Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kot taşlarken hasta olan işçiye emekli maaşı hakkı tanınıyor (08.04.09) PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2009

Ölümcül akciğer hastalığı slikozise yol açtığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'nın kot taşlamada kum kullanımını yasaklamasının ardından bu işçiler için sevindirici bir haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kot taşlamada çalışırken meslek hastalığına yakalandığı tespit edilenlerin emekli edileceğini açıkladı.

Çelik, sigorta süresi ya da prim ödeme gün sayısına bakılmadan kot taşlama mağdurlarının emeklilik hakkının bulunduğunu söyledi.

Birçok gencin ölümüne neden olan kot taşlamada kum kullanımının yasaklanmasının ardından Çalışma Bakanlığı, önemli bir adım daha attı. Bakan Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çalışanların iş kazalarında olduğu gibi meslek hastalığına tutulduklarının tespit edilmesi halinde, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamında iş göremezlik emekli aylığı bağlanabilmekte ve sağlık yardımı alabilmektedirler." dedi. Bu durumdaki çalışanların emekli aylığı bağlanmasında herhangi bir sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı aranmayacağını kaydeden Çelik, herhangi bir işyerinde sigortalı bildirimleri yapılmadan çalıştırılanların da Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca tespit edilip hastanelere sevk edileceğine dikkat çekti. Çelik, hastane kontrollerinde meslek hastalığına yakalandıkları belirlenen kot taşlama mağduru gençlerin emekli edileceğini ifade etti. Bakanlık İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca iş kazası ve meslek hastalığı riskinin yüksek olduğu atölyelerde işyeri denetimlerinin sürdüğünü kaydeden Çelik, "Bu çerçevede 2008 yılı ve 2009'un ilk üç ayında 149 işyerinin denetimi yapılmış, 11 işyerinin kapalı olduğu tespit edilmiş, 60 işyerinde ise teftiş sonuçlandırılmıştır. 1 işyeri kapatılmış olup, yapılan inceleme ve denetimlerde tespit edilen eksikliklerle ilgili idari para cezası da uygulanmıştır." bilgisini verdi.

Öte yandan kot taşlama atölyesinde çalışırken meslek hastalığına tutuldukları yönünde SGK'ya ihbarda bulunan Bingöl'ün Taşlıçay ve Toklular köyü sakinlerinin incelemeleri devam ediyor. Köylülerin sigortasız çalıştırıldıkları ilk etapta tespit edildi. SGK denetim elemanlarının kot taşlamada çalışıp meslek hastalığına yakalandıkları belirlenenlere kısa sürede iş göremezlik geliri bağlanacak. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Üyesi Abdulhalim Demir, Çalışma Bakanı Çelik'in açıklamasını yetersiz bulduğunu açıkladı. Demir, kendisinin de kot kumlama yaparken hastalığa yakalandığı için maaş başvurusu yapmasına rağmen maaş bağlanmadığını belirtiyor. Demir, "Sigortalı olarak kot kumlamada çalıştığım halde müfettişler geriye dönük inceleme yapamamış. Gerekçe olarak çalıştığım işyerinin kapandığını gösteriyorlar. Fiziki mekan incelemesi yapamadıkları için maaş bağlamıyorlar. Sigortasızlara nasıl bağlayacaklar merak ediyorum. Mevzuatta zaten bizim böyle bir hakkımız var. Tespit edildiğinde ister 1 gün ister 500 gün olsun emekli olmamız gerekiyor." dedi.

Slikozis'ten 40 kişi hayatını kaybetti

Kot taşlama olarak bilinen kumlama Türkiye'ye 1987 yılında girdi. 1999'a kadar bir elin parmağını geçmeyen işyeri sayısı 2000 yılından sonra mantar gibi çoğaldı. İstanbul'da 300'den fazla atölye açıldı. Avrupa'da sağlıklı olmadığı gerekçesiyle robot ve astronot maskeyle uzaktan yaptırılan kot kumlama, Türkiye'de ilkel şartlarda yürütüldü. Hiçbir önlem alınmadan çalışanların yarısından fazlasının tedavisi olmayan slikozis hastalığına yakalanması nedeniyle öldüren iş kolu olarak anılıyor. Türkiye'de kot taşlamada yaklaşık 10 bin işçi çalışıyor. Bunlardan 500'den fazlasında kum kaynaklı akciğer rahatsızlığı tespit edildi. Şu ana kadar Türkiye'de 40'ın üzerinde genç, bu hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=834998&title=kot-taslarken-hasta-olan-isciye-emekli-maasi-hakki-taniniyor