Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi için teminat bulamayan KOBİ'lere Hazine kefil olacak (28.03.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2009

Küresel ekonomik krizle mücadele için alınan tedbirlere bir yenisi daha ekleniyor. Son yapılan ÖTV ve KDV indirimlerinin piyasayı canlandırmasının ardından bir destek de reel sektöre geliyor. Finans sektörüyle reel sektör arasındaki kredi akışını iyileştirmek amacıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) etkin hale getirilecek.

 

Buna göre, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) Hazine kefil olacak. Teminat veya kefalet bulmakta zorlanan KOBİ'ye bir yıl geri ödemesiz, üç yıl vadeli kredi temin edebilecek. Düzenleme kapsamında Odalar Birliği ile KOSGEB de taşın altına elini koyacak. Kefalet miktarının artması için KGF'nin öz sermayesi güçlendirilecek.

 

Hazine'nin üzerinde çalıştığı taslağın uygulamaya geçmesi ile birlikte KOBİ'lerin borç yükü azalacak. İşletmeler bu sayede bankalardan daha rahat kredi alabilecek. Reel sektörün talebi, kefalet miktarının en az 5 milyar TL olması. Bunun kaldıraç etkisi ile en az beş katına çıkacağı hesaplanıyor. Hazine'nin düşündüğü rakam ise yaklaşık 1,5-2 milyar lira civarında. Fon'un kapsamının genişlemesi konusunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) yakından takip ediyor. KGF Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, reel sektörün ayakta kalabilmesi için 5 milyar TL'lik Hazine garantisine ihtiyaç olduğunu belirterek, söz konusu gelişmenin malî disiplinde bozucu etki yapmayacağını söyledi. Hazine'nin destek olacağı kefaletin kaldıraç etkisi ile KOBİ'lerin 30-35 milyar liralık borcunun yeniden yapılandırılması imkânı getireceğini kaydetti. Edinilen bilgiye göre taslak üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Ancak kefaletin miktarı ve süresi konusu henüz netleşmedi.

 

Krizde Fon'a başvurular arttı

 

Kredi Garanti Fonu, finansman güçlüğü çeken KOBİ'lere bir yılı geri ödemesiz üç yıl vadeli kredi temini için kefil olmak istiyor. Fon'a daha önce kefalet için iki haftada 20 firma başvururken, krizin etkisini artırdığı son dönemde haftada ortalama 45 başvuru geliyor. KOBİ'lerin bankalarla kredi ilişkisinde en büyük sorun kefalet ya da garantör bulunamaması. 20 bin TL sermaye ile kurulan Fon'un öz kaynakları, şu an itibarıyla 80 milyon TL'ye ulaşmış durumda. 1994 ile 2006 yılları arasında toplam 120 milyon TL kredi sağlayan Fon, 2006-2008 döneminde 150 milyon liralık kredi finansmanı yaptı. Sanayi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 241 bin 104 birinci sınıf tüccar, 1 milyon 238 bin 440 ikinci sınıf tüccar, 530 bin 833 de sermaye şirketi bulunuyor.

 

Bankalar, faiz indirimini yansıtmıyor

 

Garanti Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, reel sektörün kriz dönemlerinde finansmana ulaşmakta çok büyük sıkıntı çektiğini belirtti. Yavuz'a göre Merkez Bankası'nın son üç ay içerisinde yaptığı radikal faiz indirimleri henüz piyasaya istenilen oranda yansımadı. Yavuz, "Faizlerin düşürülmesi çok önemli değil. Merkez Bankası faizleri düşürürken bankalar buna ayak uydurmuyor. Reel sektörün finansman akışında yaşadığı sorunlar devam ediyor." diye konuştu. Bankaların kredileri belirlenen limit içerisinde dahi kullandırmadığına dikkat çeken Yavuz, verilenlerin de geri çağrıldığını sözlerine ekledi.

 

KOBİ Borsası halka açılacak

 

İmalatçı esnafa 350 milyon liralık kredi kullandırıldı.

 

İhracatçı KOBİ'lere 1 milyar dolar civarında kredi verildi.

 

Hazine, ayrıca 1 milyar dolar kaynak temin edecek.

 

Yıl sonuna kadar 3 milyar TL kredi desteği sağlanacak.

 

Yatırım fonları ile 500 milyon dolar kaynak oluşturulacak.

 

KOBİ borsası yaz aylarına kadar halka açılacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=831073&title=kredi-icin-teminat-bulamayan-kobilere-hazine-kefil-olacak