Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Krizdeki şirket teknolojiye sarıldı (18.05.09) PDF Yazdır e-Posta
18 Mayıs 2009

Küresel krizle birlikte zora giren şirketler teknolojinin nimetlerinden daha çok yararlanmaya başladı. Verimliliği artırmayı amaçlayan yazılımlar büyük talep görüyor. Şirketler yazılım sayesinde daha az masraf yaparak cirolarını ve kapasite kullanımını artırma imkanı da buluyor.

Global ekonomik krizi en az hasarla atlatmaya çalışan şirketler, çözümü bilişim teknolojilerinde buldu. Bazı firmalar kira, enerji gibi kalemlerde maliyetleri en aza indirmek için tasarruflu yazılımlara başvuruyor. Yazılımı satın alarak sisteme entegre eden şirketlerden bu sayede cirolarını yüzde 15 artıranlar var. Yazılım sayesinde kapasite kullanımını artıranlar da mevcut. Teknoloji şirketleri, gelen talepleri dikkate alarak verimliliğe odaklı projeler geliştiriyor. Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, Amerika'daki merkezlerinin bu yıl sadece Ar-Ge araştırmaları için 9 milyar dolarlık bütçe ayırdığını söylüyor. Kundakçı, gelişmiş yazılımlar hazırlayarak, çalışanların üretkenliğini dahi artırabileceklerine dikkat çekiyor.

Özellikle otomotiv ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren dev firmaların tek tek iflas açıkladığı bir ortamda ayakta kalma mücadelesi veren şirketler, bilişim teknolojilerine sığınıyor. Bunun için pazarın büyük oyuncusu Microsoft'un kapısını çalan firmalar, krizden en az zararla çıkabilmenin sırrını soruyor. Ekonomideki belirsizlik durumunda üretkenliği sürdürebilmenin ancak bilişim teknolojileri ile mümkün olduğunu belirten Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, şirket olarak bütün üretimi verimliliğe odaklı teknolojiler üzerine kurguladıklarını söylüyor. İşletmeleri canlı organizmalara benzeten Kundakçı'ya göre büyümeye odaklanan her işletmede yöneticiler, stratejisini mümkün olan en yüksek verimlilik düzeyinde çalışma üzerinde kurup o yönde geliştiriyor. "Ancak bir işletmede genelde gözden kaçan birçok verimsizlik unsuru söz konusu olabiliyor. Ekonominin daraldığı dönemlerde işletmelerdeki verimliliğin de önemi artıyor. Verimsiz firmalar, kriz süreçlerinde risklere daha açık oluyor. Çalışanlardan işletme geneline kadar hemen her adımda verimliliğe ihtiyaç duyulur." diyen Kundakçı, yazılım sayesinde birçok şirketin tasarruf ettiğini söylüyor.

'Seyahatten kıstık, 93 milyon dolar tasarruf yaptık'

Microsoft, kurumlara önerdiği birçok stratejik hareketi kendi içinde de uygulamaya başlamış. Tasarruf hamlesi yapan şirket, iletişim çözümleri üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde seyahatleri azaltmış. Uzaktan çalışma imkanları, verimliliği artırmış. Çalışanların gerek uluslararası gerekse Türkiye içindeki birçok toplantıya fiziki olarak katılmak yerine ofisten takip etmesi büyük bir kolaylık sağlamış. Birleşik İletişim Çözümleri'nin kullanılmasıyla çalışan başına yüzde 10 azalan seyahat giderleri, Microsoft'a yılda 93 milyon dolar getiri sağladı. Birleşik İletişim Çözümü ile gereksiz hale gelen seyahatler nedeniyle toplamda 100 milyon mil uçuş yapılmamış oldu. Kullanılan iletişim yazılımları sayesinde toplamda 210 milyon dolar tasarruf sağlandığını aktaran Münir Kundakçı, bir diğer yazılımla yılda 86 milyon dolar tasarruf etmeyi planladıkları bilgisini veriyor. Kundakçı, şunları söyledi: "Entegre iletişim sistemi sayesinde Microsoft satış personeli, bağlantı kuracakları müşterilere ve onlarla ilgili bilgilere daha çabuk ulaşmaya başladı. Dolayısıyla görüşmeler daha hızlı bir şekilde satışa dönüşmeye başladı ve sadece kısalan satış döngüsü nedeniyle satışa dönen teklifler yüzde 6,5 oranında artış gösterdi."

Yazılıma yatırım yaptılar kazançlı çıktılar

MICROSOFT Dynamics yatırımı gerçekleştiren Kale Seramik çalışanları, bugün cep telefonlarından Dynamics CRM kullanarak müşteri ve satış bilgilerine çok kolay erişebiliyor. Sistemin ilk devreye alınmasıyla Kale Seramik cirosunu yüzde 15 artırmayı başardı. Ayrıca satış süreci de ortalama yüzde 30 oranında kısaldı.

ELVİN TEKSTİL, kurumsal kaynak planlaması olarak adlandırılan Dynamics ERP ile kapasite kullanımını yüzde 65'ten yüzde 80'e çıkardı.

SAÇ BASKI yapan Birler Çelik, hurda haline gelen malzemeyi kapasite planlaması, tasarımı ve üretimi entegre ederek hurda miktarını yüzde 80 oranında azalttı. Sanallaştırma çözümü sayesinde, bilgi işlem departmanlarında enerji ve yer ihtiyacından yüzde 90'ların üzerinde tasarruf elde etti.

DIGITURK Hyper-V ile altyapı maliyetlerinde yüzde 40, enerji maliyetlerinde ise yüzde 80 tasarruf sağlayarak yüksek performans ve iş verimliliği sağladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=849151&title=krizdeki-sirket-teknolojiye-sarildi