Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vatandaş, boğazından kısıp kira için çalıştı PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2007

İstanbul'un düşük ve orta halli semtlerinde bile 500 yeni liranın altına ev bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Haksız kira artışının faturası vatandaşa çıktı. Pek çok ailede kira gideri, mutfak harcamalarını geçti. Boğazından kısan vatandaşlar ev sahiplerine çalışıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hanelerin tüketim harcamaları profilini çıkardı. Buna göre, ortalama Türk ailesinin tüketim harcaması önceki döneme göre yüzde 12,3 artarak bin 225 yeni lira oldu. Harcama kentlerde bin 364 YTL, kırsal kesimde ise 973 yeni lira düzeyinde. Ailelerin aylık harcamaları içinde en büyük payı ise kira giderleri oluşturuyor. Araştırmada kira harcamalarının bir yıl öncesine göre yüzde 17,7 arttığı belirlendi. Ortalama Türk ailesi 2006 yılında aylık 333 YTL ev kirası ödedi. Aile gelirinin yüzde 27,2'si kiraya gitti.

Bu oran 2005 yılında yüzde 25,9'du. Gıda ve içecek harcamaları ise ikinci sırada yer aldı. Ailelerin, aylık mutfak ihtiyaçları yüzde 12,2 artarak 304 yeni liraya çıktı. Türk halkı kira ve gıdadan sonra en büyük harcamayı da ulaşıma yapıyor. Ortalama bir ailenin aylık ulaşım gideri 160 yeni lirayı buluyor. İstatistik Kurumu'nun araştırmasında ailelerin ev eşyasına aylık ortalama 76, giyim ve ayakkabıya 72, haberleşmeye de 51 yeni lira harcadığı tespit edildi.

 

Gelirden sağlık, kültür ve eğlence için ayrılan pay ise düşük kaldı. Bu üç grup için ayda toplam 54 yeni lira ayrılabildi. Öte yandan Türk halkının sigaraya neredeyse sağlık, kültür ve eğlence giderleri kadar para harcadığı ortaya çıktı. Buna göre aileler sigaraya ayda 50 yeni lira harcıyor. Toplam harcama kalemleri içinde eğitime ise sadece 26 YTL pay ayrılabiliyor.

 Araştırmada, düşük gelirli hane halklarının, yüksek gelirlilere göre gıdaya iki kat daha fazla pay ayırdığı belirlendi. Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında; birinci yüzde 20'lik grupta gıda harcaması yüzde 36,5. En yüksek gelirli toplum kesimlerinde ise bu oran yüzde 18,6'ya düşüyor. Eğitim hizmetleri harcamalarının payı ise birinci yüzde 20'lik grup için yüzde 0,5 olurken, beşinci yüzde 20'lik grup için yüzde 3,1 düzeyinde./A.A.