Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basel II ye hazırlıksız yakalanılmamalı PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2007
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Basel II dönemine iş işten geçmeden hazırlanılması gerektiğini belirterek, ''Tüm faaliyetlerimizi ve yöntemlerimizi gözden geçirmeli, bilgiye değer vermeliyiz'' dedi.

Karadere, Garanti Bankası tarafından İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen ''Basel II Kriterleri ve Yaratacağı Fırsatlar'' konulu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bankanın bugüne kadar 12 ilde konuya ilişkin düzenlediği 15 toplantıda 4 bini aşkın KOBİ ile bir araya geldiklerini söyledi.
     Türkiye'de 2009 yılından itibaren uygulanacak Basel II' nin özünde bankacılığı etkileyeceğini ifade eden Karadere, bankacılık sektörünün risk odaklı kredilendirme yaklaşımını benimseyerek objektif derecelendirme kriterleri oluşturacağını kaydetti.
     Basel II' nin getirdiği düzenlemelere göre, bankaların şirketleri risklerine göre derecelendirmeye başlayacağını anlatan Karadere, bankanın kredi vermeden önce şirketin riskini hesaplayacağını dile getirdi.
     Karadere, risk ne kadar yüksekse kredinin maliyetinin de o kadar yükseleceğini ifade ederek, ''Risk ne kadar düşükse kredinin maliyeti o kadar düşecek. Dolayısıyla bankaların, riskleri doğru hesaplaması büyük önem kazanacak. İşte tam bu noktada işletmeler için önemli bir fırsat ortaya çıkıyor'' dedi.
     Uluslararası standartlarla uyumlu mali tablolar oluşturmayı ve doğru bilgiler beyan etmeyi şirket kültürü haline getiren firmaların çok uygun koşullarda kredi kullanarak şirketlerine yatırım yapmaya başlayacağını belirten Karadere, böylelikle şirketlerin yatırımlarla büyüyeceğini, gelişeceğini ve modernleşeceğini söyledi.
     Şirketlerin, finansman sıkıntısından kurtularak öz sermayesini güçlendirebileceğini dile getiren Karadere, şöyle devam etti:
     ''Bu değişimi iyi yöneten ve değişime uyum sağlayan KOBİ'lerimiz de firmasıyla ilgili bilgileri göğsünü gere gere açıklama olanağı bulacak, İşte bu yönüyle Basel II kriterlerini sadece finansal standartlar olarak değil, modernleşme için bir fırsat olarak görüşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bugün Basel II' nin getireceği ileri sürülen zorunlulukları değil, yaratacağı fırsatları konuşacağız. Çünkü önümüzde ekonominin tüm taraflarını kapsayan topyekûn bir iyileştirme fırsatı var. Yeni döneme iş işten geçmeden hazırlanmalı, tüm faaliyetlerimizi ve yöntemlerimizi gözden geçirmeli, bilgiye değer vermeliyiz. İçeride ve dışarıda yaşanan ciddi rekabeti hepimiz biliyoruz. Vakit geçirmeden rekabet için ihtiyacımız olan birikim ve donanımı arttırmalıyız.''
     Ekonomist Doç Dr. Deniz Gökçe de katılımcıları Basel II konusunda bilgilendirdi.
     KOBİ'lerin en önemli sorununu finansman konusu olduğuna dikkat çeken Gökçe, firmaların Basel II kapsamında uygun maliyetle kredi talep etmelerinin, mali ve yönetimsel yapılarında gerekli düzenlemeleri yapmaları ile mümkün olabileceğini anlattı.
     KOBİ'ler açısından Basel II sonrasında avantajlı koşullar ile kredi kullanmanın en etkili yolunun, iyi bir reytinge sahip olmaktan geçtiğini dile getiren Gökçe, bu amaçla KOBİ'lerin reyting sistemiyle ilgili bilgi sahibi olması ve bu sistemi besleyecek her türlü bilgiyi açık ve güvenilir şekilde sağlamalarının önemine işaret etti./A.A.