Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İçeriden Yönetici Yetiştirmenin İncelikleri Nelerdir? PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2009

Herkes şirketini, kendi kültürünü bilen kişilere emanet etmek ister. Bu nedenle şirketin kurumsal iklimini, ürünleri, çalışanları bilen ve şirket içinde tanınan kişilerin bir üst pozisyona gelmesi tercih edilir.

Dışarıdan transfer edilen kişiler, şirketlere her zaman daha riskli geliyor. Yenibiris.com’un 1.164 şirketle yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 46’sı tepe yöneticilerini içeriden yetiştirdiklerini, yüzde 36’sı çoğunlukla içeriden yetiştirmeyi tercih ettiğini, yüzde 17’si de dışarıdan almayı tercih ettiğini söylüyor.

Çokuluslu şirketlerde ise, içeriden terfi yöntemi çok daha yaygın olarak kullanılıyor. Bu yöntemle şirketler yöneticilerine dünyanın her yerinde terfi şansı yaratabiliyor. HRM Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, "kurumsal vatandaşlık" denilen bu sistem sayesinde, şirketlerin çalışanlarına, Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerde de alternatifler sunduklarını ve böylece terfileri kendi içlerinde yaparak, çalışanlarını kaybetmemeyi ve şirkete olan bağlılıklarını artırmayı hedeflediklerini söylüyor.

Zaman ve Maliyet Avantajı
Türkiye’de ilk 500 içinde yer alan şirketler de, “içeriden terfi” sistemini kullanılıyor. Her 4 tepe yöneticiden 3’ü bu yöntemle seçiliyor. Bu sistem, performans sistemi ve kariyer planlama ve yedekleme sistemiyle entegre olarak çalışıyor. Böylece boşalan bir kadroya dışarıdan birini almanın yarattığı maddi ve zamansal maliyetlerin önüne geçiliyor.

Aynı durum KOBİ’ler için de geçerli. Duygusal Türk insanının sadakati ödüllendirmeyi önemsediğini söyleyen Nazlıaka; "Sadık insanları kilit pozisyonlara getirmek, eleman bulma ve işte tutma açısından dezavantajlı olan KOBİ’lere avantaj sağlıyor. Şirketler yönetici adaylarını yetiştirmek için yetenek havuzu oluşturuyor. Performans sistemini de etkin kullanarak şirketin “yıldızlarını” seçiyor ve bu kişilere yatırım yapıyorlar" diyor.

Kurumsal Körlüğe Dikkat
İçeriden terfinin dezavantajı ise kurumsal körlüğe neden olması. Uzun yıllar aynı şirkette çalışmış olan kişiler, bir süre sonra eleştirdikleri sistemin bir parçası olabiliyor. Bu da bazı aksaklıkları görmelerini engelleyebiliyor. Ayrıca dışarıdan gelen kişi, değişik şirketlerde edindiği deneyimlerle, farklı bir vizyon sunabiliyor.

Kaynak: Bu yazı, Kolay İletişim tarafından, KobiFinans için, Hürriyet İnsan Kaynakları Gazetesi’nden derlenmiştir.

www.yenibiris.com