Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıtdışı firmayı kapatırsam işçiler sokakta kalır (05.05.09) PDF Yazdır e-Posta
05 Mayıs 2009

Başbakan Erdoğan, TOBB Genel Kurulunda ‘kayıtdışı komşunuzu ihbar edin’ çağrısı yaparken; Çalışma Bakanlığı acı gerçeği AB’ye itiraf etti: Kayıtdışı çalışan firmayı kapatırsam, çok sayıda çalışan işinden olur.

Çalışma Bakanlığı, Sosyal Politika ve İstihdam Faslının açılması için AB’ye 116 sayfalık eylem planı gönderdi. Plan, Türkiye’nin kayıtdışıyla mücadelede bugüne kadar neden başarılı olamadığının resmi ağızdan itirafı oldu.

 İşte Hurriyet.com.tr’nin ulaştığı planda yer alan acı Türkiye gerçekleri:

- Vergi ve kayıtlı istihdam üzerindeki denetimlerin artırılması sorunu daha da kötüleştirebilir ve firmaları kayıtdışına yöneltebilir.
- Resmi makamlara bildirilmeyen veya yarı bildirilen işyerlerinin kapatılması, birçok niteliksiz ve düşük ücretli işçinin işten çıkarılmasına yol açabilir.

Yükler hafifleyecek!

AB’ye sunulan planda, kriz ortamında önlem alınmaması halinde işsizliğin daha da derinleşeceği tespiti yapıldı. Kayıtdışılığın azaltılması için alınması düşünülen önlemler ise şöyle sıralandı:

- Özellikle ekonomik krizin etkileri de dikkate alındığı zaman, işletmelerin ayakta kalmak için desteklenmesi gerekmektedir.
- Türkiye’de kayıtdışı çalışmanın sebeplerinden biri işverenler üzerindeki mali yükün fazla olmasıdır. Maliyetlerin bir kısmı düşürülerek, kayıtdışı istihdam azaltılabilir. Bunun için;

- İstihdamı desteklemek amacıyla sübvansiyonlar
- Ekonomiyi desteklemek amacıyla vergi indirimleri
- İşletmeleri desteklemek amacıyla finansal destek 
- Girişimciliği desteklemek amacıyla kredi, rehberlik hizmetlerinin sağlanması ve idari yüklerin azaltılması sağlanacak,

-Bütün bunların ardından kayıtdışıyla mücadele yoğun şekilde başlayacaktır.

Teğet geçmedi!
“2008 yılındaki küresel krizin, işsizlik rakamlarını altüst ettiğine şüphe yoktur” ifadesiyle krizin teğet geçmediği de itiraf edildi. İşsizlik oranındaki devasa artışa dikkat çekilen raporda; devlet tarafından ciddi önlemler alınmadığı taktirde işsizliğin daha da süratli bir şekilde artmaya devam edeceği tespiti yapıldı.

İşte en çarpıcı ifadesiyle Türkiye gerçekleri:

“Ekonomik kriz ortamında insan onuruna yaraşır bir iş bulmanın zorluğu, işsiz insanları kayıtdışı çalışmayı kabul etmeye ve birçok haktan mahrum olduklarını bilseler de ‘zarf ücretler’ almaya itmektedir. Yoksul ve eğitim düzeyi düşük insanlar, kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Mevcut sosyal koruma sistemi yoksulluğun azaltılmasında etkin değildir. Yani, insanlar için yoksulluk riski arttıkça kayıtdışı çalışmaya olan rağbetleri daha da artmaktadır.”

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=11580333