Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de film çeken yabancıya KDV iade edilecek (23.05.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2009

    Truva filminin çekimlerini 2004 yılında başka ülkelere kaptıran hükümet, Türkiye'de yabancı film çekimini teşvik için KDV iadesi sistemi getirmeye hazırlanıyor.
    
    Brad Pitt'in başrolünde oynadığı "Truva" filmi ders oldu, hükümet yabancı filmlerin Türkiye'de çekilmesine teşvik getirmek için harekete geçti. Yakında Meclis görüşmeleri bitecek olan vergi düzenlemesi ile Türkiye'de çekilen yabancı filmlere KDV iadesi sistemi devreye girecek.

    Truva filminin Çanakkale'de çekilmesi için 2004 yılında yoğun bir kulis faaliyeti yürütülmüş, ancak başta teşvik verilmemesi olmak üzere çeşitli nedenlerle yapımcılar başka ülkelere yönelmişti.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün Gelir vergisi yasası değişikliğine ilişkin tasarının görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle film çekimine teşvik getirildi. Önergeye göre; yabancı yapımcıların film çekimleri için satın aldıkları mal ve hizmetler için ödeyecekleri KDV iade edilecek. Yetkililer, bu teşviğin sadece yabancı film yatırımcılarını ilgilendireceğini belirterek, bu yönde atılacak adımın Türkiye'nin tanıtımına katkısı olacağını söylediler. Önergenin gerekçesinde, artan maliyetler nedeniyle gelişmiş film endüstrilerine sahip ülke yapımcılarının daha düşük maliyet avantajı sunan ülkelere yöneldiklerine dikkat çekilerek, "Değişiklikle, ülkemizin tanıtımına katkı vermesi beklenen film yapımı alanında rekabet avantajı sağlanması, yerli yapımcıların da yurtdışında verilen benzer teşviklerden faydalanmak için yapım projelerini ülkemiz dışına kaydırmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır" denildi.
    
    Bakanlık onay verecek
    Eğer düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda aynen yasalaşırsa yabancı filmciler, film çekimi için satın aldıkları mal ve hizmetlerdeki KDV'yi önce ödeyecekler. Sonra iade edilmesi için Maliye Bakanlığı'na başvuracaklar. Maliye yetkilileri, film yapımcılarının mükellef olmasa da sistemden yararlanabileceklerini belirterek, yabancılara uygulanan başka iadeler de olduğunu söylediler. Hangi filmlerin iadeden yararlanacağına Kültür Bakanlığı karar verecek. Yabancı film yapımcıları önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuracak. Kabul edilirse yaptıkları harcamaları gösteren belgelerle Maliye'ye başvuracaklar. Maliye Bakanlığı düzenleme aynen çıkarsa uygulamaya açıklık getirecek bir tebliğ de yayımlayacak.

    Filmlerin çoğunluğu çekimlerinin yapıldığı bölgeyi de ilgi odağı haline getiriyor. Bölge tanınır hale gelirken, çekim ekibinin konaklama ve diğer harcamaları bölge ekonomisine katkıda bulunuyor. Son yıllarda sinema tarihinin en büyük prodüksiyonlarından birisi olan "Yüzüklerin Efendisi" filmi, çekimlerinin gerçekleştirildiği Yeni Zelanda'yı dünyanın en gözde yerlerinden birisi haline getirmiş, bölgeye özel turlar düzenlenmişti. Wellington kentinde filmde kullanılan dekor ve aksesuvarların sergilendiği bir müze kurulmuştu. "Truva-Troy" filmi için de 2 bin figüran kullanılmış ve Meksika'ya 25 milyon dolar kazandırdığı dile getirilmişti.
    
    
    BİRLEŞEN KOBİ'LERE TEŞVİK
    Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, kriz önlemleri arasında sıralanan KOBİ birleşmeleri için önemli bir aşama da geçildi. Aynı tasarıdaki bir başka maddeye göre bu yıl sonuna kadar birleşen KOBİ'ler daha az vergi ödeyecek. KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik edilecek. Birleşme sonrasında, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Komisyon'da verilen bir önergeyle birleşen iki KOBİ'nin daha sonra üçüncü bir KOBİ ile birleşmesi halinde vergi istisnası alabilmesinin de yolu açıldı.
    
    MÜSTEŞAR AKTAN FENALAŞTI
    Komisyon toplantısı sırasında Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan fenalaştı. Görüşmelerin sonuna doğru Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanından kalkan Aktan, dışarda bir süre hava aldı. Daha sonra durumu düzelmeyen Aktan, Komisyon Başkanı Sait Açba'nın odasına götürüldü. Bu arada ambulans da çağrıldı. Hastaneye götürülen Aktan'ın tahlilleri temiz çıktı.
    
    CEP'TE ÖTV AYARI
    Gelir Vergisi Yasası'na eklenen madde ile cep telefonunda alınan en düşük ÖTV 40 lira olacak
    Cep telefonlarının ithalinde gösterilen tutar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin, 40 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine cep telefonu için 40 lira vergi alınacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, 3 katına kadar artırmaya yetkili olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123123