Küresel kriz sebebiyle iş yapmakta zorlanan reel sektör, diğer yandan da bankaların 'iyi patron-kötü patron' ayrımından muzdarip. Büyük şirketlere kredi dağıtan yabancı bankalar, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) zorluk çıkarıyor.
"Krizde önemli bir şey öğrendik; iyi ki kamu bankaları var. Çünkü yabancı bankalar merhamet göstermiyor. KOBİ'lere sahip çıkan, kıymetini bilmediğimiz kamu bankaları oldu." diyen Ostim Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın olmaması halinde küçük işletmelerin daha vahim bir kriz yaşayacağını söyledi. Dünya ekonomilerini sarsan finansal krizin reel sektöre yansımalarını değerlendiren Aydın, bunalımın psikolojik etkilerine dikkat çekti. Aydın, bazı işletmelerin bu ortamda korku ve telaş refleksleriyle süreci daha da zorlaştırdığını kaydetti.
İhracatta Avrupa Birliği (AB) pazarında yaşanan daralma sonrasında rotayı değiştirdiklerini dile getiren Aydın, "Baktık Avrupa'da sorun var, biz de yolumuzu değiştirip Irak'a gittik. Bu ülke ile yaptığımız işbirliği protokolü ile Nasıriye'de Ostim kurulmasını kararlaştırdık. Bölgeye giden 15 firmamız da kısa sürede iş anlaşmaları yaptı. İlk iş olarak da bir firmamız ayçiçeği fabrikası kuruyor." şeklinde konuştu. Aydın, yeni pazarlar bularak krizi fırsata çevirdiklerini kaydetti. Orhan Aydın, Botaş'ın doğalgaz vermek için teminat mektubu istemesinin kendilerini zor durumda bıraktığını, bu ortamda talep edileni karşılamalarının zor olduğunu söyledi. Daha önce organize sanayi bölgelerine verilen doğalgaz indiriminin yüzde 3'ten yüzde 1'e düşürüldüğünü aktaran Aydın, "Şimdi bu oranı da ortadan kaldırmak istiyorlar. Biz de organize sanayi bölgeleri olarak gazı ortak temin etme yoluna gidiyoruz." dedi.
Elektrik borcu ödenemiyor
Büyümenin durması sonucu sanayide enerji tüketiminin düşmesinin ardından bazı işletmeler kullandıkları elektriğin dahi faturasını ödeyemez hale geldi. Ostim Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, son birkaç aydır KOBİ'lerin elektrik borcu takmaya başladığına işaret etti. Geçen yıl toplamda 100 birimlik faturanın ancak yüzde 5'inin tahsil edilemediğini aktaran Aydın, "Bugünlerde bu oran yüzde 20'ye kadar çıktı. Ayrıca daha önce iki faturasını ödemeyenin elektriğini kesiyorduk. Şimdi zorda kalmasınlar diye elektriği de kesemiyoruz." diye konuştu. Ostim OSB kendi elektriğini ürettiği için Tedaş'tan yüzde 10 daha ucuza satıyor.
Başkentin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan Ostim'de 5 bin işletme bulunuyor. 100 farklı alanda 17 temel sektörde üretim yapılıyor. Burada yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlanırken, 20 ülkeye yaklaşık 500 milyon dolar ihracat yapılıyor.
Ziraat
faiz indirdi Halkbank borcu yeniden yapılandırıyor
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından Ziraat Bankası geçen ay tüketici, taşıt ve konut faizlerinde büyük indirime gitti. Piyasanın canlandırılması amacıyla yüzde 1,89 olan tüketici kredisi faizini yüzde 1'in altına, 0,99'a çekti. Aynı oran konutta 1,49'dan 1,29'a, taşıt kredisinde ise 1,75'ten 1,19'a düşürüldü. Böylece, 0-12 ay vadeli tüketici kredisi kullanan bir kişinin faize ödeyeceği miktar yarı yarıya azalmış oldu. Ziraat ayrıca 4,2 milyar lirası ziraî olmak üzere, takibe düşmeyen toplam 6-7 milyar liralık kredinin vadesini uzatırken, kredi kartı borcu olan müşterilere iki yıl vadeye kadar eşit taksitle kredi kullandırılarak borçlarının ödenmesine imkân sağladı. Bir diğer kamu bankası Halkbank da kredi borçlarını ödeyemediği için haklarında kanuni takip başlayan borçlulara uygun faiz oranları ve uzun vade seçenekleri sunan yeni bir borç yapılandırma programı başlattı. Banka, 1 Nisan'dan itibaren takibe düşmüş toplam 1,35 milyar lira tutarında kurumsal ve bireysel krediyi yeniden yapılandıracak.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=835038&title=iyi-ki-kamu-bankalari-var-yoksa-kobiler-zorda-kalirdi
|