Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Kapasite kullanımında düşüş durdu, toparlanma için erken' (11.04.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2009

Sanayide sahip olunan işgücü hacminin, ne kadarının kullanıldığını gösteren kapasite kullanımından iyi haber geldi. Ocak ve şubat aylarında tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 63,8'e kadar gerileyen kapasite kullanım oranı martta yüzde 64,7'ye yükseldi.

Ekonomistler yüzde 63'lü seviyelerin kapasite kullanımı için dip seviye olabileceğini ancak bu gelişmelerin ekonomik toparlanma anlamına gelmediğini söyledi. Ayrıca 2008 yılı Şubat ayında 3 milyar 871 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı ise, 2009 yılının aynı döneminde 343 milyon dolar fazla verdi. İki aylık fazla ise 597 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı imalat sanayiinde kapasite kullanım oranının şubattaki tarihî en düşük seviyesi olan yüzde 63,8'den 64,7'ye yaklaşık bir puan yükseldiğini açıkladı. Martta yüzde 3,5 oranında artan işyerlerinde üretimin nisanda da yüzde 4,2 artması bekleniyor. Kapasite kullanım oranı martta geçen yılın aynı dönemine göre ise 16,5 puan azaldı. Dağılıma bakıldığında, devlet sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 81,1, özel sektörde yüzde 64,6 oldu. Özel sektörün geçen sene mart ayında kapasite kullanım oranı yüzde 80,6 düzeyindeydi. Rakamları değerlendiren Abank ekonomisti Serdar Şenol, "Bizim beklentimiz kapasite kullanım tarafında bundan sonra daha fazla belirgin düşüş olmayacağı yönünde. Bu seviyeler yani 63'ler dip oldu diyebiliriz, ancak bu güçlü bir yükseliş de beklediğimiz anlamına gelmiyor." dedi. Şubatta sanayi üretiminde ana metal ve otomotiv sektöründe düşüşün ivme kaybettiğini belirten Şenol'a göre, vergi indirimlerinden faydalanan bu sektörlerde bir miktar olumlu gidiş görünüyor. Gıda, giyim gibi temel sektörlerde, önceki aylarda büyük düşüşler görülmeyen sektörlerde düşüşler var, talep daralması devam ediyor. Martta sanayi üretiminin yükseliş göstermiş olabileceğini ancak bir iyimserlikten söz etmenin zor olduğunu savunan Şenol, martta sanayi üretiminde yüzde 20'lere ulaşan düşüş, ilk çeyrek için GSYH'da çift haneli daralma beklediğini söyledi. İstatistik Kurumu mart ayında, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliğinin ilk sırada yer aldığını belirtirken, diğer nedenler şöyle sıralandı: "İç pazarda talep yetersizliği yüzde 52,7 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 29,5 oranında etkili oldu. Mali imkansızlıklar yüzde 3,7, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3,2 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1,7, işçilerle ilgili meseleler ise yüzde 1,2 oranında olmuştur."

Üretim nisanda da artacak

Oyak Yatırım ekonomisti Gülay Elif Girgin de kapasite kullanım oranlarında yüzde 63'lerin rekor seviye olduğunu hatırlattı ve bu seviyelerin 2001 krizinde dahi görülmediğini vurguladı. Girgin, "Kapasite kullanımı verilerinde biraz iyileşme var ama toparlanma hakkında konuşmak için çok erken. GSYH'de ilk çeyrek yılın en kötüsü olacağı ve yılın son çeyreğine doğru daralma hızında yavaşlama olacağı için kapasite kullanımında bu seviyeler diptir diyebiliriz." şeklinde konuştu. TÜİK açıklamasında işyerlerinde 2009 yılı Mart ayı üretim miktarının bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında arttığını açıklarken, nisanda üretim miktarının yüzde 4,2 artmasını beklediğini belirtti. Ekonomi Servisi

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=836172&title=kapasite-kullaniminda-dusus-durdu-toparlanma-icin-erken