Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalar şirketlere krediyi kıstı, devlete borç vermeye başladı (17.05.09) PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2009

Merkez Bankası'nın piyasaları canlandırmak için faizi tek haneye indirmesine rağmen bankalar yüksek faizden vazgeçmiyor. Bazı kamu bankaları hariç, finans kuruluşlarının çoğu yüzde 11 - 12 ile topladıkları mevduatı yüzde 25 - 30 faizle reel sektöre kullandırıyor.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yerine devlete borç vermeyi tercih ediyor. BDDK verilerine göre bankaların, ağırlıklı olarak devlet tahvili ve Hazine bonosundan oluşan menkul değerler kalemi 7 Mayıs itibarıyla 215,9 milyar liraya çıktı. Aynı rakam 31 Aralık 2008'de 189,6 milyar liraydı. Sadece 4 ay gibi kısa bir sürede bankaların devlete verdiği borç miktarı 20 milyar lira artarken, şirketlere yönelik krediler ise kısılmış durumda. Banka kredileri yıl sonu rakamlarına göre 10 milyar lira azalarak geçen hafta 362,5 milyar liraya geriledi.

Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşe paralel olarak faizdeki indirimini sürdürüyor. Geçen ay kısa vadeli faiz oranlarını 0,75 puan düşüren Para Politikası Kurulu, geçen perşembe günü de yarım puanlık indirime gitti. Gecelik borçlanma faizi yüzde 9,75'ten 9,25'e, borç verme faizi ise yüzde 12,25'ten 11,75'e çekildi. Geçen ay Merkez Bankası'nın indirim kararına rağmen bankaların reel sektörün beklentileri doğrultusunda faiz indirimine gitmemesi tepkilere sebep olmuştu. Öte yandan, enflasyondaki düşüşün etkisiyle borçlanma maliyetleri azalan Hazine rotayı yurtdışına çevirdi. Dünyanın önde gelen ülkelerinden hem yatırım hem de ucuz borç temini için harekete geçti. Tanıtım atağı Uzakdoğu'dan başlarken, sonraki durak Avrupa ülkeleri olacak. Hazine Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan heyet, düşük faiz ve sermaye birikiminin olduğu bu ülkelerde Türkiye'deki yatırım imkânlarını anlatıyor. Girişimcilere birikimlerini bono ve tahvile yatırmaları halinde ne kadar kazanacakları bilgisini veriyor. Görüşmelerde Türkiye ekonomisinin son durumu, yatırım imkanları, bütçe göstergeleri ve kamu kâğıtlarının getirileri masaya yatırılıyor. Ayrıca Hazine'nin oluşturduğu heyet yurtdışında yüzde 6-7 olan düşük faizli kredi teminine de çalışacak. Bankalar ve reel sektör arasında 'kredi musluklarının kısılması' sebebiyle başlayan yüksek faiz tartışmaları da Hazine'nin bu girişimiyle hafifleyecek. Tanıtımların ardından borçlanma ihalelerine daha fazla ilgi beklediklerini aktaran Hazine çevreleri, faizlerdeki düşüşle birlikte bankaların rotayı tekrar reel sektöre çevireceğini söyledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=848872&title=bankalar-sirketlere-krediyi-kisti-devlete-borc-vermeye-basladi