Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda Maliye'nin vergi tahsilatı 150 milyon lira oldu (14.05.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2009

    Küresel krizi "fırsata çevirmek" için çıkarılan Varlık Barışı Yasası'ndan dolayı yapılan vergi tahsilatı 150 milyon TL oldu. 14.8 milyar liralık beyanda bulunulan varlık barışında vergi tahakkuku 420 milyon TL civarında. Yetkililer şimdiye kadar tahsil edilen verginin ise 150 milyon TL olduğunu ancak sürenin henüz bitmediğini ve bu rakamın artabileceğini belirtti.

    Getirilen parayı bu rakamlardan yola çıkarak hesaplamak ise güç. Çünkü elde edilen vergi gelirinden hem yüzde 2 yurtdışından getirilen için hem de yüzde 5 yurtiçinden işletmelere sermaye olarak konulan için stopaj kesilen kaynak girişi var. Eğer tahsil edilen verginin tümü yüzde 2'lik dilimi yani yurtdışından gelmiş varsayılsa giren kaynak 7 milyar TL civarında, eğer hepsi yüzde 5'de ise 3 milyar TL civarında olurdu. Tahsilata ilişkin tüm sonuçlar ise 2-3 gün içinde alınacak ve getirilen paranın miktarı netleştirilmiş olacak.

    Küresel piyasalarda yaşanan krizi "fırsata çevirmek için" çıkarıldığı belirtilen varlık barışında artık sonuç alma zamanı geldi. Varlık barışında beyan süresi 2 Mart tarihinde doldu. Parayı getirmek için süre 2 Nisan'da bitti. Beyandan sonra paranın 1 ay içinde getirilmesi, daha sonra da takip eden ayın sonuna kadar verginin ödenmesi gerekiyordu. Bu süre de 30 Nisan'da doldu. 14.8 milyar liralık toplam beyanın zaten 5.2 milyar lirası "hayali" çıkmıştı. Ali Türkan adlı vatandaş beyanda bulunmuş ancak parayı getirmemişti. Bu durumda 9.6 milyar liralık paranın vergisinin ödenmesi gerekiyor.
    
    Ay sonuna açıklama bekleniyor
    Maliye 14.8 milyar liralık beyandan yola çıkarak 420 milyon liralık vergi tahakkuk ettirdi. Bunun bir kısmı yüzde 2 stopaj, bir kısmının da yüzde 5'lik stopajdan yatması bekleniyor. Şimdiye kadar tahsil edilen miktar yani Maliye'ye yatırılan kısmın ise 150 milyon lira olduğu öğrenildi. Bu paranın hepsinin yurtdışından geldiği düşünülse bile beyan edilen paranın en fazla 7 ile 7.5 milyar lira arasında olması gerekiyor. Ancak bunun içinde yüzde 5'lik stopaj yatırılması gereken yurtiçi varlık beyanının da olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, tam sonuçların birkaç gün içinde alınacağını belirtirken, mayıs sonuna doğru sonuçların açıklanabileceğini ifade ettiler. Sonuçların yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanıp açıklanmayacağı ise merak ediliyor.

    420 milyon TL tahakkuk ettirilen verginin yatırılmayan kısımları "amme alacağı" olacak ve Maliye takibe geçecek. Ancak Ali Türkan dışında da hayali beyanlar olduğu tahmin ediliyor. Bankaların Maliye'ye yaptığı bildirimlerde zaten isim yer almıyor. Bu nedenle tahsil edilemeyen vergilerin muhtemelen 'tahsili mümkün olmayan alacak' sınıfında yer alacağı belirtiliyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=122653