Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
159 şirket 'maaşı devlet ödesin' demekten vazgeçti (01.04.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Nisan 2009

    ÖTV indirimlerinin canlandırdığı otomotiv, otomotiv yan sanayi ve beyaz eşyada şirketler kısa çalışma ödeneği başvurusunu geri çekmeye başladı. Bugüne kadar yapılan 2000 başvurudan 159'u geri çekildi. Bu firmalar arasında Tofaş ve Yataş var.
    
    Hükümetin "teğet geçti" söylemiyle gecikerek açıkladığı paketler, sektörlere olumlu yansımaya başladı. Kısa çalışma ödeneği almak için Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) başvuran 2000'e yakın şirketten 159'u çalışma ödeneğinden resmen vazgeçti. 16 bin 542 çalışan için başvuran bu firmalar arasında çoğunluğu otomotiv ve otomotiv yan sanayi, metal ve tekstil firmaları oluşturdu.

    Türkiye'de ekonomik krizle birlikte başlayan ve yaklaşık 500 bini bulduğu söylenen işsizliğe bir ölçüde çözüm getirmesi ve mevcut istihdamın korunması için başlatılan kısa çalışma ödeneği şubat ayından itibaren uygulanmaya başladı. Uygulama başlar başlamaz özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayiindeki firmalar birbiri ardına ödenek almak için Türkiye İş Kurumu'na başvuruda bulundu. Bu firmalar arasında Ford, Oyak-Renault ve Tofaş yer alıyordu. Renault 4 bin 600, Tofaş ise 3 bin 600 işçisi için kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulundu.

    Hükümetin önce otomotiv ve beyazeşyada ÖTV'yi yüzde 14 civarında, ardından da mobilyada yüzde 10 düşüren paketlerinden sonra sektörlerde hareketlenme başladı. Bu gelişmeler sonucu da Tofaş kısa çalışma ödeneği başvurusunu geri çekti.

    Türkiye İş Kurumu yetkililerinin verdiği bilgiye göre başvurusunu geri çeken firma sayısı bu paketlerin ardından hızla artmaya başladı. 31 Mart 2009 tarihi itibariyle toplamda 16 bin 542 çalışana sahip 159 firma kısa çalışma ödeneğinden resmen vazgeçti. Vazgeçtiğini beyan edenler arasında otomotiv ve otomotiv yan sanayine ait firmalar ağırlıkta. Bunu metal sanayi takip ederken, tekstil sektöründen de bazı firmalar bulunuyor. Öte yandan İş-Kur yetkililerine göre yalnızca kısa çalışma ödeneği değil işçi çıkışlarında da son dönemde bir yavaşlama görülüyor.
    
    Maaşın yüzde 75'i devletten
    İşçinin maaşının altı ay boyunca İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını sağlayan kısa çalışma ödeneğinde başvuran şirketin işçi maaşlarının yüzde 75'ini devlet karşılıyor. Şirketlerin kısa çalışma ödeneği alabilmesi için ekonomik kriz ya da zorlayıcı sebep gerekiyor. Ekonomik kriz nedeniyle işverenin işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması kısa çalışma tanımına giriyor. Genel ekonomik kriz, ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayları ve dolayısıyla işyerinin ciddi anlamda etkilenip sarsıldığı durumları ifade ediyor. Zorlayıcı sebep ise işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen nedenleri kapsıyor. Bunun için bertaraf edilmesine olanak bulunmayan dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler gerekiyor.

    Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için işçi sayısı sınırlaması yok. 2004'ten bu yana yüyürlükte olan kısa çalışma ödeneği aslında üç ayla sınırlı. Ancak 18 Şubat 2009'da TBMM'de İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen geçici sekizinci madde ile ödenekten yararlanma süresi altı aya çıkarıldı. Sürenin 2008 ve 2009'u kapsaması kararlaştırıldı. Sanayi Bakanlığı'nın ise süreyi Bakanlar Kurulu kararıyla altı ay daha uzatma hakkı var.
    
    ÇALIŞANLAR GERİ ÇAĞRILACAK
    Yataş İcra Kurulu Başkanı Nuri Öztaşkın, üç hafta önce başvurdukları kısa çalışma ödeneğinden yüzde 50 oranında çıktıklarını söyledi. Toplam 220 çalışanlarının kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını açıklayan Öztaşkın, "KDV indirimi ile birlikte satış grafiğimizde artış oldu. Biz de yavaş yavaş işçilerimizi çağırmaya başladık. 75 işçi çağrıldı, 25 kişiyi de bu hafta çağıracağız. Satışlar arttıkça çalışanlar peyder pey geri çağrılacak" dedi. Yataş, kriz nedeniyle üretiminin bir kısmını durdurmuş, 220 çalışanı için de kısa dönem çalışma ödenğine başvurmuştu.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=120061&KTG_KOD=278