Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veysi Seviğ - 2008'de geçerli bina metrekare maliyetleri PDF Yazdır e-Posta
28 Eylül 2007
Vergi Usul Yasası’nın 258'inci maddesinde yapılan tanımlamaya göre “Değerleme” vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespitidir. Bu bağlamda “Değerlemede iktisadi kıymetlerin vergi yasalarında gösterilen gün ve zamanlarda haiz oldukları kıymetler esas alınmaktadır.”

Değerleme ölçülerinden birisi de vergi değeridir. Vergi değeri ise “bina ve arazinin Emlak Vergisi Yasası’nın 29'uncu maddesine göre tespit edilen değeridir.”

Emlak Vergisi Yasası’nın 29'uncu maddesinin başlığı “Vergi değeri” olup, yasal düzenleme gereği vergi değeri;

* Arsa ve araziler için Vergi Usul Yasası’nın asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler, arazide her il veya ilçe için arazinin cinsi itibariyle takdir olunan birim değerlere göre,

* Binalar için Maliye, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından müştereken tespit ve ilan edilen bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile yukarıda belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak,

hesaplanan bedeldir.

Maliye, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı her yıl bina metrekare inşaat maliyetlerini Emlak Vergisi Genel Tebliği ile açıklamaktadır. Bu bağlamda 51 seri numaralı Emlak Vergisi Genel Tebliği ile 2008 yılında dikkate alınması gereken değerler daha açıkçası inşaat metrekare birim maliyetleri yayımlanmış bulunmaktadır. (29.8.2007 gün ve 26628 sayılı Resmi Gazete)

Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde 2008 yılında Emlak Vergisi değerinin hesaplanması aşamasında söz konusu tebliğde yer alan bina metrekare birim inşaat maliyetleri esas alınacaktır.

İnşaat maliyet bedelleri;

* Fabrika ve imalathane binaları

* Fabrika ve imalathane binası, sosyal binaları

* Otel binaları

* Sinema-tiyatro binaları

* Hastane, klinik binaları

* Banka, sigorta binaları

* İdare binaları

* Benzin istasyonu, yıkama ve yağlama binaları

* Yeraltı garajları

* Müstakil garajlar

* Çok katlı garajlar

* Yurt binaları

* Okul binaları

* Yüzme havuzları

* Banyo ve hamamlar

* Pazar ve fuar yerlerindeki katlar

* Soğuk hava depoları

* Kurutma yerleri

* Silolar

* Transformatör binaları

* Diğer ticarethane ve işyerleri

* Mesken binaları

yapılış biçimlerine göre sekiz ayrı grupta belirlenmiştir.

Söz konusu tebliğ ile belirlendiği üzere özellik arz eden binaların vergi değerinin hesabında, kullanış tarzına göre (otel, sinema, tiyatro ve mesken binası gibi) varsa bir üst inşaat değerinin ortalama rakamı esas alınmaktadır. Bir üst sınıfa ait inşaat değeri yoksa tespit edilen inşaat sınıfındaki ortalama değer yüzde 50 artırılarak değerlendirme yapılmaktadır. İnşaat türü için metrekare normal inşaat maliyet bedeli belirlenmemiş ise bu sınıfın altında belirleme yapılmış ilk sınıfa ait ortalama rakam yüzde 50 artırılarak nazara alınır.

Binalarda kalorifer, klima ve asansör tesisatı varsa bu bedellere kalorifer veya klima için yüzde 8, asansör için yüzde 6 oranında ilave yapılmaktadır.

2008 yılında mesken olarak kullanılacak binalarda birim metrekare maliyeti çelik karkas binalarda en fazla 959.36 YTL, en düşük yığma kâgir binalarda 451.73 YTL’dir.

Söz konusu değerler vergi değeri için önem arz etmektedir. Uygulamada bir gayrimenkulün üç ayrı değeri vardır. Bu değerler rayiç bedel, bilanço değeri ve vergi değeridir.

Vergi değeri uygulamada en düşük değer olarak kabul edilmektedir. Bir gayrimenkulün gerçek değeri alım-satımı sırasında belirlenen ve fiilen satıcıya ödenen değerdir. Alım satımlarda harca esas alınan değer ise vergi değeridir.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=79320&YZR_KOD=157&ForArsiv=1