti.

100 MİLYON LİRA VERİLDİ

Fonda biriken kaynağın 100 milyon lirası işsizlerin mesleki eğitimden geçirilmesi için kullanılıyor. Bu kişilerin yol ve yemek masrafları İşkur tarafından karşılanırken, aynı zamanda maaş veriliyor. Şubat ayında işini kaybeden 281 bin 882 kişiye 100 milyon 205 bin lira verildi. Aynı zamanda bu süreçte istihdam sağlaması için GAP'a, Fon'dan 1,3 milyar lira aktarıldı.

 

Bu yıl 415 bin kişi işini kaybetti

Küresel ekonomik kriz nedeniyle, yılbaşından bu yana, bankacılık dışı özel sektörde 415 bin kişi işini kaybetti. Finansal krizin reel ekonomiyi de vurduğuna en iyi örnek olarak kabul edilen bankacılık dışı özel sektördeki istihdam kayıplarında, ABD 67 bin 400 kişi ile birinci sırada yer alıyor. Asya-Pasifik bölgesi ise 61 bin 500 kişi ile ABD'yi izliyor. Avrupa'da işini kaybedenlerin sayısı ise 56 bin 200 olarak gerçekleşti. Afrika'da işini kaybedenlerin sayısı ise yılbaşından bu yana 15 bin 500 kişi olarak gerçekleşti. Ayrıca 'işçi çıkarma maaşını ben vereyim' düzenlemesi kapsamında 135 patrona destek sağlandı.

 

Olmasaydı maaş veremezdik

İşkur Genel Müdürü Namık Ata, İşsizlik Fonu'ndaki kaynağın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını dile getirerek, "Bu sıkıntılı dönemlerde kullanılabilecek böyle bir imkanın olması son derece önemli. İşini kaybedenlerin ödemelerini gerçekleştirmede İşkur olarak rahat pozisyondayız" diye konuştu. Geçen ay 281 bin vatandaşa ödeme yaptıklarını vurgulayan Genel Müdür, mart ayında bu rakamın 300 bine çıkabileceğini aktardı. GAP bölgesine önemli bir kaynak verildiğini dile getiren Ata, "Bütün bunlar bu fon sayesinde oldu. İyi ki bu fon var. Yaklaşık 40 milyar lira rahatlıkla bazı kararların alınmasında güç oluşturuyor. İstihdamı arttırmada çok önemli bir kaynak" dedi. Fon'un, can simidi hükmüne geçtiğine dikkat çeken Ata, söz konusu kaynak sayesinde hükümetin, bakanlığın cesaretle önemli kararlar almasına imkan sağladığını belirtti. Ata, "Böyle bir imkân olmasaydı çok daha sıkıntılı anlar yaşanabilirdi" sözleriyle, Fon'un önemine vurgu yaptı.

 

42 bin sendikalı işçi küresel krize yenildi

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkisiyle yaklaşık 42 bin sendikalı işçi işini kaybetti. Ekonomik krizin ardından yaşanan işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamaları, sendikal örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde etkisini gösterdi. Gelen bilgiler, işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamalarının otomotiv, çimento, tekstil ve gemi yapımı sektörlerinde yoğunlaştığını gösteriyor. Bu dönemde de en çok üyesi işten çıkarılan sendika Türk Metal oldu. Sendikanın son 5 ayda işten çıkarılan üye sayısı 19 bin 693'ü buldu.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=28.03.2009&i=177571