Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İllerin Ekonomik yapısına göre Bölgesel teşvikte sona yaklaşılıyor PDF Yazdır e-Posta
14 Eylül 2007

İş dünyasının uzun süredir beklediği bölgesel ve sektörel teşvik hayata geçiyor. Böylece, bazı illerin teşvikten yararlanması yerine, sektör bazlı teşvikler uygulanacak.

  Örneğin Erzurum'da hayvancılık desteklenirken; Denizli'de tekstil, Kahramanmaraş'ta dondurma, Siirt'te fıstık, Bolu'da ise turizm yatırımları teşvik kapsamında olacak. Bu yolla her bölgenin kendine özgü avantajlarının öne çıkması sağlanıp teşviklerin amacına ulaşması hedefleniyor.

 

AK Parti'nin seçim beyannamesinde de yer alan sektörel ve bölgesel teşvik konusunda Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çalışma başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Sektörel bazda da bazı teşvikler yapmak suretiyle yeni yatırım, üretim imkanlarını açacağız." diyerek bu konuda adım atılacağını açıkladı.

 

TOBB da önceki gün kendilerini kabul eden Erdoğan'a bu yöndeki talebini yineledi. TOBB'un talebine, Başbakan'ın sıcak yaklaştığı ifade ediliyor. Halen 49 ilde uygulanan teşvik yasası, iller arasında eşit rekabet şansını ortadan kaldırdığı için eleştiriliyor. Mevcut yasadan Osmaniye, Düzce ve Uşak gibi batı bölgelerinde yer alan kentler son derece büyük fayda görürken; Hakkari, Ardahan ve Tunceli gibi kentlerde önemli yatırımlar olmadı.

 

Bölgesel ve sektörel teşvikler, yeni dönemde istihdamın artırılmasına öncelik verecek hükümetin en önemli argümanlarından biri. 49 ile teşvik uygulamasıyla yaklaşık 250 bin kişi iş sahibi olurken yeni teşvik sistemiyle bu rakamın ikiye katlanması hedefleniyor. Bölgesel ve sektörel teşviğin istihdam artışında önemli rol oynayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söylemişti: "Bundan sonra istihdamda önemli ölçüde bir artış olacağını umuyorum. Bunun için de atacağımız adım şu; bölgesel olarak yapmış olduğumuz teşviklerde sektörel bazda çalışmalarımızı yapıyoruz. Sektörel bazda da bazı teşvikleri yapmak suretiyle inşallah burada da yeni yatırımlar, üretim imkanları doğacaktır."

 

'İstanbul'a da teşvik verilebilir'

Öte yandan, halen devam eden 49 ile teşvik uygulamasının sektörel olarak yeniden düzenlenmesi konusunda hem hükümet hem de iş dünyası arasında görüş birliği var. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hemen her fırsatta sektörel teşviğe geçilmesi gerektiğini ifade ediyor. 60. hükümetin yeni bir teşvik sistemine geçeceğini anlatan Çağlayan, en kısa sürede sektörel ve bölgesel teşvik sistemine geçileceğini ifade ediyor.

 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da 49 ilde uygulanan teşvik sisteminde çeşitli sıkıntılar yaşandığını, bunu aşmak için sektörel teşviğe geçileceğini şu sözlerle anlatıyor: "Ağrı'ya verilen teşvikle Düzce'ye verilen teşvik aynı oranda çalışmıyor. O bakımdan bölgesel veya sektörel olarak bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bu konu hükümet programımızda var. İnşallah bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz."

 

49 ilde uygulanan teşviğe başından beri karşı çıkan TOBB, bir an önce sektörel teşviğe geçilmesini istiyor. Mevcut Teşvik Yasası'ndan 49 ilden sadece 6'sının memnun olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çözümü sektörel ve bölgesel bazda teşvik sistemine gidilmesinde görüyor.

 

Hükümetin bu konudaki yaklaşımının kendilerini umutlandırdığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bütün gelişmiş ülkelerde yapılan da budur. Türkiye'nin tamamı teşvik bölgesine girebilir. Aklınıza şimdi şu soru geliyordur: İstanbul da teşvik bölgesine girebilir mi? Eğer İstanbul'u dünyanın finans merkezi haline getirmek istiyorsanız girer. O zaman orada da finansı teşvik edersiniz. İstanbul da dünyanın finans merkezi haline gelir.'' diyor.

 

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=588256