Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
IMF ile kredi pazarlığı başlıyor Türkiye, ihtiyacı kadar alacak (10.04.09) PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2009

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapacağı anlaşma konusunda ilkesel mutabakata varılmasının ardından gözler kredi miktarına çevrildi.

G-20 zirvesinde IMF'nin kredi kullandırma miktarının 750 milyar dolara çıkarılması, Türkiye'ye 40 milyar dolarlık kaynak gelebileceği beklentisine yol açtı. Bu ayın sonunda Washington'da yapılacak bahar toplantısında söz konusu kredinin miktarı netleştirilecek.

Edinilen bilgilere göre hükümet kotanın artmasına rağmen yüksek miktarda kredi almayı düşünmüyor. Fon ile yapılacak para pazarlığında sıfırın altı ve üzerindeki büyüme formülleri belirleyici olacak. Türkiye'nin daha önceki kotası 15-16 milyar dolar civarındaydı.

40 milyar dolar veya üzerindeki bir rakamın ülke itibarını zedeleyeceğine dikkat çeken ekonomi yönetimi, "Cari açığımız azalıyor, faizlerin de düşmesiyle birlikte Hazine rahat borçlanıyor. Büyük miktarlarda para alınması Türkiye ekonomisinin zorda olduğu imajı oluşturabilir. Bu da ülkeye zarar verir." diyor. Ağırlığı özel sektör borcu olmak üzere Türkiye'nin ihtiyacının 20-25 milyar dolar arasında bir rakam olduğuna dikkat çeken bir başka yetkili ise 2011 yılında yapılacak genel seçimlere hükümetin yüksek miktarlı bir IMF anlaşması ile girmeyi düşünmeyeceği görüşünde.

IMF ile Türkiye arasında nisan başında yapılan G-20 zirvesinde, yılan hikâyesine dönen görüşmelerin tekrar başlaması yönünde ilk adım atılmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn arasında Londra'da yapılan görüşmede, anlaşmazlık yaşanan 3 başlık üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Türkiye ve Fon yetkilileri, ilkesel olarak görüşmelere yeniden başlama kararı alırken 'nereden buldun' konusundaki ısrar kalktı. Temaslarda belediyelere aktarılacak ödeneklerde yumuşama sağlanırken, vergi denetimleri konusunda da mutabakata varıldı.

Yeni esnek kredi imkanları çerçevesinde Fon'dan çekilebilecek kredi miktarıyla geri ödeme şartları için önemli imkanlar getirildi. Türkiye'nin, IMF'deki reform sürecinde, 2006 yılı ve sonrasında artırılan kotasının yanı sıra, geçtiğimiz günlerde kabul ettiği yeni borçlanma politikası, kredi alabilme imkanlarını da genişletti. Türkiye'nin, 964 milyon SDR (Özel Çekme Hakkı) olan kotasının, 1,2 milyar SDR'ye çıkarıldığını hatırlatan yetkililer, bunun yaklaşık 2 milyar dolarlık bir karşılığa denk geldiğini vurguluyor.

Yetkililere göre, Türkiye, kotasının yüzde 1000'i oranındaki kredi talebi durumunda 20 milyar dolar, 2001 krizindeki gibi yüzde 1600 oranındaki kredi talebinin kabul edilmesi halinde ise 32 milyar dolar kredi kullanabilecek. Öte yandan Türkiye iki yıl önce alınan reform kararı çerçevesinde, Fon'a üye 184 ülke arasında öne çıkarak, son derece kısıtlı kota artışından faydalanan 4 ülke arasında yer almıştı.

'Üç yıllık stand-by karşılığında 30-40 milyar dolar alınabilir'

Türkiye ile IMF arasında anlaşmaya varılacağının kesinleşmesinin ardından ne kadar kaynak alınacağına yönelik tahminler yapılıyor. Piyasalarda 40, hatta 50 milyar dolarlı rakamlar telaffuz edilirken IMF eski Türkiye Temsilci Yardımcısı ve İngiliz Barclays Bankası'nın kıdemli analisti Christian Keller, 3 yıllık bir standart stand-by anlaşması karşılığında, 30 ile 40 milyar dolar arasında kredi alınabileceği tahmininde bulundu.

Türkiye'nin, IMF'nin yeni borçlanma reformlarından faydalanacağının altını çizen Keller, ancak Türkiye'nin esnek kredi hattı ile yüksek ihtiyati stand-by'a giriş imkanlarının kısıtlı olduğunu, buna karşın üç yıllık bir standart stand-by'ın daha uygun olacağını ifade etti. IMF'nin, Türkiye'ye vereceği 30-40 milyar dolarlık kredinin, eskiden olduğu gibi yapısal şart ve kriter içermeyeceğini, ancak genel finansman dengesi açısından malî şartlar ve hedefler taşıyabileceğini belirten Keller'e göre, Türkiye'nin eskiden olduğu gibi borç çevirme sorunu yok. Daha çok dış finansman sorunu bulunuyor. Muhtemel yeni stand-by eskilere göre çok daha esnek olacak.

Ayrıca ön yüklemeli olması beklenen anlaşma ile Türkiye ilk 12 ay içinde 15-20 milyar dolar krediyi alabilecek. Yeni stand-by mayıs ayı sonu ya da en geç haziran ayı başında yürürlüğe girebilecek. 30-40 milyar dolarlık kredinin geri kalanı da 24 ay içinde kullandırılabilecek. IMF'den alınacak olan kredinin, Fon'un değişen şartları çerçevesinde artık eskiden olduğu gibi kullanım alanı sınırlaması olmayacağını vurgulayan Keller, gelecek kredinin dış finansman nedeniyle Merkez Bankası'na gidebileceğini bildirdi. Keller, kredinin özel sektörün borçlanma imkanlarını da dolaylı olarak rahatlatacağını kaydetti.

Christian Keller, IMF kredisiyle birlikte Türk Lirası'nın kısa vadeli bir şekilde değer kazanmasına rağmen, orta vadede dolar ve Euro sepeti karşısında değer kaybedebileceğini savundu. ABD Doları'nın yıl sonunda 1,70 lira civarında seyir edebileceğini belirten Keller, Merkez Bankası'nın güçlü bir lira ısrarında olmadığını dile getirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=835744&title=imf-ile-kredi-pazarligi-basliyor-turkiye-ihtiyaci-kadar-alacak