Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kriz, teşvikli istihdamı da vurdu (29.05.09) PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2009

    Ekonomik kriz, kadın ve genç çalışanlar için getirilen ve işverenlere SSK priminde yüzde 100 varan indirim imkânı sağlayan "teşvikli istihdamı" bile vurdu. Son 5 ayda kadın ve genç çalışanlarla özürlü çalışanlar için getirilen teşvikten yararlanmak için sadece 8 bin kişi başvurdu.

    Kasım ayında söz konusu teşvikten yararlananların sayısı 55 bin 800 olurken; bu rakam mart sonunda sadece 63 bin 854'e çıktı.

    Kadın ve genç çalışanlarla ilgili teşvik düzenlemesi, geçen yıl temmuz ayında uygulamaya girdi. Teşvik, 18-29 yaş arasında bulunan ve ilk kez işe giren gençler ile ilk kez işe giren kadınların SSK işveren primlerinin Hazine tarafından üstlenilmesini öngörüyor. Buna göre ilk yıl yüzde 100 düzeyinde, ikinci yıl yüzde 80 düzeyinde, üçüncü yıl yüzde 60 düzeyinde, dördüncü yıl yüzde 40 düzeyinde ve beşinci yıl yüzde 20 düzeyindeki SSK işveren primi Hazine tarafından üstlenilecek.
    
    Süre uzatıldı
    Ekonomik krizin ekim ayıyla birlikte Türkiye'de de etkilerini göstermeye başlamasının ardından ise teşviğin süresi uzatıldı. Buna göre ilk düzenlemede Temmuz 2008-Temmuz 2009 döneminde işe alınanlar için söz konusu prim desteği geçerliyken, yapılan yasal değişiklikle Temmuz 2010'a kadar işe alınan genç ve kadınların teşvik kapsamında olması benimsendi. Temmuz ayında yaşama geçirilen istihdam paketinde, "yasal olarak istihdam etmesi gereken özürlülerden daha fazla özürlüyü çalıştıran işverenlerin SSK işveren primlerinin yarısının Hazine tarafından karşılanması" da yer almıştı.
    
    Teşviğe ilgi yok
    Ancak krizin en büyük etkisinin istihdamda görülmesi, teşvikli çalışan sayısının da yerinde saymasına neden oldu. 18 Kasım tarihinde dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından 3 aylık dönem içinde toplam 55 bin 800 kadın, genç ve özürlünün istihdam teşviğin yararlandığı açıklanmıştı. Ancak bu rakam sonrasındaki dönemde çok sınırlı bir artış gösterdi. Mart ayı sonu itibariyle toplam rakamın 63 bin 854'e çıktığı öğrenildi. Bu rakamın 27 bin 742'sini özürlü çalışanlar oluştururken, 36 bin 112'sini ise 18-29 yaş arası gençlerle, kadın çalışanlar oluşturdu. Buna göre arada geçen 5 ayda, istihdama getirilen teşvikten yararlanılarak sadece 8 bin kişiye yeni iş olanağı sağlanmış oldu.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123386&KTG_KOD=480