Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ekonomiye vergi istisnası dopingi (25.04.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2009

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle işsizlik tazminatı, KOBİ'lerin birleşmesinden doğan kazançlar, makina ve techizat alımı, Kızılay'a yapılan bağışlar, Ar-Ge'ye yönelik projeler gibi birçok kalemde vergi muafiyeti veya indirimi getiriliyor.

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, Gelir Vergisinden muaf tutulan ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara, işe başlatmama tazminatı dahil edilecek. Asgari geçim indiriminde, ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınacak.

Gelir Vergisi matrahının tespitinde, Gelir Vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılan indirim kalemlerine, iktisadi işletmeleri hariç, Kızılay'a yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımların tamamı da dahil edilecek. Bu bağışlar, Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim yapılacak.

KOBİ'LERE BİRLEŞME TEŞVİĞİ

Tasarı KOBİ'lerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşmeleri halinde, birleşilen kurum tarafından münfesih kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerinen rayiç bedelle, diğer kıymetlerininin ise Vergi Usul Kanununun değerlene hükümlerine göre değerlemek suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançosuna kaydedilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Buna göre KOBİ'lerden birleşme nedeniyle infisah eden kurumun, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde elde ettiği kazançları ile birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere, 3 hesap döneminde elde ettiği kazançlara, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak.

ZARARLAR İNDİRİME DAHİL DEĞİL

Ancak birleşilen kurum tarafından devralınan varlıkların, devir bedelinden düşük bir bedelle satılması durumunda oluşan zararlar, birleşilen kurumun Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılamayacak. Yapılan birleşmeler, KDV Kanunu bakımından, vergilendirilmeyecek değer kazancı artışı ve bölünme işlemleri gibi değerlendirilecek.

DEPOLARA VERGİ ALTYAPISI

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin KDV uygulaması yönünden vergisel altyapısı oluşturulan tasarıya göre, ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara tesliminde, bu işleme ilişkin KDV, lisanslı depo işleticilerince ödenecek. Lisanslı depo işletmesine teslim edilen ürünler için, ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2013'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

ARDİYELERE KİRALAMA KOLAYLIĞI

Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında verilen hizmetlerin yanı sıra, ihracat-ithalat ve transit rejim kapsamında işlem gören mallara, liman ve hava meydanı işleticileri tarafından verilen hizmetler ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda vergisiz satış yapılan iş yerlerinin ve bu iş yerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanması hizmetleri, KDV'den istisna tutulacak.

 

Tasarı neler getiriyor?

Uluslararası finans kuruluşlarından temin ettikleri fon veya kredilerle Ar-Ge projelerini destekleyen kurum ve kuruluşlar ile vakıflar tarafından desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleri, teşviklerden yararlanabilecek.

 

  • Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde mukavelenameler ve ürün senetleri, damga vergisinden istisna olacak.
  •  

  • Mükelleflerin bir belediye ve bu belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunan arazisinin (arsalar hariç) toplam vergi değerinin 10 bin TL'si, arazi vergisinden müstesna olacak.
  •  

  • Başbakanlık'a yapılan motorlu taşıt teslimi ve kiralanması; KDV, ÖTV dahil her türlü harç ve ücretlerden istisna olacak.

     

  • Tahsil dairelerince düzenlenen haciz bildirileri, alacaklı tahsil dairelerince ya da alacaklı amme idaresi vasıtasıyla, posta yerine elektronik ortamda tebliğ edilebilecek ve bu tebligata elektronik ortamda cevap verilebilecek.

     

  • Kızılay, THK, SHÇEK, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Yeşilay ve resmi darülaceze kurumları gibi hayır kurumlarınınn iktisadi işletmeleri, vergi ve harçlardan muaf olmayacak.

     

    Yatırımlara vergi kolaylığı

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2011 tarihine kadar tamamlanmak üzere projelendirilen ve toplam proje bedeli içerisinde en az 200 milyon lira tutarında makine ve teçhizat alımı öngörülen yatırımlarda, yenimakine ve teçhizatın teslim veya ithalinde ödenen KDV, yatırımcı mükellefe 3 aylık dönemler itibarıyla Maliye Bakanlığınca iade edilecek. İade edilen vergi, yatırımın öngörülen şartları taşımaması halinde, vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle yatırımcı mükellef adına tarh edilecek.

     

    TIR'lara 550 litre yakıt istisnası

    Tasarıya göre ihraç malı taşıyan araçlara standart depolarda istisna uygulanacak motorin miktarı TIR çekicilerinde 550 litreyi, istiab haddi 15 tona kadar olan (15 ton dahil) kamyon ve tankerlerde 300 litreyi, istiab haddi 15 tonun üzerinde olan kamyon ve tankerlerde ise 400 litreyi aşamayacak. Bu istisna miktarları, araçların frigorifik depoları için ayrıca uygulanacak. Tasarıyla, söz konusu araçlar için KDV istisnasına paralel, ÖTV istisnası yönünden de düzenleme yapılacak.

    Konut kooperatifi üyelerine, konut teslimlerinde uygulanan KDV istisnası kaldırılacak. Ancak değişiklik, “bina inşaat ruhsatı” düzenlemenin yürürlüğünden sonra alınmış konutların tesliminde geçerli olacak. Kooperatiflerin konut teslimleri, 2010 yılından itibaren genel KDV rejimine tabi olacak.

     

    Şans oyunlarına yatırım sınırı

    Tasarı, Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda da değişiklik yapıyor. İlgili kurum ve kuruluşların bir takvim yılı içindeki her türlü yatırım ve işletme giderlerinin toplamı, aynı dönemde elde ettikleri hasılat ve her ne ad altında olursa olsun elde ettikleri diğer gelirler toplamının yüzde 20'sini geçemeyecek. Şans oyunlarının lisans veya işletim hakkının devri halinde, lisans veya işletim hakkını devreden ve devralan kurum ve kuruluşların payları, at yarışları hasılatından çeşitli kurumu ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, bu orana dahil olacak. Milli Piyango ve Spor Toto'dan kazanılan ikramiyelerin istisna haddini aşan kısımları üzerinden de veraset ve intikal vergisi kesintisi uygulanacak

     

    Üniversitelere bağış desteği

    Tasarıyla Yükseköğretim Kanununda yer alan “nakdi” ibaresi kaldırılıyor. Böylece, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılan nakdi bağışların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince beyanname üzerinde gösterilmek şartıyla beyan edilen gelir ve kurum kazancından indirilebilecek.

  • http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=25.04.2009&i=182733