Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda 5.2 milyarlık bilmece (21.04.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2009

    Maliye Bakanlığı'nın Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak için yurtdışında 5.2 milyar TL getireceğini beyan eden Ali Türkan, süre dolmasına rağmen yükümlülüklerini yerine getirmedi.
    
    Varlık Barışı uygulaması çerçevesinde yurtdışından 5.2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın durumu bilmeceye döndü. Şubat ayı sonuna doğru Ankara'daki Cumhuriyet Vergi Dairesi'ne bir dilekçe vererek varlık barışından yararlanmak isteyen Türkan yükümlülüklerini yerine getirmedi. 31 Mart'a kadar ne beyan ettiği 5.2 milyar lirayı, ne de tahakkuk eden 104 milyon liralık vergiyi ödeyen Türkan'a iddia edildiği gibi mukteza (Maliye'nin bir vergi sorunu ile ilgili resmi görüşü) verilmediği belirtildi. Türkan vaat ettiği 5.2 milyar lirayı getirmese bile, artık beyan ettiği gelir nedeniyle vergi açısından yükümlü olacak. Maliye vergiyi tahsil edemediği için, amme alacağını tahsil etmek için Türkan'ın peşine düşecek.

    AA'nın haberine göre Türkan, 2 Mart'ta sona eren başvurular öncesi gelerek yürürlüğe giren Varlık Barışı'ndan yararlanmak istediğini bildirdi. Vergi dairesi yetkilileri de, Türkan'a kanunla ilgili bilgi verdi ve düzenlemeden yararlanabilmek için 2 Mart'a kadar dilekçe vermesi, takip eden ayın sonuna kadar yüzde 2'lik vergiyi ödemesi ve 1 ay içinde taahhüt ettiği parayı getirmesi gerektiğini ifade etti. Bazı yetkililer Ali Türkan'ın 26 Şubat'ta Cumhuriyet Vergi Dairesine bir dilekçe vererek, Varlık Barışı uygulaması kapsamında yurtdışındaki 5.2 milyar lirasını Türkiye'ye getirmek istediğini söylediler. Ancak Türkan, dilekçe sonrasında uygulamadan yararlanması için gerekli yükümlülüklere uymadı. 31 Mart'a kadar beyan ettiği 5.2 milyar lira için tahakkuk eden 104 milyon liralık vergiyi ödemedi. Aynı şekilde, varlık barışı kapsamında bildirimde bulunduğu 5.2 milyar lirayı başvurudan sonraki 1 ay içinde Türkiye'ye getirmedi. Zaten süre 2 Nisan'da bitti.
     
    Mukteza ortada yok
    Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkili, Türkan'ın Varlık Barışı uygulaması kapsamında getireceği paranın gecikmesi durumunda ceza almayacağına dair İdare tarafından kendisine bir mukteza verilmediğini söyledi. Yetkili, "Ayrıca Varlık Barışı için vergi ödemesinin de, para getirme işleminin de zamanında yapılması gerekir. Mukteza ile kanun dışına çıkılamaz. Kanun dışında görüş belirtilemez" diye konuştu. Ayrıca Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri de kendilerinin Türkan'a bir mukteza vermediğini dile getirdi.
    
    MASAK toplantı yaptı
    Konuya yakın kaynaklar, Türkan parayı getirmese bile beyan ettiği gelir nedeniyle ödemesi gereken verginin amme alacağına dönüşeceğini söylediler. Bu arada dün Maliye Bakanlığı'nda da bir toplantı yapıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nda (MASAK) geniş kapsamlı yapılan toplantının da bu konuya yönelik olabileceği bilgisi kulislerde yayıldı.

    Türkan'ın olayından sonra aslında Varlık Barışı'nı kötüye kullananların da çıktığı öğrenildi. Kulislerde konuşulanlara göre bazı kişilerin yurtdışından para getirmek için vergi dairesine başvurduğu ve tahakkuk fişi aldığı belirtilerek, etrafına da tahakkuk fişini göstererek, "Bakın yurtdışında param var, getireceğim. Siz bana borç para verin" diyerek bazı kişileri kandırmaya çalıştığı anlatıldı.
    
    Bundan sonra neler yaşanabilir
    
    İYİ SENARYO: Türkan parayı getirir, vergisini öder. Varlık Barışı gerçekten başarıya ulaşır. Varlık barışı uygulaması sona erdikten sonra yaklaşık 13 milyar liralık başvuruda bulunduğu bilgisi gündeme gelmişti. Sadece 1 kişinin yurtdışından 5.2 milyar lira getireceği söyleniyordu. Eğer Türkan gerçekten parayı 21 Nisan'da yani bugün getirirse Varlık Barışı başarıya ulaşacak.
    
    KÖTÜ SENARYO: Kulislerde Türkan'ın aslında piyasadan para toplamak için böyle bir yol seçmiş olabileceği konuşuluyor. Türkan'ın 1970'lerde Milliyet Cephe hükümetlerinin müteahhidi olarak ün yaptığı ve 1980 öncesinde 1.200 kişilik toplu konut yaptığı söyleniyor. Daha sonra bir ticari faaliyeti olmadığı dile getirilen Türkan'ın piyasada "yurtdışında param var" söylemine girmiş olabileceği konuşuluyor. Çünkü gerçekten bu kadar parası olsaydı kimliğini gizli tutmaya çalışacağı iddia ediliyor. Varlık Barışı kapsamında Türkan eğer bankaya başvursaydı ismini hiç kimse bilemezdi; çünkü bankalar başvuran kişilerin vergilerini yani sadece kesilen stopajları toplu halde Maliye'ye bildiriyor. Vergi Dairesi'ne yapılan başvurularda ise isim ortaya çıkabiliyor. Eğer Türkan parayı getirmezse Maliye'nin prestij kaybı olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=121360