Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
IMF'den iyi haber: Türkiye'nin yabancı kaynak sıkıntısı yok (02.04.09) PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2009

IMF uzmanları, yükselen Avrupa ekonomilerinde yabancı banka ortaklıklarına ilişkin bir çalışma raporu hazırladı. Raporda, Rusya ve Türkiye'nin yükselen ekonomilerde Avrupa'da yabancı bankalar tarafından kısa vadeli fonlamaya en az bağlı ülke görünümünde olduğu belirtildi.

IMF uzmanları ülkelerin ekonomi politikalarını hazırlayanların dış finansal yatırımların oluşturduğu karşılıklı bağımlılıktan kaynaklanan riskleri yönetmek için ihtiyatlı ve yeterli biçimde hazırlıklı olmaları gerektiğini de belirtti.

Andrea Maechler ve Li Lian Ong'un hazırladığı 'Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa Ülkelerinde Yabancı Bankalar' başlıklı çalışma raporunda Avrupa'da yükselen ekonomilerin bulunduğu bölgede borç alan ve kreditör ülkelerde yabancı banka kredilerinden kaynaklanan potansiyel riskler incelendi. Çalışmada yabancı bankaların kredi aktardıkları bazı 'ev sahibi' ülkelerin kredilerdeki ani geri çekilmelerle daha fazla risk altında bulunmaya başladıkları, yabancı bankanın kaynağı olan 'yuva' ülkelerin de benzer risklerle karşı karşıya oldukları bildirildi. Rapordaki diğer bilgilere göre, Yunanistan, bankalarının kredi ilişkisi açısından Türkiye ve Bulgaristan için en önemli yabancı kreditör. Yunanistan bankalarının kredileri Türkiye'de toplam yabancı alacakların yüzde 20'sini, Bulgaristan'da ise yüzde 28'ini oluşturuyor.

Malî aracılıkta derinliğin tipik ölçüsünün, banka dışı özel sektöre verilen toplam banka kredilerinin gayri safi yurtiçi hasıladaki yüzdesi olduğu dile getirilen raporda, "13 Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkesinde bu oran, Baltık ülkelerindeki yüzde 120, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki yüzde 60, Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki yüzde 70'ten, Türkiye ve Rusya'nın dahil olduğu diğer yükselen ekonomiler grubunda yüzde 40'lara kadar değişmektedir. Banka dışı özel sektörden toplam banka alacakları Estonya ve Letonya'da yüzde 120'ler düzeyinde. Rakam Rusya'daki yüzde 46 ve Türkiye'deki yüzde 38'le kıyaslandığında yüksek bulunuyor. Hırvatistan'da da oran GSYİH'nın yüzde 119'u gibi oldukça yüksek düzeyde. Raporda şu değerlendirme yer aldı: "Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinde bulunan banka dışı özel sektör, giderek artan biçimde dış bankaların fonlamalarına bağımlı hale geliyor. Çek Cumhuriyeti'nde dış banka kredileri, ülkedeki toplam banka kredilerinin yüzde 80'i düzeyinde bulunuyor, sonuçta yabancı banka mülkiyetinin son derece yüksek bir payı bulunuyor. Spektrumun diğer ucunda yerel bankalar Rusya ve Türkiye'de banka dışı özel sektör üzerinde toplam alacakların üçte ikisinden fazlasını oluşturarak hakimiyetlerini sürdürmekteler, ancak dış kredilerde de artışlar gerçekleşmiştir. Bölgedeki 'diğer yükselen ekonomiler' yani Rusya ve Türkiye yabancı bankalar tarafından kısa vadeli fonlamaya en az bağlı ülke görünümündeler. Bankacılık dışı özel sektörün toplam kısa vadeli yükümlülükleri, her ne kadar doğrudan dış borçlanmalar bu miktarın yaklaşık üçte ikisini oluştursa da GSYİH'nın sadece yüzde 5'i dolayındadır." Ankara, Anka

IMF, 2,1 milyar dolarlık borcu öteledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) anapara geri ödemelerinde süreci uzattı. Buna göre, Türkiye'nin 2009 yılında borç geri ödemesi 2,1 milyar dolar düşük olacak. IMF'nin 24 Mart 2009 tarihli toplantısında, IMF Genel Kaynaklar Hesabı'ndan finanse edilen stand-by düzenlemeleri dahil kredilerin anapara geri ödemelerine ilişkin uygulamada değişiklik yapılmıştı. Karar uyarınca 1 Nisan 2009'dan itibaren geçerli olmak üzere, IMF anapara geri ödemelerinin 'erken ödeme' esasına göre (2 yıl 3 ayı geri ödemesiz, üçer aylık 8 eşit taksitle toplam 4 yılda) gerçekleştirilmesi uygulaması yürürlükten kaldırıldı. Bu çerçevede, IMF anapara geri ödemeleri 'normal ödeme' esasına göre (3 yıl 3 ayı geri ödemesiz, 8 eşit taksitle toplam 5 yılda) yapılacak. Hazine Müsteşarlığı, genel bir uygulama değişikliği niteliğinde olan ve üye tüm ülkeleri kapsayan düzenlemenin, Türkiye'nin IMF'ye anapara geri ödeme takvimine de olumlu yansıyacağını bildirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=832766&title=imfden-iyi-haber-turkiyenin-yabanci-kaynak-sikintisi-yok