Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Bölgelerle ilgili Sanayici iş, Maliye tebliğ derdinde (05.05.09) PDF Yazdır e-Posta
05 Mayıs 2009

    Serbest bölgeler geçen yıl çıkan kanunla Gelir Vergisi muafiyetinin yüzde 85 ihracat şartına bağlanmasıyla rahat bir nefes almışken Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı yeni bir tebliğ ile yine sıkıntıya girdi. Serbest bölgedeki firmalar yeni tebliğin ek maliyet getirdiğini ileri sürüyor. Tebliğle fason imalatın kapsam dışında bırakılması ise on binlerce kişinin işsiz kalması tehlikesini içeriyor.

    Ege Serbest Bölgesi İşadamları Derneği, Antalya Serbest Bölge Yatırımcılar Derneği (ASDER) ve Koceli Serbest Bölgesi Tersaneler Birliği Derneği'nin (KOSTBİR) yöneticileri Ege Serbest Bölgesi'nde bir araya gelerek, kanunlarda istikrar istediklerini belirtti. Ege Serbest Bölgesi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bilgen Salih Narlı kanun ile tebliğ arasında yorum farklılıklarının olduğunu ifade ederek "Uygulama noktasında kaos oldu. Mevzuatlar birbirine girdi. Maliye Bakanlığı'ndan açıklayıcı bir bilgi gelmeli. Bütçelerimizde öngörmediğimiz ek maliyetlerle karşı karşıyayız. Üretimin istihdamın önem kazandığı ortamda biz kanun ve tebliğlerle uğraşıyoruz. Yüzde 85 oranını geçen firmalar, SGK'ya ödemeyeceği ücret üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor. Fason üretim kapsam dışına alınarak birçok firmanın sistem dışında bırakılması gibi sıkıntılar var" dedi.

    Narlı şöyle konuştu: "İktisadi değeri milyon dolarları bulan hammadde ve yardımcı malzemeleri geçici ithalat veya dahilde işleme kapsamında bedelsiz olarak yurda getirip buradaki fabrikalarda işleyen, hammaddeleri mamule dönüştüren ve yaptığı hizmetin bedelini serbest bölgeye getiren firmalara 'Senin yaptığın işi ben üretimden saymıyorum. İstisnadan yararlandırmıyorum' demenin bu tesislerde çalışan on binlerce insanın işini, aşını tehlikeye atıyorum. Bu kriz ortamında yeni işsizler ordusu yaratmak istiyorum demekten bir farkı yoktur" dedi.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=122101