Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sezon açıldı; 300 bin kişi otellerde işbaşı yapıyor (11.04.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2009

Dünyada yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen Türkiye'ye turizm sezonu nefes aldıracak. Kış döneminde kapattıkları kepengi bu ay açan otellerde 300 bin kişi işbaşı yapıyor. İşçi alımlarına hız veren oteller, servis elemanından yönetici pozisyonuna kadar birçok alanda çalışacak eleman arıyor.

En fazla ihtiyaç duyulan pozisyonların başında kat görevlisi, mutfak elemanı, garson, resepsiyon, animasyon geliyor. Turizmciler, Türkiye'yi karış karış gezerek çalıştıracak eleman arıyor. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı ve Majesty Otelleri'nin genel koordinatörü olan Volkan Şimşek, iki yıldır mutfak elemanlarını Hakkari'nin Çukurca ilçesinden getirdiklerini söylüyor.

Küresel ekonomik kriz, en büyük tahribatı istihdam üzerinde yapıyor. Başta otomotiv ve tekstil olmak üzere birçok sektör işçi çıkarıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun son verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye yükseldi. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin ekmek kapısı olan turizm sektörü, son dönemlerde artan istihdam sorununu aşmada önemli bir misyon üstleniyor. Sektör temsilcilerine göre, hem ekonomik krizin hem de işsizliğin yaralarını turizm sektörü saracak. Krizle birlikte artan işsizlik oranının turistik bölgelerdeki otellerin devreye girmesiyle düşeceğini belirten Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, "Turizmin kriz döneminde istihdam ve ülke ekonomisine katkısı çok fazla olacak. Sanayi ve ihracattaki durum ortada. Sektörler içerisinde en şanslısı turizm." diyor. Krizin eleman alımı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını, istihdamın geçen yılla aynı seviyede olacağını kaydeden Çorabatır, şöyle devam ediyor: "Krizden dolayı turizm sektörüne yoğun bir talep var. Başka sektörde çalışıp da işini kaybeden çok sayıda eğitimi yüksek personel turizmde iş arıyor." Çorabatır, bu sene devreye giren tesislerin de yaklaşık 20 bin kişiye yeni istihdam sağlayacağını aktarıyor.

Yatırım bedeline karşılık en fazla istihdamı turizm sektörünün sağladığını vurgulayan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Demirok, bu sene toplam 4 bin kişiyi işe alacaklarını, bünyelerine yeni katılan tesisler sebebiyle eleman alımını yüzde 35 artıracaklarını söyledi. Antalya'nın en lüks otellerinden Calista Luxury Resort Genel Müdürü Ali Kızıldağ da bu sene yaklaşık 700 kişi alacaklarını söyledi. Antalya'da 4, Muğla bölgesinde ise 3 oteliyle hizmet veren Magic Life ise 1.700 kişiyi işe alacak. Grup, kışın 500 olan eleman sayısını yazın 2 bin 300'e çıkacak.

'Vasıfsız eleman bile bulamıyoruz'

Çalıştıracak eleman bulmada zaman zaman sıkıntı yaşayan turizmciler, Türkiye'nin dört bir tarafında işçi arıyor. Majesty Otelleri'nin genel koordinatörlüğü görevini de yürüten Volkan Şimşek, "Geçen sene eleman bulmakta zorluk çektiğimiz kazancı, bulaşıkhaneci, kat hizmetleri gibi departmanlarda çalışmak için Hakkari Çukurca'dan 30 kişi getirdik. Bu bölümlerde çalışacakların kalifiye olmasına gerek yok. Bu alanlarda iş yapacak elemanı zor buluyoruz." diye konuşuyor. İş-Kur Antalya Müdürü Fazlı Tamer Özükan da turizm sektörüne insan kaynağı bulmakta zorluk çektiklerini belirterek, "İşsizliğin had safhada olduğu bir dönemde turizmde çalışacak eleman bulamıyoruz." diyor. Özükan, Antalya'daki otel ve turizm şirketlerinin yüzde 90'ının elemanını il dışından temin ettiği bilgisini veriyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=836171&title=sezon-acildi-300-bin-kisi-otellerde-isbasi-yapiyor