Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalar Türkiyenin yasal tefecileri mi ! PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2009

Mevduat faizi yüzde 8 ile 12 arasında seyrediyor. Kredi faizleri ise şirketler için yüzde 16’dan başlayıp yüzde 30’a kadar çıkıyor. Bireysel kredide yıllık faiz yüzde 22 ile 26’ya varan oranlarda faiz uygulanıyor


Bankacılık sektöründe kredi faizleri, mevduat faizlerinin iki katı düzeyinde seyrediyor. Bu duruma tepki gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta sonu yapılan Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde reel sektör kan kaybederken bankaların kâr patlaması yaşadığını söylemişti.
Hisarcıklıoğlu, mevduat ve kredi faizleri arasındaki büyük farklılıklara dikkat çekmişti.
Bankaların mevduata uyguladıkları faizlerin kredi faizlerinden düşük olması normal. Asıl sorun kredi faizlerinin yüksekliği. Mevduata verilen faizle kurumsal ve bireysel müşterilere verilen kredi faizleri arasında 6, 18 ve 14 puana varan farklar var.


Bankalar, şu günlerde en itibarlı kurumsal müşteriye bir yıl vadede yüzde 16 ile 18 arasında değişen oranlarda kredi veriyor. Büyük şirketlerden daha riskli gördükleri KOBİ’lere ise yine yıllık bazda yüzde 25 ile 30 arasında değişen faizle kredi veriyor.
Bireysel müşteriye 1 yıl vadeli ihtiyaç kredilerinin yıllık faizi yüzde 22 ile yüzde 26 arasında değişiyor. Buna karşın bankalar, müşterilerinin bir yıl vadeli mevduatına yüzde 8 ile 12 arasında değişen oranlarda faiz veriyor.

‘Riskten korkuyorlar’
Merkez Bankası’nın faiz düşürmesine karşın bankaların kredi faizlerini düşürmemelerini değerlendiren bir bankacı, Hisarcıklıoğlu’na hak verirken bankacılık sektörünün nedenlerini şöyle sıraladı:
“Bankalar 2009’da daha riskli gördükleri segmentlere verdikleri kredilerin faizlerini yüksek tutuyor. 2007 ve 2008’de daha düşük faizle verdikleri kredilerin oranı bilançolarda artıyor.
Hem bunu telafi etmek istiyorlar hem de bilançolarında yeni tahribatların oluşmasını önlemek istiyorlar.”

Kamular etkili olamıyor
Bankaların en fazla yüksek faiz uyguladığı KOBİ ve bireysel alanda hükümetin devlet bankalarını talimat vererek etkin kılmaya çalışması ise şu günlerde piyasa payları nedeniyle özel bankalar üzerinde faiz düşüşü yönünde bir sonuç yaratmıyor.

Yapılan reklam ve kampanyalarla bir süre sonra özel bankaların KOBİ ve bireysel müşterileri Ziraat, Halk ve Vakıfbank’a kayarsa o zaman sektörün genelinde bir kredi faiz düşüşü yaşanması bekleniyor.

Bankaların kârı şubat ayında yüzde 58 arttı
Bankacılık ve Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sisteminin ocak - şubat döneminde net kârının yüzde 38 artarak 3.2 milyar liraya yükseldiğini açıkladı. Şubatta ise sektörün net kârı yüzde 58 oranında arttı.

Sektörün kâr rakamlarını Reuters’a değerlendiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılığın yıldızının parlamaya devam ettiğini belirterek, “Kârlılıktaki olumlu gidiş bizi memnun ediyor. Bunun en büyük nedeni faizlerdeki gerilemedir. Bankalarımızın, bu kârlı performanslarını reel sektörle paylaşmalarını görmek istiyoruz” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankaları yüzde 12.5 faizle mevduat toplayıp yüzde 20 - 25 faizle de kredi verdikleri için sert bir şekilde eleştirmişti.

Hisarcıklıoğlu, “Reel sektörün nakit ihtiyacı had safhada. Her sektör kaybederken bankalar kâr patlaması yaşıyor. Mevduatınıza en fazla yüzde 12-12.5 faiz veriyorlar. Şirketlere açılan kredilerde ise en sağlam olan şirkete yüzde 20-25 faiz uyguluyorlar. Bizler ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil” demişti.

KOBİ kredilerinde faiz yüzde 30’a ulaşıyor

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=3&ArticleID=1081366&Date=10.04.2009&b=Iste%20Hisarciklioglunu%20kizdiran%20tablo&ver=91