Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir İdaresi vergi kaçıranı rahat 'yat'ırmayacak PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2009

Image

Gelir İdaresi, yabancı bayrakla vergi kaçıran yat sahiplerini incelemeye aldı. Sigorta şirketlerinden poliçe ve ödeme bilgileri istenerek usulsüzlük yapanlar tespit edilecek..

Maliye sessiz sedasız yabancı bayraklı gemileri incelemeye aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de sayıları 40 bini bulan yabancı bayraklı yat ve teknelerde vergi kaçakçılığı konusunda sigorta şirketlerine bir yazı göndererek yapılan sigorta poliçelerini, ödeme dekontlarını ve kredi kartı bilgilerini istedi. İstenenler arasında poliçe sahiplerinin kimlik ve irtibat bilgileri de var.

Türkiye'de yüksek vergi olduğu için Türk bayrağı taşımayan binlerce tekne için Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm sigorta şirketlerine mektup yolluyor. Söz konusu mektupta Vergi Usul Kanunu'nun 134'üncü ve takip eden maddelerine dayanılarak vergi incelemesi yapıldığı ve 15 gün içinde yanıt verilmesi isteniyor.

Buna göre süre bu hafta sonu doluyor. Uymayan sigorta şirketlerine usulsüzlük cezası kesileceği bilgisinin de verildiği mektupta ilgililer hakkında kovuşturma yapılacağı da yer alan bilgiler arasında.

Edinilen bilgiye göre bu yazının altında, yabancı bayraklı olduğu için vergi ödemeyen tekne sahiplerinin giderlerini Türkiye'deki şirketlerinde gider olarak göstermesinin yatması var.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, bazı tekne sahipleri, teknelerini ticari amaçla kullanıyormuş gibi göstererek teknenin amortisman, bakım, onarım giderlerini Türkiye'de kurulu şirketinin bilançosundan düşüyor. Gemi personeli de yurt içindeki şirkette çalışıyor gösterilerek sigorta yapıldığı da öğrenilen bilgiler arasında... Gelir İdaresi de vergi incelemesiyle yabancı bayrak çekip bu tür gelirlerin Türkiye'deki şirketlerinden düşüp düşmediğini tespit için çalışıyor.

Yasalara göre yat, kotra ve özel jet gibi lüks araçların KDV'leri indirim konusu yapılamıyor ve konuyla ilgili ticari kazancın tespiti gerekiyor.

Sektör ciddi tehdit altında

Amatör denizciliği bir türlü içimize sindiremedik.

Yat deyince herkesin aklında hâlâ eski Türk filmlerindeki, "ağzında purolu, kalantorlar" geliyor. Bu nedenle de ülkemizde henüz emeklemekte olan yatçılığımız bürokrasiden birbiri ardına darbeler yiyor.
Eğer vergide bir yanlış yapılıyorsa elbette sonuna kadar aranmalı.
Buna söyleyecek lafımız yok. Boynumuz kıldan ince. Ancak son iki yıldır öyle uygulamalar görüyorum ki resmen içim acıyor.

Örneğin marinalardan alınan deniz alanı kirası. Dünyada örneği bir tek Türkiye'de var... Bugün bir marinaya öyle dev filan değil, ufak bir yelkenli bağlamak İstanbul'da iyi bir semtteki ev kirasından fazla hale geldi.
Bakın bu sektörü batırır. Türkiye'ye gelen yabancı tekneleri de kaçırır.

Yabancı bayrak meselesini polisiye tedbirlerle çözemezsiniz. Onun için kimse kendisine durumdan vazife çıkartmaya kalkışmasın.

Allah aşkına soruyorum. ABD çok mu saf, çok mu beceriksiz?.. Neden isteyene kendi bayrağını çektiriyor?..
Motorlu taşıtlar vergisi diye yıllardır Türk bayrağı çekenlerin gırtlağına çöküyoruz.

Toplanan para yılda birkaç milyon Türk Lirası.

Oysa her bir tekne; boyası, bakımı, tamiratı, bağlaması, karaya çekmesi, yakıtı vs vs... derken ekonomiye dünyayı kazandırır.

Biz şunun kararını vermek zorundayız.

Ekonomi dönmeli, denizcilik sektörü büyümeli mi, yoksa milletin teknesine el koyarcasına tedbirlerle işi bitirmeli miyiz?

http://www.sabah.com.tr/haber,ACD1C7A718614A779907A08CEB015165.html