Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Makinede vergi indirimi, daralmayı yüzde 25 azaltır (30.03.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2009

İhracatta yüzde 25, iç pazarda yüzde 40 daralan makina sektörü 5. önlem paketinde açıklanan KDV indirimiyle rahat bir soluk aldı. İndirim sayesinde sektöründeki daralmanın yüzde 25 azalması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 5. önlem paketinde, makina sektöründe KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini açıklamasının ardından, dün karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, makina sektöründe yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü.

 

Yaklaşık 20 bin işletmenin faaliyet gösterdiği makine sektörünü umutlandıran indirimin sektörü hareketlendireceğini vurgulayan Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, ayrıca Kredi Garanti Fonu'nun büyük bir süratle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Makine sektörünün canlanmasının diğer sektörlere bağlı olduğunu anlatan Dalgakıran, şu anda makinesi eskiyen ya da yatırım yapma gücü olan firmalar için KDV'nin inmesinin mali bir avantaj getireceğini, bu nedenle sektörde kıpırdanmanın başlayacağını söyledi.

 

Dalgakıran, "Ancak sektöre diğer destek Kredi Garanti Fonu'nun hayata geçirilmesiyle sağlanır. Çünkü finansal borcu harcı olmayan işletmeler kapasitelerini düşürerek kriz sonrasına hazırlanacaklar. Ama işlerin geliştiğini görüp de sürekli yatırım yapan ve borçları olan firmalar var. Borcu olan işletmelerin bu dönemi hasarsız atlatmaları gerekiyor. Dolayısıyla sektöre kredi akışı sağlanması için Kredi Garanti Fonu hayata geçirilmeli" dedi.

 

İstediklerimizin yüzde 75'ini aldık

İndirimin sektörde olumlu bir hava yarattığını kaydeden Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy da, indirim sayesinde daralmanın yüzde 25 azalacağını belirtti. Ankara'da hükümet yetkilileriyle cuma günü görüştüklerini ve isteklerinin yüzde 75'ini aldıklarını vurgulayan Aksoy, "İndirim hem kamu hem özel sektörün yatırım maliyetlerini düşürecek. Sektörde psikolojik etkisi de çok olumlu. Çalışmalarımız devam ediyor. Kısa, orta ve uzun vadeli strateji eylem planı hazırlıyoruz. Nisan ayında tamamlanacağını düşünüyoruz. Burada sektörle ilgili ciddi yapısal değişikliler var. Kriz bir fırsat, başka zamanlarda yapılmayan değişiklikleri yapmayı istiyoruz" diye konuştu.

 

Makinedeki KDV'yi büyük yatırımcının değil, daha ziyade KOBİ'lerin ödediğine dikkat çeken Makine İmalatçıları Birliği Koordinatörü Arslan Sanır ise, bu nedenle KDV indiriminin özellikle KOBİ'lerin yatırımlarını kolaylaştıracağını anlattı. "Zaten büyük yatırımcılar teşvik belgesi aldığı takdirde KDV ödemiyor. Burada yüzde 18'i ödeyen daha çok mali imkanları sınırlı olan, teşvik belgesine bağlanacak kadar büyük yatırım yapmayan KOBİ'ler" diyen Sanır, indirim sayesinde stokların eriyeceğini dile getirdi.

 

KOBİ'ler için önemli bir fırsat

İndirimin otomotivde olduğu gibi makine sektöründe de olumlu etki yaratacağını vurgulayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç de, bu sürecin yatırım yapmak isteyen KOBİ'ler için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

 

Tekstil Makine ve Aksesuvarları Derneği (TEMSAD) Genel Sekreteri Vural Sağır ise, 200 firmanın faaliyet gösterdiği ve 300 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olan tekstil makineleri pazarında, krizden önce yüzde 50 civarında olan kapasite kullanımının bu süreçte yüzde 10'a kadar düştüğüne dikkat çekti. Sektörün revizyonlarla ayakta kalmaya çalıştığını ve çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Sağır, KDV indiriminin durma nokrasında olan tekstil makineleri piyasasını hareketlendireceğini söyledi.

 

 

Leasing sektörü de umutlandı

Geçen yılı yüzde 33'lük küçülmeyle 5.3 milyar dolarlık bir pazar hacmiyle kapatan leasing sektörü de KDV indirimi beklentisi içine girdi. Leasinge özel bir vergi indiriminin olmaması nedeniyle sektörün sıkıntılı bir sürece girdiğini belirten Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, Maliye Bakanlığı'na konuyla ilgili taleplerini ilettiklerini, ancak şu için bir gelişme olmadığını söyledi. Sektörün bu yıl çok ciddi bir küçülme yaşayacağını öngören Gülelçe, leasingli satışların yüzde 25'ini iş makineleri, yüzde 25'ini de imalat makinelerinin oluşturduğunu söyledi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=119875&KTG_KOD=164