Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kriz sürerken faizde yeni indirim bekleniyor (16.04.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2009

Gözler bugünkü PPK toplantısında. Ocak, şubat ve mart aylarındaki sert faiz indirimlerinin, olumsuz makro verilerin ertesinde geldiği gözönüne alındığında, son açıklanan üretim ve işsizlik rakamlarının ardından faizlerin 1 puan daha aşağı çekilmesi bekleniyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın dördüncü toplantısını bugün yapıyor. Toplantıda ağırlıklı beklenti faizlerin en az 50 baz puan indirileceği yönünde. Öte yandan kamu yatırımları ve bütçe açığı ile ilgili olarak Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın “kamu harcamalarının artma sürecinde faiz indirimini durdurabiliriz” açıklaması, gözleri bugünkü toplantıya çevirdi. Uzmanlar, “Tüm dünya kamu harcamalarını artırarak ve beraberinde faiz indirerek krizden çıkmaya çalışıyor. Bu küresel ekonomi pratiği içinde bizde harcamalar artarsa faiz indirimi durabilir açıklaması zamanlama açısından doğru bir açıklama değil” yorumunda bulunuyorlar.

ARA VERMEK YANLIŞ OLUR

Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanmışken, dün açıklanan işsizlik rakamları ve önceki günlerde açıklanan üretim rakamları Merkez Bankası'nın olası faiz kararı ile ilgili önemli ipuçları veriyor. Çünkü aylardır süren faiz indirimi sürecinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz indirimlerinin, hep kötü makro ekonomik veri açıklamasının ertesinde geldiği görülüyor.

VERİLER KÖTÜ OLUNCA, FAİZ DÜŞÜYOR

Örneğin Ocak ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 azaldı. Ocak ayında açıklanan ekim ayı işsizlik rakamı ise yüzde 10,5'e olarak duyuruldu. Bu verilerin duyurulmasının ardından 15 Ocak tarihli PPK toplantısında faizler 1,50 puan indirildi. Yine aynı şekilde şubat ayında açıklanan, Ocak ayına dair kapasite kullanım oranı, 16,5 puan azaldı ve yüzde 63,8 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında açıklanan kasım ayı işsizlik rakamları ise yüzde 12,3 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan bunun gibi olumsuz makro veriler sonrasında, 19 Şubat 2009'da yapılan PPK toplantısında faizlerin 2 baz puan indirilmesi kararlaştırıldı. Mart ayına gelindiğinde ise TÜİK tarafından Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,7 azalarak 84,8 olduğu duyuruldu. Şubat ayına dair kapasite kullanım oranı ise, 15,5 puan azalmış ve yüzde 63,8 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası yine bu veriler ışığında krizin olumsuz etkilerini azaltmak için 19 Mart 2009 tarihli PPK toplantısında faiz oranlarının 1,50 baz puan indirilmesi yönünde karar çıktı.

İNDİRİM DEVAM ETMELİ

Bugüne gelindiğinde ise önceki günlerde açıklanan imalat sanayinde kapasite kullanım oranının geçen yılın aynı ayına göre martta yüzde 16,5 azalarak yüzde 64,7 oranına ulaştığı belirtildi. Dün ise TÜİK tarafından yapılan açıklamada ocak ayı işsizlik oranının ise yüzde 15,5'e ulaştığı belirtildi. Bu veriler, önceki aylardaki faiz kararları ve ekonomik veriler ışığında değerlendirildiğinde, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiği yönünde yorumlar yapılıyor.

 

En az 1 puanlık düşüş kesin gibi

JP Morgan Başeko-nomisti Yarkın Cebeci “Bugün indirim kesin gibi. Geçen aylarda yapılan indirimler herkes için sürprizdi. Ulaşılan yüzde 13'lük faiz oranı güzel. Ancak mayısa kadar 11'e düşmesini bekliyoruz. Ya talep azalışı beklenenden daha hızlı gerçekleşiyor, ya enflasyondaki düşüş hızlandı, ya döviz akışkanlığı sınırlı ve TL'deki son güçlenmeyle döviz akışkanlığındaki risk çok küçük ya da IMF programı çok yakında açıklanacak ve çok güçlü bir program geliyor. Bu şartlarda ocakta yeni bir faiz indirimi artık kesin gibi görünüyor. Bir puan daha indirim olacağını düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu. Morgan Stanley Ekonomisti Tevfik Aksoy, faizlerin önümüzdeki aya kadar daha da düşeceğini söyledi.

 

Faizde tek hane dönemine doğru

Merkez Bankası'nın geçen ay borç faizini yüzde 13'e çekmesi sonrasında yılın kalanına ilişkin senaryolar yazılmaya başlandı. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faizi tarihte ilk kez tek haneye çekebileceğini kaydediyor. Merkez Bankası son dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimine giderek herkesi şaşırtıyor. Banka kasım ayından bu yana faizde 6.25 puanlık indirim gerçekleştirdi. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, tek hane olmasının tamamen petrol fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ederek, “Dünya daralarak büyüyecek ve petrol düşecekse faizin tek haneli rakamlara gelmesi mümkün. Ama ikinci yarıda toparlanma başlarsa petrol fiyatlarında da toparlanma olacak, bu da enflasyonist baskı yaratacak. 'Petrol çok fazla çıkmaz' görüşü ağır bastığı için Merkez Bankası faizi indirmeye devam edebilir. Tek haneli rakamları görebiliriz” dedi.. Fortis Ekonomisti Erkin Işık ise “Merkez Bankası faiz indiriminde durma yönünde bir sinyal vermedi. Tek haneye iner mi, inmez mi birşey söylemek zor. Merkez Bankası büyüme tarafında zayıf görünüm olduğu için imkanlarını en üst düzeyde kullanma yolunu seçti. Bu politikasının negatif yansımalarını görmezse aynı yolda devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

İlk üç ay indirimle geçti

Merkez Bankası PPK 2009 yılının ilk toplantısını 15 Ocak'ta gerçekleştirmişti. Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15'ten yüzde 13'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 17,50'den yüzde 15,50'ye indirmişti. Kurul 2009 yılının ikinci toplantısını 19 Şubat tarihinde gerçekleştirmişti. Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13'den yüzde 11,50'ye, borç verme faiz oranını ise yüzde 15,50'den yüzde 14'e indirmişti. Kurul 2009 yılının üçüncü toplantısını 19 Mart'ta yapmıştı. Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,50'den yüzde 10,50'ye, borç verme faiz oranı ise yüzde 14'ten yüzde 13'e çekmişti.

 

Piyasalar indirim tahmini yapıyor

GFinans Yartırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da, “Faiz indirimleri ölçülü adımlarla gelecek. Gelecek faizin 50 baz puan şeklinde olacağını düşünüyorum. İstihdam ve bu gibi kötümser verileride göz önünde bulındurursak çok küçük bi ihtimal yüzde'75 lik bir indirim de söz konusu olabilir. Ama genel beklentimiz yüzde 50 indirim olacağı şeklinde. Düşen faiz kur'u biraz olumsuz etkilese de bono ve hisse senedinde pozitif reaksiyon verebilir” ifadelerini kullandı.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=16.04.2009&i=181052