Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şimşek hızıyla geldi Hazine'ye odaklandı (07.05.09) PDF Yazdır e-Posta
07 Mayıs 2009

Göreve gelir gelmez Hazine'deki gelir ve gidere el atan Maliye Bakanı Şimşek, sosyal güvenlik harcamalarına da çözüm arıyor. Şimşek, ilk olarak kamu personeli ile yeşil kartlılardan da tedavilerinde katılım payı alınacağını duyururken belediyelerce alınan vergileri de bütçeye kaydırdı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kemal Unakıtan'dan görevi devralmasının ardından ilk icraatini kara delik gibi bütçeyi kavuran sosyal güvenlik alanında gösterdi. Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, yeni görevinde ilk toplantısını Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın sunumu şeklinde gerçekleştirdi.

BAZI VERGİLER GELİR OLDU

Şimşek, belediyeler tarafından alınan elektrik ve hava gazı tüketim vergisinin, geçici olarak genel bütçeye gelir kaydedileceğini belirtti. Tasarı ile esas olarak Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan bazı hükümlerin, ilgili oldukları kanunlara taşınmasının amaçlandığını belirten Şimşek, ayrıca, bakanlıkların ortaya çıkan ihtiyaçları nedeniyle çeşitli kanunlarda değişiklikler öngörüldüğünü kaydetti. Şimşek, “Ancak, kamu personeli ile yeşil kartlılar genel sağlık sigortasına henüz tabi olmadıklarından, ilgili kanuna göre bu kişilerden katılım payı alınamamaktadır. 2009 yılı bütçe kanununa paralel bir şekilde yapılan düzenlemeyle, kamu personeli ile yeşil kartlılardan da tedavilerinde katılım payı alınması öngörülmekte ve bu konuda Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir” dedi.

 

MEB'e yetki

Şimşek, tasarıyla, Milli Eğitim Bakanlığı'nına okul aile birliği veya kampüs yönetiminin işlettiği yerler için gerekli olan hallerde MEB'in ihale işlemlerinde yetkili olmasını temin etmek üzere yasal değişiklik yapıldığını bildirdi.

 

PTT artık banka hizmeti verecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversitelerde öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları kapsamında, öğrencilere burs, öğretim elemanlarına da ek ders ödemelerinin düzenlendiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Ayrıca, üniversitelerde bilimsel araştırma projeleri için ayrılan kaynakların daha rasyonel bir şekilde kullanımını sağlayan düzenleme yapılmaktadır. Kamu görevlilerinden sendikalı olanlara verilen 5 TL tutarındaki toplu görüşme priminin, 2009 yılı bütçe kanununa paralel bir şekilde 10 TL'ye çıkarılması öngörülmektedir. Düzenlemeyle, PTT Genel Müdürlüğü'nün bankalarla yapacağı anlaşmalar çerçevesinde, bunlara destek niteliğinde hizmetler sunması öngörülmektedir" Askeri personelden yeni işe başlayanların OYAK kesintisine esas matrahı genişletilerek, bu durumun mevcut personele kıyasla bunların aylıklarında azalmaya neden olduğunu belirten Şimşek, "Yapılan düzenlemeyle, askeri personelden yapılan OYAK kesintisine esas aylık tutarı yeniden tanımlanarak, yeni göreve başlayan askeri personelin aylıklarındaki OYAK kesintisi tutarının artması neticesinde ortaya çıkan azalmanın önüne geçilmesi sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=07.05.2009&i=184947