Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Banka yöneticilerine kredi sınırlaması (25.04.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2009

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka patronlarını üzecek bir adım attı. Üst Kurul tarafından hazırlanan yönetmelikle banka yöneticilerinin üye oldukları vakfa kullandıracakları kredinin miktarına sınırlama getiriliyor.

Düzenlemeye göre herhangi bir bankanın yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel müdür yardımcısı veya ortağı üyesi olduğu vakfa kredi kullandırmak istediğinde 'riskli' kategorisinde değerlendirilecek. Buna göre bu kuruluşlara kullandırılacak kredi miktarı önemli oranda azalacak. Bankalar ve Konsolide Denetime Tabi Kuruluşlarca Yapılabilecek Bağış ve Yardımlara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı kurum tarafından kamuoyuna duyuruldu. Yönetmelik hükümleri BDDK Başkanı Tevfik Bilgin tarafından yönetilirken, söz konusu değişiklik 12 Mart 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak.

BDDK tarafından değişikliğe ilişkin yapılan açıklamada 1 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bankalar ve Konsolide Denetime Tabi Kuruluşlarca Yapılabilecek Bağış ve Yardımlara İlişkin Yönetmelik'in beşinci maddesinin birinci fıkrasının "Vakıflar hariç olmak üzere, bankanın dahil olduğu risk grubunda yer alan tüm gerçek ve tüzel kişilere" şeklinde değiştirildiği ifade edildi. Öte yandan Bankacılık Üst Kurulu'nun 80 üst düzey banka yöneticisiyle yaptığı anket sonuçlarında, küresel finansal krizin önümüzdeki 3 aylık süreye ilişkin beklentileri etkilemeye devam ettiğinin görüldüğü kaydedildi. Anket sonuçlarına göre, bankacılık sektöründe risk artışı beklentisi yüzde 77'ye gerilerken bir önceki anket döneminde katılımcıların yüzde 98'i bankacılık sektörü riskliliğinin artacağı beklentisini taşıyordu. Sektörün en önemli risk kaynağı olarak yüzde 86 ile kredi riski görülüyor. Bankacılık sektörünü ve sektöre olan güveni en fazla etkileyebilecek faktör olarak ise makroekonomik gelişmeler gösteriliyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=841357&title=banka-yoneticilerine-kredi-sinirlamasi