Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler, kriz sonrası için 'lider yönetici' yetiştiriyor (28.03.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2009

Krizin dip noktasının henüz görülmediği fikrinde birleşen iş dünyasının önde gelen şirketleri, gelecek hesapları yapmaya başladı. Danışmanlık şirketi Hay Group ile Chief Executive dergisinin gerçekleştirdiği, 'Liderler için en iyi şirketler' araştırmasında, şirketlerin kriz sonrasına iyi hazırlanmış lider kadrosuna odaklanarak büyümek istedikleri ortaya çıktı.

 

Araştırmaya katılan farklı ölçeklerdeki 140 şirket arasında liderlere en fazla yatırım yaklaşımı olanlar değerlendirilerek en iyi 20 şirket belirlendi. Araştırmada en fazla göze çarpan sonuç, ekonomik belirsizlik ortamına rağmen organizasyonların lider gelişimine yaptıkları yatırımları durdurmamaları oldu. Hay Group Türkiye Genel Müdürü Ayşın Argüden, bunun temel sebebini şirketlerin ileride ortaya çıkacak lider ihtiyacını karşılayacak derinlikte liderlik özelliğine sahip kişilere sahip olmadıklarını fark etmeleri olarak gösteriyor. Argüden, "Bu yılın araştırmasında organizasyonların herkes için genel bir gelişim sağlamak yerine, daha çok liderlere odaklandığını, liderlik yeteneklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için daha çok yatırım yaptıklarını görüyoruz." değerlendirmesini yaptı. Liderler için en iyi şirketlerin, liderlik gelişimi için ciddi yatırım yaptığını söyleyen Argüden, bu gelişim fırsatlarının özel projeleri, görevlendirmeleri ve internet üzerinden yapılan gelişim programlarını kapsadığını belirtiyor.

 

Araştırmaya göre, en iyi 20 şirketin yüzde 70'inin çalışanlarını liderlik rollerine hazırlamak ve değerlendirmek için ayrı bir süreçleri var. Bütün şirketler bazında bakıldığında bu özelliği sadece yüzde 37 oranında görüyoruz. Bu şirketlerin yüzde 65'inde yetenek yönetimi açık bir stratejiyle belirlenmişken, bu özellik toplamın sadece yüzde 39'unda görülüyor. Yüzde 55'inde liderlik gelişimini hızlandıran programlar varken genelde bu özellik sadece yüzde 34'te kalıyor. En iyi 20 şirketin yüzde 83'ü 'Organizasyonların liderlerde en değer verdiği özellik nedir?' sorusuna şu cevabı veriyor: "Uygulama, sonuç odaklılık, stratejileri başarıyla hayata geçirme." Organizasyonlar delegasyon konusunda başarılı olan ve doğru sonuç alabilen liderlere değer veriyor. Burada liderin en önemli farklılığı, kendinden ne beklendiğini biliyor olması ve aynı şekilde insanların da kendilerinden ne istenildiğini bildikleri bir ortam oluşturması. İnsanlar, standart belirleyen, baskıcı ve dostane stildeki liderler yerine; vizyoner ve demokratik iş yapma becerisine sahip liderlerle çalışmayı tercih ediyor.

 

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuç ise çalışanların bir projeden diğerine aktarılarak daha verimli kullanılmasını sağlayan 'matris organizasyon' yapısına olan eğilim. Araştırmaya katılanların yüzde 62'si matris organizasyon yapısının arttığını belirtiyor. Matris bir organizasyonda yöneticilik yapmanın kendine has zorlukları bulunuyor. İşbirliğine ihtiyaç duyulması, uyumlu bir takım oluşturma, kaynaklar üzerinde otoriteye sahip olma, çatışan programları çözüme ulaştırma, öncelikler ve hedefleri net olarak belirleme, yetki ve sorumluluk karmaşasını en aza indirme, karar verme süreçleri bu sıkıntılar arasında sayılabilir. Hay Group Türkiye Genel Müdürü Argüden, alışılagelmiş yukarıdan aşağıya doğru olan yetki zincirinin yerini; yeni, cesur ve yatay iş dünyasını yansıtan birimlerin ve yönetici takımlarının etkin olduğu bir karar alma sürecine bıraktığını ifade ediyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=831076&title=sirketler-kriz-sonrasi-icin-lider-yonetici-yetistiriyor