Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi Garanti Fonu'nun teminatı Hazine kağıdı (30.03.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2009

Kredi mekanizmasını canlandırmayı hedefleyen Kredi Garanti Fonu'nun ayrıntıları bugün Bakanlar Kurulu'nda netleşecek. Müsteşar Çanakçı'nın hazırladığı formüle göre Hazine kredi teminatı için 'garanti kağıdı' verecek.

 

Hazine'nin kredi garanti sistemine devlet desteği için oluşturduğu formül bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp karara bağlanacak. Hazine'nin mevcut Kredi Garanti Fonu'nun verdiği garantilerin artırılması için kaynak koymak yerine, bir tür garanti kağıdı vereceği öğrenildi. Hazine nakit verip bütçeye, hazine kağıdı verip borç dengesine yük getirmek istemeyince, Bakanlar Kurulu'ndan çıkaracağı bir tür teminat mektubu ile işi geçiştirmeye çalışacak.

 

Böylece Hazine "zarar oluştuğunda bilançolaştıracağı bir formül" bulmuş, yani yükümlülüğünü zamana yaymış olacak. Kamu hesapları açısından, bu yükümlülük, bütçe ya da borç dengesi içinde gözükmeyeceği için, mevcut rakamları bozmamış olacak. Ancak bu yükümlülüğün bir yerde izlenmesi gerekecek ve bu husus da kamu hesaplarının şeffaflıktan daha da uzaklaşmasına neden olacak.

 

Çanakcı üzerinde bizzat çalışıyor

Finans sektörünün reel sektöre rahat kredi açması için kurulması düşünülen kredi garanti sistemi, bu hafta içinde netliğe kavuşacak. Bugün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanması beklenen Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek sistemin ayrıntıları da hafta içinde Hazine tarafından kamuoyuna duyurulacak. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın bizzat üzerinde çalıştığı sisteme göre Hazine, Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar TL'lik garantiyi Bakanlar Kurulu kararı ile verecek. Garantinin teminatı Bakanlar Kurulu kararı olarak Fon'a verilecek ve risk gerçekleştiğinde ödeme yapılacak. Böylece ilk aşamada bütçeye ve borç dengesine bir etkisi yokmuş gibi gözükecek. Hazine'nin yüzde 60 oranında garanti vermeyi planladığı artık kesin.

 

Küresel piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle bir süredir bankalar reel sektöre kredi vermekte çekiniyorlardı. Kredi verme şartlarını ağırlaştırarak özellikle KOBİ'lere kredi vermekten çekinen bankaları tekrar kredi verir duruma getirmek için şimdi hükümet devreye giriyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan hafta sonunda katıldığı bir televizyon programında reel sektöre verilecek Hazine desteğinin 1 milyar TL olacağını söyledi. Bürokrasinin kredi akışkanlığını tekrar sağlamaya yönelik çalışmasının tamamlandığını, Hazine'nin nasıl garanti vereceğine ilişkin modellemeye ilişkin kararın ise Bakanlar Kurulu'nda verileceği belirtildi.

 

Hazırlanan modele göre TOBB'un yüzde 50'den fazlasını kontrol ettiği Kredi Garanti Fonu AŞ, KOBİ'leri desteklemek için devrede olacak. Hazine Fon'a teminat garantisi verecek.

 

Bunun için bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak. Yani teminat Bakanlar Kurulu kararı olacak. İlk etapta Hazine Fon'a ödeme yapmayacak. Bu arada Kredi Garanti Fonu AŞ bankalarla yeni bir protokol yapacak. Hazine yüzde 60 oranında garanti verecek. Kalan yüzde 40'lık garantiyi bankalar verecek. Risk gerçekleştiğinde ise Hazine ödeme yapacak. Yani KOBİ krediyi aldı ve düştüğü kriz nedeniyle kredinin geri ödemesini yapamadı ve kredi battı diyelim. Hazine o zaman devreye girecek. Böylece ilk etapta Hazine 1 milyar TL'lik ödeme yapmayacak ve bu da aynı zamanda bütçeye yük olmayacak. Yük ileriye atılmış olacak. Eğer model Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse bir karar çıkarılacak. Daha sonra da Hazine sistemin nasıl işleyeceğini detayları ile kamuoyuna bir-iki gün içinde açıklayacak.

 

Yeniden yapılandırma şu anda zor

Bürokratlar şu anda ağırlığı kredi akışkanlığının sağlanmasına verdiklerini belirterek, özellikle bankaların istediği yeni yapılandırmaya yönelik bir çalışma bulunmadığını söylediler. Bir süredir kulislerde İstanbul, Ankara yaklaşımına benzer ancak vergi ve SSK prim borçlarının da içinde olduğu yeni bir yapılandırma çıkarılacağına ilişkin beklenti vardı.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=119891&KTG_KOD=480