Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Küresel kriz nedeniyle hacizler askıya alındı (22.05.09) PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2009

Küresel kriz nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı hacizleri beklemeye aldı. Yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bilgi veren "idare" yetkilileri, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hem e-haciz uygulamasını beklettiklerini hem de vergi borçlarının taksitlerini aksatanlara müsamaha gösterdiklerini söylediler.

Şimşek geçen hafta Gelir İdaresi Başkanlığı'nda brifing alırken, üst yönetimin değerlendirmelerini dinledi. Vergi dairelerinin iş yükünün çok arttığını anlatan "idare" üst yönetimi mensupları, "Vergi daireleri çalışamaz duruma geldi" dediler. İş yükündeki artışın temel nedeninin başta turizm, ilaç, tekstil gibi sektörlere uygulanan KDV indirim ve istisnalarının iade ödemelerinden kaynaklandığı dile getirildi. Bunun üzerine Şimşek de hangi sektörlere KDV indirimlerinin uygulandığını içeren bir çalışma yapılmasını istedi.

Taksitini aksatana müsamaha
Şimşek'in, geçen hafta aldığı brifingde Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerini yaklaşık 2 saat dinlediği belirtilirken üst yönetimin daha çok Gelir İdaresi'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdiği belirtildi. Şimşek'e veri ambarı gibi projelerin ne işe yaradığını anlatan yetkililer, e-haciz gibi projelerin de hazır olduğunu ilettiler. Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle e-haciz gibi projeleri beklemeye aldıklarını anlatan yetkililer, 18 ayda 18 eşit taksit uygulamasını aksatanlar için de aynı nedenlerden dolayı haciz uygulamasını beklettiklerini Bakan Şimşek'e anlattılar. 18 ayda 18 eşit taksit imkânında iki taksiti üst üste aksatanlara haciz yapılması gerektiği ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle haciz uygulamalarının bir süre daha askıya alındığı belirtildi.

Piyasalarda yeniden bir af beklentisinin hâkim olmaya başladığını ifade eden yetkililer, Şimşek'in affa karşı olduğunun bilindiğini söylediler.

KDV indirimlerini sıralayın
Yetkililer KDV oranlarında yapılan indirimlerle ilgili Şimşek'e bilgi verildiğini dile getirdiler. Özellikle sektörlerde yapılan KDV indirimlerinden dolayı iadelerin söz konusu olduğunu ifade eden yetkililer, bu nedenle vergi dairelerinin iş yapamaz duruma düştüğünü Şimşek'e anlattılar. Şimşek de KDV'de hangi alanlarda indirim yapıldığını ve bürokratlardan KDV'de uygulanan indirim ile istisnalara ilişkin bir çalışma yapılmasını istedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123073