Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yasa gecikti, tüketici kredi kartı aidatında restleşerek çözüm buldu (29.04.09) PDF Yazdır e-Posta
29 Nisan 2009

Bankalar için 1 milyar TL'nin üzerinde gelir anlamına gelen kredi kartı aidatlarına karşı tüketicilerin gösterdiği tepkiler sonuç verdi. Müşterisini kaybetmek istemeyen finans kuruluşları kartla belirli miktarda alışveriş yapan üyelerine yıllık ücreti iade ediyor.

Kredi kartlarından alınan yıllık ücret yıllardır tartışılıyor. Kart aidatlarının üç yılda bir alınmasını öngören yeni Tüketici Hakları Yasası yürürlüğe girmediği için bankalar yıllık ücret almaya devam ediyor. Son zamanlarda aidata tepki gösterip kredi kartını iptal ettirmek isteyen tüketicilerin sayısının artması bankaları geri adım atmaya zorladı. Birçok banka kartını iptal ettirmek isteyenlerden aldığı yıllık bedeli üç ay belirli miktarda alışveriş yapmaları şartıyla iade ediyor. Örneğin aidat alınmayan kart sahiplerinden üç ay boyunca ayda 400 TL alışveriş yapmaları isteniyor. Kredi kartı sahiplerinin büyük bölümünün bankaların sunduğu alternatiften haberi olmadığı için yüksek miktarda alışveriş yapsalar da yıllık ücreti ödemeye devam ettiği belirtiliyor. Tüketicilerin, aidat bedelleriyle ilgili taleplerini bankaların çağrı merkezlerine bildirmeleri gerekiyor. Türkiye'de 43,5 milyon kredi kartı bulunurken bankaların kart aidatlarından yılda elde ettiği toplam gelir 1 milyar TL'yi geçiyor.

Tüketici Hakları Yasası'nda değişiklik öngören tasarı geçtiğimiz günlerde Başbakanlık'a gönderildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, tasarının 1 ay içinde yasalaşmasını planladıklarını açıklamıştı. Tasarı yasalaştığında kredi kartından her yıl alınan "abone ücreti" üç yılda bir alınacak. Bankaya gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden kart iptali gerçekleştirilebilecek. Mevcut durumda bankaların büyük çoğunluğu kredi kartından yıllık 35 TL aidat alıyor. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) kart bedeli olarak 40 lira alırken Halkbank 5 TL alıyor. Bank Asya ve Turkland Bank hiç aidat ücreti almıyor. Diğer bankalar ise yıllık kart ücreti olarak 10, 20, 25, 30, 35 TL gibi farklı bedeller alıyor. Bankaların büyük çoğunluğu üst sınır olan kredi kartı akdî faizinde yüzde 4,39, gecikme faizinde yüzde 5,14'ü uyguladı. En düşük akdî faiz yüzde 3,75 ile Turkishbank'ta uygulandı. Ardından yüzde 3,96 ile Denizbank geldi. Ziraat Bankası yüzde 4,30; Halkbank, Türkiye Finans, Asya Katılım Bankası yüzde 4,35 kâr payı alırken, Albaraka ve Kuveyt Türk kâr payı uygulamadı.



İnternet bankacılığına ilgi arttı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Ocak-Mart 2009 döneminde 4 milyon 838 bin bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yapıldığını bildirdi. Bu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 41'ini oluşturdu. İstatistiklere göre internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş yapmış toplam bireysel müşteri sayısı Mart 2009 itibarıyla 11 milyon 793 bin olarak belirlendi. Son bir yıl içerisinde giriş yapmış toplam bireysel müşteri sayısı ise 6 milyon 344 bin oldu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=842794&title=yasa-gecikti-tuketici-kredi-karti-aidatinda-restleserek-cozum-buldu